Bir önceki yazımın başlığı olan tarımda takla yazısı bugüne kadar yazdıklarım arasında en az okunan yazı oldu. Biliyorum sıkıldınız, biliyorum bıktınız, biliyorum yinemi tarım diyorsunuz ne yapayım elimde değil. Zira benim geçim kaynağım tarım, ama unutmayın sizin de yaşam kaynağınız tarım.

Beni okusanız da okumasanız da, isteseniz de istemeseniz de önümüzdeki süreçte tarım yorumları, yazıları hep karşınıza çıkacak. Ekmek fiyatlarından, gıda maddelerinin pahalılığından günlük konuşmalarınızda sizler bahsedeceksiniz.

Her ne kadar Tarım Bakanı zarar eden çiftçi yok dese de 20 yıldan beri üreticinin para kazanamaması nedeniyle ve tarım alanlarının ranta kurban gitmesi sebebiyle ekiliş alanları azaldı. Buna rağmen yılda 20 milyon ton civarında buğday üretmeyi başardık. 2021 yılında ülkemizde yaşanan ciddi kuraklık sebebiyle ülkemizde buğday rekoltesi TUİK tahminlerine göre 16.5 milyon ton olarak gerçekleşti ama gerçek rekolte 15.5 milyon ton civarında oluştu. Yani TUİK sadece enflasyon rakamlarıyla değil buğday üretim rekoltesi ile de oynamayı marifet sandı.

Ülkemiz 2019 – 2020 yıllarında sadece buğday ithalatı için yıllık 2,5 milyar dolar ödedi. Yani başka ülkelerin çiftçilerine yıllık 2,5 milyar dolar katkı sağladı. 2021 yılında dövizinde artmasıyla buğday ithalatı için ödeyeceğimiz bedelin 4 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Girdi maliyetlerinin yükselmesi, özellikle gübredeki artışa yetişemeyen çiftçilerin bir kısmı bu yıl gübresiz ekim yapmak zorunda kaldı, bir bölümü de attığı gübreyi kıstı. Uzmanlar gübrenin verime en az yüzde 40-50 katkı sağladığını söylüyor. Bu nedenle iklim koşullarının ne olacağını bilmemekle birlikte gübresiz ekim sebebiyle önümüzdeki yıl buğdayda rekolte yine düşük olacak.

Bugünkü fiyatlarla buğdayın maliyeti 5080 TL yi buluyor. Devletin dekara verdiği destek 75 tl. Hindistan’da bu rakam 200 TL karşılığı oluyor. Hindistan gübre tedariki için çiftçilere 758 milyon dolar ek sübvansiyon paketi açıklarken, Rusya gübre fiyatlarını sabitledi. Gübre ihracatçısı olan Çin ise gübre ihracatını sınırlandırdı. Ülkemizde gübre üretimindeki ve satışındaki vurgunu yazsam yazı uzar siz sıkılırsınız, o nedenle bundan böyle mecbur kalmadıkça tarım yazısı yazmayacağım. Ama emin olun ben yazmasam da sizler hep konuşacaksınız. Ekmeği en az 5 TL ye yemeye hazır olun. Afiyet olsun..

ASIM ÖCAL

15.12.2021