Aramızda bazı arkadaslar zannediyor ki bu virüs sadece yaşlıları öldürüyor, hatta bu virüs yaşlılardan bulasiyor. Arkadaşlar böyle bir şey yok kronik hastalar, bağışıklık sistemi güçsüz olanlar, yaşlılar en çok etkileniyor zannetmeyin.
Bu virüs akciğerleri bitiriyor ve tedavisi yok, ilacı da yok. Bana bir şey olmaz cümlesinden vazgeçin. Sana da, bana da, ona da herkese her şey olabilir.
Ne yazık ki resmi makamlar şehirlerde ki vaka sayısını açıklamıyor o yüzden daha da tedirgin olmamız gerekiyor, belki de suan yanımızdan geçen kişi virüs tasiyicisidir. Bu virüs herkeste aynı etkiyi yapmiyor bazıları ayakta süreci atlatirken, bazıları yoğun bakımda atlatiyor, bazıları ise atlatamiyor yenik düşüyor vefat ediyor.
Sizde belirti yok diye virüs yok zannetmeyin belki de tasiyicisinizdir.
Virüs bizde yok, ben gencim deyip, yaşlılara virüslü muamelesi yapmayın, dışarı çıkana tepki göstermeyin, saygısızlık ve terbiyesizlik yapmayın buyuklerinize/büyüklerimize. Onlara sadece yardimci olun, evine götürün, ihtiyacı varsa marketten alın, bilgilendirin. Ama kesinlikle temas yok maske, eldiven mutlaka kullanılmalı.
Ayrıca maske ve eldiven sizi korumaz sadece tedbir amaçlı koruyucu malzemelerdir.
Unutmayın ki virüsü en çok gençler taşıyor.
Bakiyorum da bazı arkadaşlar gereksiz bir şekilde rahatlar, bana bulaşmaz zannediyorlar. Bulaşsa da gencim atlatirim diye düşünüyorlar. Lütfen ama lütfen Bu nasil bir bencilliktir kendinizi düşünmüyorsaniz ailenizi düşünün.
Ya bir insanın ölüm sebebi olursam diye hiç mi tedirgin olmuyorsunuz.
Evinizde oturun kendinizi de ailenizi de dezenfekte edin, kendi karantinanizi uygulayın.
Bu gerçeği kavramak için ille de makinaya mi bağlanmaniz gerekiyor. Anne babanızı kaybetmeniz mi gerekiyor. En sevdiğinizi son bile goremeden gömmek mi istiyorsunuz. Kimse cenazenizi kaldırmacak böyle bir durumda kefenlenmeyeceksiniz de sadece ceset torbasına koyulacak ve mezarlık çalışanları tarafından gomuleceksiniz. Olayın ciddiyetini, önemini anlatmak için daha ne yazmam gerekiyor bilmiyorum. Siz zannediyorsunuz ki vaka sayısı arttıkça hastane de yer bulabilecek misiniz? Cihaz sayısı yetebilecek mi? Sedye de yetmeyecek, solunum cihazı da yetmeyecek yapmayın gereksiz yere sokağa çıkmayın. Dokunmayin, öpmeyin, sarılmayın, tokalasmayin, temas yok hemde hiçbir şeyle ve hic kimseyle temas etmeyin. Kendinizi, evinizi dezenfekte edin.
Lütfen yapmayın kendinizden vazgeçmeyin.
Evde kalmak nefessiz kalmaktan iyidir. Evde kalmak boğularak ölmekten iyidir.
...Sağlıklı kalın...