HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, TÜRK-İŞ ile ortaklaşa hazırladığı kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolünü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sundu. 

Çalışma Bakanlığı Reşat Moralı salonunda, 31 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya, Genel Başkan Vekili Dr. Osman Yıldız, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, Genel Sekreteri Eda Güner, Hukuk Müşaviri Av. Hamdi Abdullah Koçoğlu, Uzman Fatoş Can, TÜRK-İŞ ve Bakanlık Heyeti katıldı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e kamu işçisinin en düşük brüt ücretinin 4 bin 800 TL'ye yükseltilmesi, 2021-2022 için ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar enflasyon+ yüzde 3 refah payı talebini iletti.

“Yüzde 7 büyümeyi başardık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplu sözleşme düzeninin demokratik sistemlerin çalışma hayatını düzenleyen bir uygulama olduğunu belirterek, “Bizler Türk demokrasisinin en önemli kurumsal yapısı olarak çalışma hayatımızdaki yerleşik bu ilişki biçimlerinin sürekliliğine önem veriyoruz. Çalışma hayatı, Türkiye ekonomik yapısının toplumsal boyutunu oluşturmaktadır. Büyüme rakamlarına baktığınız zaman Türkiye ekonomisi, pandeminin oluşturduğu zorluklara rağmen ilk çeyrekte yüzde 7 büyümeyi başardık. Türkiye’nin yüzde 7 büyümesi gelecek açısından ümit vermektedir. Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde de bu büyümeyi sürdürmek ve daha kaliteli hale getirmek önemlidir.” dedi.

“Ümit verici gelişmeler görüyoruz”

Kaliteli büyümenin Türkiye’nin emeğiyle, toplumsal taraflarıyla, uzlaşma içerisinde toplu sözleşme mekanizmasını sürdürmesi ve başarmasıyla devam ettiği zaman gerçekleşeceğini dile getiren Bakan Bilgin, “Bu açıdan bizler Türkiye’nin geleceğinin açık olduğunu, negatif söylemlere ve olumsuz şartlara rağmen, salgının yarattığı karamsarlığa rağmen ümit verici gelişmeler olduğunu görüyoruz.” dedi.

“Müzakerelerimizi sürdüreceğiz”

Bakan Bilgin, “Bugün işçi Konfederasyonlarımızla bir protokol anlaşması, toplu sözleşme protokol çerçevesini ele alarak onların tekliflerini değerlendireceğiz. Bu teklifler üzerinde Kamu İşveren Sendikaları Konfederasyonumuz ve bizler gerekli çalışmaları yaptıktan sonra müzakerelerimizi sürdüreceğiz. Toplu sözleşme müzakeresi uzun bir süreçtir ama biz bunu ne kadar kısa sürede, geniş bir uzlaşma zemininde başarırsak, Türkiye’de çalışma hayatının istihdamına o kadar katkı yapmış oluruz.” diye konuştu.

“17 maddelik ortak bir teklif hazırladık”

Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız, “2021-2022 yılı için HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ Konfederasyonları olarak, birlikte ortak bir teklif hazırlamayı kararlaştırdık ve bunu da birlikte başardık. Konfederasyonlarımızın Genel Başkanları, yönetim kurulu üyeleri, isteyerek ve kararlı bir şekilde böyle bir kararı aldılar. Her iki Konfederasyonumuz da bu konuda çalışmak üzere teknik komitelerimizi kurdu ve çalıştı. Kamudaki ilgili bütün sendikalarımızla bir araya gelerek çalışmalarımızı tamamladık. TÜRK-İŞ Konfederasyonumuzla birlikte 17 maddeden oluşan bir teklif olarak ortaklaştırdık ve bugün teklifimize Sayın Bakanımıza sunuyoruz. 700 bin kamu çalışanımızı ilgilendiren bu sözleşmeyi çalışanlarımız büyük bir merakla ve heyecanla beklediğini biliyoruz.” dedi.

“Pandemiyle mücadelede çalışanlarımızın büyük rolü var”

Türkiye’nin pandemi ile mücadelede çok başarılı bir süreç ortaya koyduğunu vurgulayan Yıldız, “Bu başarılı sürecin içerisinde çalışanlarımızın büyük bir rolü var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bakanlarımız ve yetkililerimiz öncülük ettiler. Bu sürece çalışanlar olarak bizler de büyük katkı sağladık. Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, 20 işkolunun tamamında bütün işçilerimiz büyük bir gayret ve fedakarlıkla katkı sağladı. Sayın Bakanımızın Türkiye’nin ilk çeyrekte yüzde 7 ekonomik büyümesinin hızla devam etmesine işçiler olarak katkı verdik. Yürüttüğümüz bu süreç, Türkiye’nin kabusa dönmeden yürüttüğü bir süreç olarak dünyada başarılı bir örnek olmuştur.” şeklinde konuştu.

“Kapsamlı, yapıcı, düzenleyici ve makul bir çerçeve protokol ortaya koyduk”

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünü hazırlarken kamu çalışanları için ortak bir standart getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Yıldız, “Temel yaklaşımımız işçilerimiz için bir standart getirmek yönünde oldu. Bu açıdan sözleşmemizi ele aldığımızda kapsamlı, yapıcı, düzenleyici ve makul bir oranda ortaya koyduğumuzu düşünüyoruz. Geçmiş yıllardaki sözleşme taslaklarına katkı sağlamayı da arzu ettik ve bunu Konfederasyonlar olarak değerlendirdik. Yapısal olarak da bunu birleştirmeyi başardığımızı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“İlave maddeler koyduk”

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünü üç ana başlıkta oluşturduklarını ifade eden Yıldız, sözleşmenin ilk olarak Konfederasyonların makro taleplerini, ikinci olarak sendikaların iş kollarına özgü taleplerini, son olarak da genel talepleri içerdiğini vurguladı.

Yıldız, “Sendikaların kendi iş kollarına ilişkin özel durumlar var. Bunları da doğrudan TÜHİS ile yürütebileceğimiz bir yapıyı ortaya koymayı çok istedik ve bunu da başardığımızı düşünüyorum. Geçmiş yıllardaki kamu çerçeve sözleşmesine ilaveten maddeler ortaya koyduk. Bu sözleşme süresinin hızlı bir şekilde sosyal diyalogla, başarıyla sonuçlanacağını düşünüyor ve ümit ediyorum ve öyle olacağını umuyorum. Bu süreçte Sayın Bakanımıza, TÜRK-İŞ Konfederasyonumuza ve TÜHİS Konfederasyonumuza teşekkür ediyorum.” dedi.

“İsteğimiz sözleşmeyi masada bitirmek”

TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, “TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ olarak çerçeve protokolü teklifini birlikte mutabakata vararak ortaklaşa hazırladık. Geçmiş yıllarda kamuda çalışan 200 bin civarında işçi adına toplu sözleşme yapılırken bugün 700 bin kamuda çalışan işçilerimizin adına toplu iş sözleşmelerini yapacağız. Bizim anlayışımız toplu iş sözleşmesini masada bitirmektir. Masada sonuçlanan toplu iş sözleşmeleri her iki tarafın yararınadır.” dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha