Deprem kuşağında bulunan ülkemizde, depreme dayanıklı binaların yapılması hayati önem taşımaktadır. Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattının devam ettiği yol ülkemizin çok büyük bir kısmında tektonik faaliyetlerin oluşmasına ve bu doğrultuda can ve mal kaybı yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle binaların mevzuata uygun şekilde yenilenmesi ya da mevcut binaların yıkılıp yerine dayanıklı binalar yapılması faaliyeti olan kentsel dönüşüm kavramı ülkemizde sıkça duyulan bir kavram olmaktadır.

Yapılan yeni binalar şehirlerin görünüşünde de farklılık yaratır. Daha modern binaların oluşturulması, bina yenileme çalışmalarında gerçekleştirilen temel güçlendirmeleri ve dış cephede oluşturulan farklılıklar, şehrin dokusunda bir farklılaşma yaşanmasına ve modern şehir imajına erişmesine yardımcı olur.

Bina Yenilemede Gerekenler

Bir binanın kentsel dönüşüm kapsamında yer alabilmesi için bazı gereklilikleri sağlaması gerekmektedir. Öncelikle bina için Deprem Risk Raporu alınması gerekmektedir. Bu rapor binanın güvenliğini ölçen ve ihtiyaç olması halinde yenilenme ihtiyacını belirten bir rapordur. Bu rapora sahip olmayan hiçbir binada kentsel dönüşüm faaliyeti uygulanamaz ve binanın esneklik kazandırılarak yenilenmesine izin verilmez.

Bu raporu edinmenin ardından mal sahipleri kentsel dönüşüm kredileri, harçlardan ve vergilerden muafiyet kapsamında incelemelerini gerçekleştirerek bina yenileme işlemlerine başlayabilmektedir. Bu noktada Anıl İnşaat gerçekleştirmiş olduğu çalışmalarına özenle devam ederek evini yenilemek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır.

Binam Riskli Mi?

Olası bir depremde hasar görme ya da yıkılma ihtimali bulunan binalara riskli yapı denmektedir. Riskli yapıların tespit edilmesi yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Devlet tarafından risk tespiti yapabilme yetkisi verilmiş olan özel kurum ve kuruluşlar, üniversiteler binaların hasar görme riski konusunda incelemeler yaparak teknik analizler kullanmaktadır. Sayısal verilere dayanarak gerçekleştirilen bu incelemeler sonucunda binaların risk durumu net olarak ortaya çıkarılabilmektedir.

Binanın kiriş ve kolonlarında hasar bulunması veya tadilat yapılmış olması, binanın alt katlarında su yalıtımı kullanılmamış olması veya binanın yapımında hazır beton kullanılmamış olması gibi sebepler binanın riskli olarak kabul edilmesi için önemli sebepler olarak düşünülebilir. Binadan alınan numune sonuçlarına göre bu değerlendirmeler yapılmaktadır.

Bina Güçlendirme Nedir?

Bina güçlendirme çalışması herhangi bir sebepten dolayı kolon ve kirişlerinde hasar oluşmuş binalarda uygulanan bir sistemdir. Bina güçlendirmesine karar verilebilmesi için binanın kolonlarından ve belirli bölgelerinden numune alınır. Bu numuneler üzerinde yapılan incelemelerin ardından binanın güçlendirme çalışmasına ihtiyacı bulunup bulunmama durumuna karar verilir.

Bina güçlendirme yöntemleri olarak mantolama ya da gömlek geçirme, kanat ekleme, epoksi enjeksiyonu, betonarme mantolama, elik mantolama, kolon mantolama, yeni ve eski beton kaynaştırma gibi pek çok farklı yöntem kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerden en uygun olanına binanın durumuna göre karar verilerek o bina içi en uygun olan işlem tercih edilmelidir.  

Kaynak: https://anilinsaat.com/kentsel-donusum-sorular/

Editör: Adıyaman Haber