Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, işçi sınıfının en temel haklarından ve kazanımlarından biri olan kıdem tazminatının, bir kez daha, reform adı altında fona devredilmesi ve emekçilerin en büyük güvencesi olan bu hakkın tırpanlanmasının gündeme getirildiğini kaydetti.

-"KIDEM TAZMİNATI HAKKIMIZIN 'REFORM' ADI ALTINDA TASFİYE EDİLMESİNE KARŞI ÇIKIYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, dün açıkladığı programda, kıdem tazminatının bireysel emeklilik sistemi (BES) ile entegre edileceğini ve bu doğrultuda kıdem tazminatı reformu gerçekleştirileceğinin ifade edildiğine işaret eden Tırpan, şunları kaydetti:

“İşçi sınıfının son kalesi olarak gördüğümüz kıdem tazminatında 2019 yılı sonuna kadar fon sistemine geçileceği ve bu sistemin zorunlu BES ile birlikte düzenleneceği ifade edilmiştir. Bu düzenlemeyi kabul etmiyor, kıdem tazminatı hakkımızın reform adı altında tasfiye edilmesine karşı çıkıyoruz. Kıdem tazminatı, sendikaların ve işçi sınıfının kırmızı çizgisidir. Bu hakkımızın herhangi bir biçimde tartışma konusu yapılmasını ya da kriz döneminde sermayeye yeni bir kaynak aktarma mekanizması olarak düşünülmesini reddediyoruz. Bu hakkımızın, kriz koşullarında “reform” ve “fedakarlık” söylemleriyle elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz.”

-“KRİZİN BEDELİ EMEKÇİLERE ÖDETİLEMEZ”

Ali Tırpan, kıdem tazminatı hakkından yararlanma koşullarının zorlaştırılması, gün sayısının düşmesi, kıdem tazminatının iş güvencesi sağlama niteliğinin ortadan kalkması gibi sonuçları olacağı ve böylesi bir düzenlemenin emekçiler açısından haklı herhangi bir gerekçesi olamayacağını vurğulayarak, “Petrol-İş Sendikası, konfederasyonumuz Türk-İş'in son genel kurulunda da aldığı karar doğrultusunda, kıdem tazminatı konusunun genel grev nedeni olduğunun altını bir kez daha çizmektedir. Sendikamız, kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemede herhangi bir adım atılması halinde, bu karar uyarınca, son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkını sonuna kadar savunacak ve üretimden gelen gücünü kullanmaktan çekinmeyecektir. Hükümet, bu düzenlemeyi derhal gündeminden düşürmelidir. Kriz koşullarında emeğin haklarının tırpanlaması ve bu yolla sermayeye kaynak aktarılması planlarından vazgeçilmelidir.”dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha