İşletmeci, ceviz işleme tesisi de kurarak tarım-sanayi entegrasyonu sağladı. Amerikan türü Chandler cinsi cevizden 25 bin adet dikildi. Ceviz ağaçları büyüdükçe her yıl üretimi artan bahçeden bu yıl 450 ton ürün bekleniyor.

Bahçenin bakımından, hasadına kadar en modern teknoloji kullanılıyor. Bahçede gübreleme bile otomasyon ile yapılıyor. Gübreler damlama sulama sistemiyle toprağa gerektiği kadar bırakılıyor. Cevizlerin hasadında silkeleme ve toplama işlemi de makineler ile yapılıyor.

Üretici kardeşler Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında modern makineler alırken. hasat edilen cevizler bu tesiste işlenerek paketleniyor. Pazar sorunu olmayan cevizler iç piyasada tüketiliyor.

Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, ceviz bahçesindeki hasada katılarak, ürün ve bahçe ile ilgili işletme sahibinden bilgi aldı.

Kıyas, 2 bin dekar ile Türkiye'nin en büyük kapama ceviz bahçesinde bulunduklarını belirterek,şunları ifade etti:

"Bu bahçemizin bir özelliği şu an dünyada özellikle bahçe konusunda en gelişmiş teknoloji kullanılıyor. Sulama tamamen otomasyon, hangi ağacın ne kadar ihtiyacı var tamamen otomasyon, bitki besin elementlerinin toprağa verilmesi, ağaçlarla buluşturulması tamamen otomasyon ile yapılmaktadır. Aynı şekilde bahçenin hasadı da dünyada şu an en gelişmiş makineler ile yapılmaktadır. Hem silkeleme hem toplama makine ile yapılmaktadır. Yani üreticimiz çok yüksek düzeyde bir teknoloji kullanmaktadır. Üreticimiz ürününü kendisinin kurduğu tesiste tüketime hazır hale getirmektedir. Böyle büyüklükte Türkiye'de başka bir bahçe yok. Üreticimiz çok bilinçli. İstihdam ettiği tarım danışmanı aracılığıyla Dünya'daki tarım teknolojilerini en üst düzeyde takip etmektedir."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha