Adıyamanlı yatırımcıların merakla beklediği Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası satışlarının duyurusu yapıldı.
9-13 Nisan 2018 tarihleri arasında Adıyaman’da başlayacak olan satışlarla ilgili bir değerlendirmede bulunan Ziraat Bankası Şanlıurfa Bölge Yöneticisi Murat Kara, “Hazine Müsteşarlığı güvencesi ile yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırıyoruz” dedi.
13 Nisan 2018 Cuma günü mesai bitimine kadar sürecek satış işlemlerinin Kab Camii yanındaki Ziraat Bankası Adıyaman Merkez Şubesi’nce gerçekleştirileceğini dile getiren Kara, “Hazine Müsteşarlığı’nın ikinci kez satışa sunacağı Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için yastık altı altınlarınızı şubemize getirin, değerine değer katın” diye konuştu.
Adıyaman’da gerçekleştirecekleri talep toplama işlemlerinden ümitli olduklarını vurgulayan Kara, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından ülkemizde yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası adı altındaki ürünler çıkarıldı. Bu ürünlerin talep toplama ve ihracı işlemlerimiz 26 Mart - 13 Nisan 2018 tarihleri arası kadar Türkiye genelinde belirlenen Ziraat Bankası Şubelerinde haftalık etaplar halinde gerçekleştirilecek. Adıyaman ve ilçeleri için talep toplama ve ihraç dönemi tarihleri ise 9-13 Nisan 2018 olarak belirlendi. Hazine Müsteşarlığı’nca yeni ihraç edilen ve karşılıklı kazan-kazan prensipleri ile oluşturulmuş bu ürünlere, yastık altında atıl altını bulunan yatırımcının, yatırım yapmasında hiçbir olumsuzluk ya da tereddüt edecek bir husus bulunmuyor. İhracın amacına ulaşması ve yeterli talep görmesi durumunda, ülkemiz ekonomisine ve büyümesine doğru bir finans şekli olarak sağlayacağı katkı çok yüksek olacak.Bu ihraç ile yastık altında yaklaşık 2 bin 200 ton (100 Milyar ABD Doları) olduğu tahmin edilen altınların ekonomiye kazandırılması ve ülkemiz rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu yolla elinde fiziki altın bulunduran yatırımcılar da altınlarını devlet güvencesi altında saklama ve altınların değeri üzerinden ek getiri elde etme imkânına sahip olacak. Ayrıca istedikleri zaman altınlarını Ziraat Bankası’na satarak nakde dönüştürme, vade sonunda tekrar altın olarak alma ve vergi avantajlarına da sahip olma imkanı kazanacaklar. Faize duyarlı yatırımcılar getirecekleri hurda altın karşılığı çıkartılacak ve yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz Altına Dayalı Kira Sertifikaları ’nı, geleneksel yatırımcılar ise getirecekleri hurda altın karşılığı çıkarılacak ve yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirisi kazandıracak Altın Tahvilini alacaklar.”
Yatırımcı için masrafsız ve düzenli bir gelir elde edileceğini de dile getiren Kara, “İhraç edilecek her iki ‘Devlet İç Borçlanma Senetlerinin vadesi 2 yıl olup, yatırımcısına 6 ayda bir yüzde 1,2 oranında kupon (kira) ödemesi yapılacak. Yıllık kupon (kira) getiri oranı ise yüzde 2.40 olarak belirlendi. Bu ihraca ilişkin kupon/kira gelirlerinde herhangi bir vergi alınmayacak. Gelir vergisi (stopaj) oranı yüzde 0 (sıfır) olarak belirlendi. Bu işlemler için açılan hesaplardan Ziraat Bankası’nca da hiçbir masraf alınmayacak. İhraç işlemleri için; külçe altınlar, Darphane Altınları (Çeyrek, Yarım, Tam, Ata Lira vb.) ile 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan altın (takı) ve Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında birebir kabul edilecek. Bu aşamada altın sahipleri hiçbir kayba uğramayacak. Yatırımcılar ilk 3 aydan sonra vade boyunca istedikleri zaman altınlarını Ziraat Bankası’na satabilecekler veya vade sonunda istedikleri takdirde altınlarını fiziki altın ( l kg'lık külçe altın ya da Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Altını olarak) olarak geri alabilecekler.Adıyaman ve ilçeleri için talep toplama ve ihraç dönemi 9-13 Nisan 2018 tarihleri olup, fiziki altın kabulü ve ihraç işlemleri Ziraat Bankası Adıyaman Şubesi aracılığıyla gerçekleştirilecek. Gerek merkez gerekse ilçelerde konuya ilgi gösteren vatandaşlarımızın işlemler ve bilgi almak için Ziraat Bankası Şubelerine uğramaları yeterli. Belirtilen tarih aralığından sonra talep de bulunulmayacak” şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha