Adıyaman'da proje kapsamında doğan buzağılar ırk, ağırlık, fiziki yapısı ve verim özelliklerinden dolayı dikkat çekiyor.

Suni tohumlama ile boğa kaynaklı bulaşıcı hayvan hastalıklarının önüne geçilmiş oluyor.

Kaliteli et ve süt verimi yüksek ırkların elde edileceği proje ile verimin artması ve yetiştiricilerin gelirinde artış meydana gelmei sağlanıyor.

Yetiştiriciler, alo suni tohumlama hatlarını arayarak, hafta içi ve hafta sonları İl Müdürlüğü resmi Veteriner Hekimleri tarafından uygulanan suni tohumlama hizmetinden yararlanıyorlar.

Suni tohumlama uygulama ücreti mesafe gözetmeksizin 30 TL olmasından dolayı yetiştiriciler alo suni tohumlama hattıyla hayvanlarını tohumlatıyor.

Ayrıca yetiştiriciler, her buzağı içinde müracaat ettiği takdirde 350 TL devlet desteğinden yararlanabiliyor.

Vatandaşa ekonomik yönden katkı sunan proje ile hayvancılığa ilgi arttı.

Proje başlamadan önce suni tohumlama sayısı 13 bin 435 adet iken, bu projenin hayata geçirilmesi ile beraber 2015 yılında 22 bin 547 adet hayvanın tohumlandığı ve yüzde 60 oranında bir artış sağlandığı görüldü.

- BU PROJEÖNEMLİ

''Suni Tohumlama ile Hayvan Irklarının Geliştirilmesi'' projesinin Adıyaman için önemli olduğunu vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan'ın yaptığı açıklamada bir yılda 10 bin düve dağıtmanın mümkün olmadığını ama bir yılda 10 bin adet hayvan tohumlanarak kaliteli buzağılar elde edilerek Türkiye'de hayvancılığa ciddi bir katkı sağlanabileceğini belirtti.

- ÜCRETSİZ VETERİNER HİZMETİ

Proje başlangıcından bugüne kadar İl Müdürlüğü ekipleri tarafından 29 bin 692 adet hayvan tohumladıklarını açıklayan Alan, şunları kaydetti:

"2014 yılında tohumladığımız hayvanlar doğdu artık kendileri tohumlanacak çağa geldi. Onların da bir kısmını tohumladık. Böylelikle kendi hayvanlarımızın da verimlerini görmüş olacağız. Amacımız bu projenin bütün ülkeye yayılması. Şuan bir tek Adıyaman'da bu proje yapılmaktadır. Özellikle Serbest Veteriner Hekim arkadaşlarımızın çok itirazı oldu. Kamunun serbest Veteriner Hekimlere rakip olabileceğimizi düşündüler, oysa biz rakip değil birlikte sinerji oluşturarak Ülke hayvancılığına katkıda bulunabileceğimizi belirttik. Bunun sonucunda da bir yıl sonra 13.435 adet olan tohumlama sayımız 22.547 âdete çıkararak kendi farkını gösterdi."

- EN İYİ BOĞALARIN TOHUMLARINI KULLANIYORUZ

Alan, dünyada derece yapmış, genetik aktarımı yüksek, TOP 100'e giren en iyi boğa spermalarını alarak bu projeye başladıklarını dile getirdi.

Adıyaman'ın hayvancılıkta söz sahibi olacağını ifade eden Alan, "İlimizde toplamda 36.738 baş boğa altı inek mevcudumuz bulunmaktadır. Bunlardan 13.435 adet tohumlanmaktaydı. Bu da mevcut boğa altı hayvan varlığımızın sadece yüzde 35'i gibi bir rakamdı. Bizim tohumlamamız ile yüzde 60'ya çıkmıştır. Hedefimiz bunu yüzde 80'lere çıkarabilmek. Komşu illere 70 ton civarında süt göndermekteyiz.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Kırsal Kalkınmayı Desteklemesi Projesi kapsamında 11. etap başvuruları geldi. Bizim 29 proje desteğimiz oldu. Bunlardan 19 tanesi bitti, hizmete girdi. Bu yıl içinde devam eden 22 projemiz var. Bunların hepsinin bitmesiyle Adıyaman hayvancılıkta söz sahibi olacak" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Keleş ise " Suni Tohumlama ile Hayvan Irklarının Geliştirilmesi Projesi Adıyaman merkez, tüm ilçe ve köylerinde uygulanmaktadır.  Proje kapsamında 15 ekip oluşturulmuştur. Yetiştiricilerimiz Alo Suni Tohumlama hatlarını arayarak hafta içi ve hafta sonu suni tohumlama hizmetinden yararlanabilmektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha