Tutdere, yaptığı açıklamada, Adıyaman’da sivil toplum örgütlerinden oluşan heyet ile Pazertesi günü mecliste Adıyaman milletvekilleri ile konuyu masaya yatırdıklarını anımsattı.

Orada milletvekilleri ile çözüm önerilerini ve sorunun aşılması noktasında yapılacak çalışmaları birlikte istişare ettiklerini anlatan Tutdere, "Götürmüş olduğumuz raporlarımızı milletvekillerine sunduk. Milletvekillerimiz ile birlikte maliye bakanı ile bir görüşme şansımız oldu. Bu yasa tasarısının Adıyaman’ın tütüncülüğünü, Adıyaman'ın sarmalık kıyılmış tütününün adeta yok olması yolunu açacağını, meydana gelebilecek sosyal, hukuksal boyutlarını ayrıntılı bir şekilde milletvekillerimiz bakana anlattılar. Bizler bakana Adıyaman’ın sarmalık kıyılmış tütün sorununu, bu taslağın sakıncalarını birebir anlatma şansı bulduk. Kendilerine izah ettik. Konuya ilişkin çözüm önerilerini daha önce 2011 yılında Adıyaman tütün üst kurulunda yapmış olduğumuz saha çalışmasına ilişkin raporlarını bakana sunduk. Bakan konu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini bize ifade ettiler. Milletvekillerimiz bunun takipçisi olacaklar"dedi.

- ÜRETİMLE İLGİLİ MADDELER ÇIKARILACAK

Üretimle ilgili maddelerin çıkarılacağını belirten Tutdere, şunları kaydetti:

"Bu konu ile ilgili üretime ilişkin taslaktaki  hükümlerin çıkarılacağını bakan bizzat ifade etti. Alım, satım konusundaticareti konusundaki yasaklar, konunun başbakanla istişare edileceği, daha sonra bu konu üzerinde çalışma yürütüleceğini, bizimde bu konuda önerilerimizi kendilerine iletmemizi istediler. Bizde rapor hazırlıyoruz. Çeşitli konu ile ilgili uzman görüşlerini, çiftçilerin taleplerini, görüşlerini raporlaştıracağız. Bugün itibariyle bu raporu maliye bakanlığına ve milletvekillerimize göndereceğiz. Bu rapordaki çözüm önerilerimizi, çiftçilerimizin beklentilerini yazılı olarak bildireceğiz. Bu önerilerimiz doğrultusunda komisyonda artık komisyon üyelerine iletecekler"

- YASAL ZEMİNE KAVUŞTURULMASINI BEKLİYORUZ

Tütünün yasal zemine kavuşturulmasını beklediklerini dile getiren Tutdere, "Milletvekillerimiz orada yine hummalı bir çalışma da olacak. Komisyondaki engellerin kalktığını memnuniyet ile gördük. Bunun pazarlanması, satılması ve sarmalık kıyılmış tütünün artık yasal bir zemine oturtulması anlamında dileğimiz, temennimiz budur. Adıyamanlı üreticilerimizin beklediği şekilde bir çözüm ortaya çıkmasıdır. Bu konuda her türlü mücadeleyi, kanun tasarısının genel kurula gelinciye kadar da sürdüreceğiz"şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha