( Bir Hemşirenin Anıları)
Ülkemizde her ne kadar Suni gündemlerle ülke gündemi sürekli olarak değiştirilse de ben bugün emekli Hemşire -Yazar ve Şair sevgili Feride Bektaş' ın nezdinde pandemi döneminde fedakar,cansiperane- insanüstü bir emekle ( hakları ve emekleri ödenmeyen ) çalışan tüm sağlık personeline gönül borcum vesilesiyle teşekkürlerimle bu yazıma başlamak istiyorum.
"Geçmiş Olsun Bir Hemşirenin Anıları'nı" kaleme alan yazarımız;öğrenmeye,aydınlanmaya ve özgürleşmeye çalışan küçük bir KARDELEN'İN verdiği mücadele ile kırmaya çalıştığı kemikleşmiş tabuyu anlatmaya çalışacağım.
Bu kitabı okuduğunuzda Feride Bektaş'ın yaşadığı tüm Zorluklara rağmen okuma aşkından, ilkesinden vazgeçmeyen bir Feride'yi göreceksiniz. Bu kitabı okurken yer yer hüzünlendim, bazen de trajikomik olaylarla gülümsediğim anlar çok oldu....
Sevgili Feride Bektaş'ın kitabının 337.Sayfasında dile getirdiği ve benim de bam telime dokunan can alıcı nokta şu; "33 yıllık meslek hayatımda öğrendim ki dik ve onurlu duranın canı acıtılıyor. Yaşanılan olumsuzluklar ,ne kadar can acıtırsa acıtsın yine de aklım ve Yüreğim diyor ki, küçük değerler ( mevki-makam gibi) uğruna, büyük ( onur,erdem,ahlak v.b.) değerleri feda etmemek gerekiyor!....
Günümüzde de üç maymunu oynayanlara inat ( Görmedik,Duymadık,Bilmiyoruz) mesleki kariyerinin riskine aldırmadan ilkelerini ısrarla korumaya çalışan bir Feride Bektaş var.
Feride hemşire kitapta 1980 12 Eylül Askeri Darbesi'ni anlatırken, tanık olduğu zorba ve işkence yüklü bir dönemin, toplumun belleğinde yer eden olaylara değinmiş, aynı zamanda ülkenin son 40 yılının toplumsal hafızasına da ışık tutmuştur.
Askeri cuntanın zulmünden bahsederken ülkemizde ve Adıyaman ilimizde Faşist 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinin masum halkın üzerinden nasıl da bir silindir gibi ezip geçtiğini canlı kanıtlarıyla gözler önüne seriyor .
Sağ - Sol gözetmeksizin özellikle Adıyaman'ın dağlık köylerinde KARABELA denen yüzbaşının keyfiyeti ile reva gördüğü işkencelerden genç, ihtiyar, kadınların yanı sıra çocukların, engellilerin bile envai işkencelere maruz kalmaları sonucu beden sağlığı ve akıl sağlığını yitirmemeleri mümkün mü ?....
İnsan onurunu rencide eden bütün darbeleri nefretle kınıyorum!.. .
Bizim coğrafyamızda Feride Bektaşlar kolay yetişmiyor, kız çocuğu okumaz, doğduğu zaman kimlikleri ebeveynlerince yaşı büyük yazılırdı ki küçük yaşta gelin verildiğinde sorun çıkmasın diye!...
Hala bu coğrafyanın kadınları ,kız çocukları törelere kurban gitmekteler, aile meclisinin aldığı kararlarla infaz edilmekte, hangi çağda yaşıyoruz demeyin!....
Yıl 2019 Kahta'da Medine Memi erkek arkadaşıyla konuştuğu için diri diri toprağa gömülmüştü!...
Feride Hemşire yıllar önce tüm tabuları yıkarak, aile büyüklerinin engeline rağmen okumayı başarıyor, hemşire oluyor, kamu alanlarında farklı görevlerde gösterdiği başarılar bununla sınırlı değil elbette, yazarlık yapıyor, çok sayıda kitaba imza atıyor. Örneğin Gâvur Mahallesi isimli kitabı ; Adıyaman'da kozmopolitik bir yaşayışın ve dayanışmanın en güzel sunumu ve örneğidir. ( Türk, Kürt, Alevi-Sünni ,Süryani, Ermeni)
Yazarımızın bahsettiği bu mahallede ,bu çok kültürlülüğün kardeşçe yaşadığı mahallede benim de çocukluğum bir dönemi burda geçtiği için çok mutluyum.
Sevgili Feride Bektaş'ın eserlerini yazarken okuyucuya deneyim ve öğrendiklerini aktarma çabası gereğiyle aynı zamanda araştırmacı -yazar olma vasfıyla öğrencilerin sınav anında ATASÖZLERİ VE DEYİMLERİN benzerliği nedeniyle soru kaçırdıklarını gözlemlemesi sonucu Ortaöğretim öğrencileri için KOD ADI EFSUN - 1 : DENEK HASTANESİ - KOD ADI EFSUN -2 İHANET - aksiyon yüklü..... Bu polisiye romanı öğrenciler ve ebeveynleri okurken öğrencilerin ilimizin ve ülkemizin tarihi yerlerinden haberden ormanın yanı sıra TÜRKÇE bilgilerini de pekiştirmek amacıyla da sıfatlar, isim tamlamalarını romanların içine serpiştirip kitabın sonuna yerleştirdiği sorularla öğrencide cevaplama arzusu oluşmaktadır .
Yani diyorum ki , Feride Bektaş ; eserlerinde gerçek yaşanmışlıklardan oluşan yürek sıcaklığını , hayata dair deneyim ve donanımlarını da sunmakta okuyucularına.
Hayata direnen, Feride Bektaş gibi örnekler kız çocuklarına iyi bir rol modeldir.
Dünün küçük kardeleni, bugünün emekli Hemşiresi- Yazarı ve Şairi sevgili Feride Bektaş, bizi aydınlatan daha nice eserlere imza atmanız dileğiyle!....26.11.2020
Fatma Ulubey