Sevgi cömertliği besler mi? Cömertlik bizim hangi yönümüzü güçlendirir? Cimrilik ve Cömertlik bize ne kazandırır? Paylaşmak cömertlik midir?
Bu ve bunlara benzer soruların cevaplarını Dünya Değişim Akademisi' ndeki Değişim Uzmanlarına sorduk çok etkileyici, hayatımızı değiştirecek bilgiler edindik bu bilgileri sizlerle paylaşıyorum.
''Cömertlik çoşkuyla ortaya çıkan hazzın sonucudur, insan hazla dolunca cömertçe paylaşmadan edemez; çoşkulu olmadan cömertçe paylaşmaya çalışınca da paylaşım içeriksiz olur.
Cömertlik hazzın cimrilik ise acıların nedenidir. Coşkudan kaynaklanan cömertlik ortaya çıktığında insan inanılmaz bir hazla dolar. Bu tarif edilmez hazla dolunca, insan çoşkuyla da paylaşmadan edemez. Çünkü coşku dışarı taşmaya başlar ve artık kişi coşkuyu cömertçe sunmadan yaşayamaz. O an kişi coşkuyu da paylaştığında bu haz katlanarak artar. Cömertçe paylaşım sayesinde coşku daha da coşar ve insan coştukça daha çok paylaşmak ister. Birey sonsuz coşku ve sevgi dolu bir cömertlik döngüsünün içine girer.
Nihayetinde sevgiyle dolan insan sorumluluk hisseder. Bu sorumluluk şundan ibaret; o yaşadığı müthiş çoşkuyu cömertçe paylaşma sorumluluğu. İnsan ancak o zaman cömertliğini sunmak ister fakat dünyevi akışta bunu gerçekleştiremez. Çünkü paylaşmadan kendine tutmak yani bencillik bir yaşam gerekliliğidir. İnsan bencil olmazsa açlıktan ölür, bencil olmazsa yatacak yer dahi bulamaz. Bu yaşam koşullarında kişi bencil olmalıdır, olmak zorundadır. O yüzden dünyevi düzeyde bencil olmamak gibi bir durum yoktur. Diğer yandan nedensiz coşkuyla dolan insan kendini kaybeder ve kendini kaybedince coşkulu bir his oluşur, nedensiz bir istek. "Bunu mutlaka paylaşmalıyım, mutlaka paylaşacağım'' der. ''Paylaşmak istiyorum'' diye haykırır.
Sevmek vermek demektir. Ve eğer kişi koşulsuz, karşılıksız sevmiyorsa verecek hiçbir şeyi yok demektir. Çoşkuyu cömertçe paylaşmak bu insanlığa verilebilecek en büyük armağandır. İnsan yalnızca nedensiz coşkuyla dolup taşınca onu başkalarına cömertçe aktarılabilir, aksi halde asla. Milyonlarca insan bunu bekliyor çünkü milyonlarca insan sevmek istiyor. Coşkuyla dolup onu kendiliğinden paylaşınca paylaşılan kişinin içi de coşku ve sevgi dolar. O zaman coşku aktarılan insan da cömertliğini sunmadan duramaz.''
Değişim Uzmanı 
Şirvan Yücel
[email protected]