Rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı günümüzde sadece kaliteli mal üretip pazara sunmanın yeterli görülmediği sektörler sürekli olarak yeni arayışlar içerisindedirler.

Tüm sektörlerde yaşanan gelişmeler yoğun bir rekabet ortamının yaşanmasına sebep olmaktadır.

Bu anlamda sektörlerin gelişmesine en önemli katkıyı sağlayan organizasyonların biri fuarlardır. Çünkü fuarlar, müşteriler ile üreticileri buluşturduğu gibi üreticilerin kendilerini geliştirmeleri, yenilikleri takip etmeleri ve yeni hamleler yapabilmeleri bakımından önemli bir köprü görevi görmektedir.

Adıyaman bu bağlamda henüz yeni yeni fuarlarla tanışmakta ve yeni yeni fuar kültürü oluşmaktadır. Adıyaman’da gerçekleştirilecek her yeni bir fuar hem üreticilerimizin önünü açmaya yarayacak hem de halk olarak fuarlardan daha fazla istifade edebilmenin sürecini yaşayacağız.

Adıyaman Valiliğince Ankara ve İstanbul’da düzenlenen tanıtım fuarları ile gündemimize ciddi olarak giren fuar kavramı, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasınca Kâhta yolunda yaptırdığı alan ile daha profesyonelce bir kimliğe bürünmeye başladı.

Kitap ve yazar ile okuyucuyu buluşturan kitap fuarların ayrı bir anlamları var elbette. Bugüne kadar ufak çapta birkaç fuar (ya da kitap günleri) organize edildiğini hatırlıyorum ama yine Adıyaman valiliğinin Adıyaman Belediyesi ile birlikte organize ettiği kitap günlerinin (fuarlarının) okuma bilinç ve kültürümüze katacağı çok şey olacaktır.

Bu yıl kitap günlerinin ATSO Fuar alanında düzenlenmesini beklerdim. Belki izleyici ve ulaşım konusundaki endişelerden dolayı burada yapılmadı ama burada yapılan diğer fuarlar ve son olarak da Gıda ve Tarım Fuarı bu konudaki endişeleri boşa çıkarabilecek cinstendi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Gıda ve Tarım Fuarını ziyaret ettiğimde fuarcılık konusunda öncekilere göre sevindirici gelişmeler olduğunu gördüm.

Hem organizasyon, hem katılım hem de ilgi olarak ciddi aşama içerisinde olduğunu görmek bizleri memnun etse de henüz halledilmemiş eksiklikler olduğuna da şahit olduk. Fuara gelen müşteri ve vatandaşın oto park konusunda yeterli bir alan olmayışından dolayı araçların park etmesi ve akışın sık sık aksaması konusunda bayağı şikâyetler vardı.

Bu tür organizasyonlara gösterilecek ilgiyi doğrudan etkileyen bu sorunun sonraki fuarlarda çözülmesini umut ediyorum.

Fuarların üretici ve müşteriler arasında köprü olmasının yanında bulunduğu ilin tanıtımına da önemli katkısı vardır. Yerli ve yabancı üreticilerin, müşterilerin hatta izleyicilerin fuar vesilesiyle o ile gelmeleri bu anlamda önemlidir. Dolayısıyla böylesi organizasyonların bu açıdan da değerlendirilmesi gerekir.

Son olarak şu notu düşeyim. Mevcut fuar alanının yetmediğini görmek bizleri memnun etti. Son Gıda ve Tarım Fuarına katılanların yaptığı tespit bu. Buradan hareketle ileride herhangi bir sorun yaşanmaması için alanın genişletilmesi ve düzenlenmesi gerekir diye düşünüyoruz.