Yangın, fırtına, sel-su baskını, yer kayması gibi doğal afetlere ve kara/hava/deniz taşıtları çarpmasına, dumanın zarar vermesine, terör, kar ve konut çevresinde yaşanan greve, eylem gibi halk hareketlerinin meydana getirdiği zararlara karşı mülkü güvence altına alan sigorta konut sigortasıdır. Ethica Sigorta Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Işıl Akyol konut sigortası ile ilgili bilgilendirdi.

‘’Konut sigortası yasal olarak zorunlu değildir.’’

Halk arasından DASK olarak bilinen zorunlu deprem sigortası, devlet tarafından zorunlu tutulmaktadır fakat konut sigortası yasal olarak zorunlu değildir. Konut sigortası gelecekte yaşanabilecek risklere karşı bir önlem ve geleceğe yatırımdır. Konut sigortası, yaşanabilecek tüm olumsuzluklara ve tehditlere karşı mülkü güvence altına alır. İçerik teminatlarında çeşitli kişisel sigorta korumalarını da birleştirir. Konut sigortaları, savaş ve benzeri her türlü savaş olayları, iç savaş, isyan, çarpışma ve askeri hareketler doğrultusunda ortaya çıkan zararlar dışında ihtiyaca yönelik maddeleri kapsayabilir.

‘’Eşyalarınızı güvence altına alabilirsiniz.’’

Genellikle DASK sigortası yaptıran ev sahipleri konut sigortası yaptırmayı düşünmemektedir. Dask sigortası deprem sonrasında bina hasarlarını tazmin ederken konut sigortası ev eşyası da dahil olmak üzere kapsayıcı bir poliçedir. Sadece deprem değil, hırsızlık gibi yaşanan olaylar sonrasında meydana gelen kayıpları da kapsayan bir konut sigortası ile eşyalarınızı da güvence altına alabilirsiniz.

Günümüz İnsan Kaynakları Çalışmaları Nelerdir? Günümüz İnsan Kaynakları Çalışmaları Nelerdir?

DASK’a ek olarak konut sigortasında da ek teminat deprem maddeleri eklenmelidir. Çünkü Konut sigortasının içerisinde, DASK teminatlarına dahil olmayan deprem ve yanardağ püskürmesi, bina deprem, eşya deprem ve temeller deprem teminatları yer alabilmektedir. DASK ödeme tazminatı, azami m2 X hasarın olduğu yıldaki DASK tarafından önceden ilan edilmiş m2 maliyeti ile hesaplanır. Fakat evinizin m2 maliyeti DASK’ın belirlediği bedelden daha yüksekse aradaki farkı konut sigortası karşılar. Depremli konut poliçesi ile DASK teminatlarına dahil olmayan eşya sigortasını da sağlarsınız.

‘’Bir yıllık sigortayı aylık olarak ödeyebiliyorsunuz.’’

Konut sigortası fiyatları 2022 yılında ev satışı ve kira artışları ile artış gösterdi. Uygun fiyatlı konut sigortası seçenekleri daha çok araştırılıyor. Bir yıllık sigortayı aylık olarak ödeyebiliyorsunuz. Sigorta şirketlerinin sunduğu konut sigortası teklifi al fırsatları ile size en uygun sigortayı bulmak mümkün. Ek olarak belirtmek gerekir ki konut sigortası fiyatları mülkün bulunduğu konuma, konutun metrekaresine, binanın yapısına, konut katına, binanın güvenlik önlemlerine ve police teminatlarına göre belirlenir.

‘’Kiracılar için de avantaj’’

Ayrıca konut sigortası sadece ev sahipleri için avantaj sağlamaz, kiracılar için de faydalanılabilecek bir sigorta türüdür. Oturduğunuz evde eşyalarınızı sigortalatarak onları her türlü olumsuz duruma karşı koruma altına alabilirsiniz. Kiracılar için de avantaj olan konut sigortası evde yaşayan bireylere için olası bir yaralanma ve sakat kalmaya karşı koruyucu olur. Konut sigortası poliçede belirtilen hasarlar sonucunda ev yaşanamayacak durumdaysa ve poliçe ‘’kira bedeli ve geçici ikamet masrafları karşılanır’’ teminatına sahipse hem kiracıyı hem de ev sahibini mağduriyetten kurtarır.

Medyabar.com

Editör: Adıyaman Haber