SGK Adıyaman Müdürü Fuat Tekin, Genel Sağlık Sigortası kapsamında bilgilendirmede bulundu.
Tekin, yaptığı açıklamada, kurum çalışanları olarak vatandaşların hükümlülüklerini yerine getirme noktasında kendilerinde eksiklik kalmaması için büyük gayret içinde olduklarını söyledi.
Genel Sağlık Sigorta adına 1 Ocak 2012 itibari ile zorunlu hale geldikten sonra birçok vatandaşın bundan haberdar olmaması nedeniyle vatandaşa borç çıktığını aktaran Tekin, vatandaşların bunu öğrendikten sonra gelir testine tabi tutulduklarında, tespit edilen miktarı önce kişinin her halükarda ödemek zorunda kaldığına dikkat çekti.
Mevcut kanunda düzenlemeden sonra kişi eğer gelir testine hiç başvurmamışsa zorunlu olarak gelir testi üzerinden tahakkuk borç güncellendikten sonra vatandaşın ödemesinin kolaylaştırıldığını belirten Tekin, “Gelir sabiti tespiti primi devlet tarafından çıktığı taktirde önceki dönemden tahakkuk eden prim borcu silinmesi söz konusudur. Bu acıdan kırsal kesimde vatandaşımıza bunu duyurma adına müftülükle olan irtibatımız neticesinde imamlarımıza bu konuda bilgilendirme de bulunuyoruz. Aynı zamanda ilçelerde mahalle muhtarları ve köy muhtarlar ile toplanarak kaymakamlık nezdinde gerekli genel sağlık sigortası kapsamında bilgilendirmeler yapılmıştır” dedi.
– BAĞ- KUR YAPILANDIRMASINDAN FAYDALANILMASI GEREKİYOR
Nisan ayında 6645 Sayılı yeni Torba kanun ile Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 ay ve daha fazla BAĞ-KUR prim borcu olan sigortalıların prim borcunun 01.05.2015-31.07.2015 tarihleri arasında talep etmeleri durumunda, herhangi bir işlem yapmayanların ise 31.07.2015 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Re’sen silineceğini anlatan Tekin, “Dolayısıyla ödeme zorunluluğu olan bağ-kur sigortalılarımızın bu konudan istifade etmesi amacıyla kurumumuza başvurmalarını bekliyoruz. Borçlarını askıya alınması taktirde sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir” dedi.
– EV HANIMLARINI SİGORTA
Ev hanımlarının sigortalarına da değinen Tekin, şöyle devam etti:
“6445 sayılı kanunla birlikte yeni bir düzenleme yürürlüğü girmiş oldu bu da ev hizmetlerinde çocuk bakımı temizlik gibi ve benzeri işlerde çalışan ev kadınlarını sigortalılık durumu buda ek 9 kapsamında sigortalıkları sağlanıyor. Bunda 10 günden az yada çok olmak üzere değerlendiriliyor 10 günden fazla olan sigortalıklar 30 gün üzerinden değerlendirilerekten primleri yatırılmakta buna bağlı olarak sigortalıkların tüm hizmetlerinden faydalana bilmektedir. Diğer taraftan 10 günden aşağı sigortalı olan ev işlerinde çalışan hanımlar ise sadece yüzde 2 iş kazası ve meslek hastalıkları primi ödeyerekten buda yanılmıyorsam günlük 80 kuruşa tekabül ediyor. İş kazası ve meslek hastalıkları sigorta kolundan sigortalanarak sigortalıkları sağlanmış oluyor. Vatandaşın özellikle bu konuda hassasiyet göstermeleri evlerinde geçici yada daimi olaraktan ev hizmetlerinde  çalıştırtmış oldukları kişileri sigortalıkları bildirmeleri gerekmektedir. Bildirmedikleri taktirde asgari ücreti tutarında idari para cezasına maruz kalmaktalar”
PHA

Editör: Adıyaman Haber