MÜSİAD yönetimi, Mercan Televizyonunda Adıyaman sanayisi, ekonomisi ve kendi çalışmaları hakkın açıklamalarda bulundular. Baykan Sarıkaya’nın hazırlayıp sunduğu “MERTÇE” programına konuk olan MÜSİAD İl Başkanı Şerif Yıldırım, Başkan Yardımcıları Said Göksu ve Abdulkadir Kurt katıldı.

MÜSİAD il başkanı Şerif Yıldırım Adıyaman’daki mermercilik faaliyetlerinden bahsederek mermercilik faaliyetlerin Adıyaman’a getirisinin istenilen seviyede olmadığını Adıyaman’ın mermerini kullanamadığını bunların önüne geçmek amacıyla MÜSİAD olarak ADİMER diye bir şirket kurduklarını söyledi. Yıldırım yaptığı açıklamada; “Adıyaman’da son zamanlarda mermer revaçta, kamyonlarla mermerler il dışına gidiyor. MÜSİAD olarak bu konuda bir açığı kapatmak adına Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde 23 bin metre kare bir alana Adıyaman Mermer diye (ADİMER) mermer işleme atölyesi kurduk. Yaklaşık 45 güne kadarda bu işletme faaliyete geçecektir. Bu da doğal olarak Adıyaman ekonomisine hem katkı sunacak hem de iş istihdamı artıracaktır. Amacımız Adıyaman’da çıkarılan bu kaliteli mermerlerin dışarı gitmemesidir. ADİMER fabrikasında mermer kütle haline gelip fabrikaya gidecek mamul olarak fabrikadan çıkıp satışa sunulacaktır.” Dedi.

Başkan yardımcısı Sait Göksu ise 5084 sayılı teşvik yasasının Adıyaman’da iş adamlarına çok faydası olduğunu belirtti. 10 kişiden fazla çalıştıran her firmanın bu teşvikten faydalandığını söyleyen Göksu şunları söyledi; “Başbakan tarafından Adıyaman’ın 5. bölge olarak açıklanınca yatırımını organize sanayi bölgesinde yapacak olanlar bir üst sınıf muamelesinde işlem görürler dedi. Bizimde 5. bölge olmamız münasebetiyle eğer yatırımı organize sanayi bölgesinde yapacak olursak 6. sınıfdan faydalanacağımız anlamına geliyordu. Şanlıurfa, Diyarbakır 6 bölge de, bu iller bizden iyi olan iller. Başbakan bu konu ile ilgili açıklama yaptığında bizler sevinmiştik ancak işin içeriğini tam öğrendiğimiz de işin içerisinde başka bir fark olduğu meydana çıktı.
Nedir bu farklılıklar; 5’inci bölgede organize sanayi bölgesinde yatırım yapsanız dahi yapmış olduğunuz sabit yatırım tutarı sadece %35 kadar sigorta prim desteğinden faydalanabiliyorsunuz. Ama 6’ıncı bölgede olsaydık bunun sınırı yok. Kaç kişi çalıştırırsanız çalıştırın hiç önemi değil. İstersen 100 kişi çalıştır bir ayda bitir istersen bir kişi çalıştır 12 yılda bitir. Adıyaman’da 143 milyon kişi başı gelir belgesi stopaj desteği 6 bölgede hiç yok.
Yanı başınızda 100 km sonra sınırları bize bitişik olan bir ille giden 6. bölge statüsünden yararlanacak kim olsa Adıyaman’a gelmez. Eğer bizler Adıyaman’ın ekonomisinin iyileşmesini istiyorsak, dışarıdan yatırımcıların gelmesi lazım. Tecrübeli kurumlaşmış insanların gelmesi lazım. Yatırımcıların gelmesi içinde devlet desteklerinin tam olması lazım. Yani başımızdaki illere bu destek verilmemiş olsa biz bunu istemeyiz. Ancak yanı başımızda kıyaslanabilir durumda olduğumuz için Adıyaman’a ciddi bir şekilde haksızlık olduğunu beyan etmek istiyorum. Adıyaman organize sanayi bölgesinde 4 bin kişi istihdam ediyoruz.76 tesisimiz var. Adıyaman organize sanayi bölgesi ilk kuruluşunda 150 hektarlık bir alana kurulmuş. Şuan da şehre çok yakın şartlarda 150 hektarla diğer yıllarda 50 hektar daha ilave edilmiş. 2013 yılında 92 hektar daha ilave edilerek toplam 292 hektar olarak mevcut sınırlar belirlenmiş. Adıyaman organize bölgesinde ilave edilen 4888 m2 ilçelerimizde de organize sanayi bölgemiz var. Mevcut Adıyaman’da ilave edilen 92 hektar ancak 55 parsel çıkarılabiliyor burada 92 iş adamı yer talebinde bulunuyor.” dedi.
Adıyaman’da ciddi anlamda bir işsizliğin olduğunu söyleyen başkan yardımcılarından Abdulkadir Kurt ise, “Buna hep beraber el atmamız gerekiyor.” Dedi.
Kurt yaptığımız açıklama da, “Başbakanımız sivil toplum örgütlerimize zaman ayırmalıydı. Sayın Başbakanımızın yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Ciddi anlamda ülkemize katkı sundular. Adıyamanımı’za değer katılar ama ben şuna inanıyorum ki Adıyaman olarak taleplerimize isteklerimize ciddi şekilde söylemekte zorlanıyoruz. Büyük sıkıntının bu olduğuna inanıyorum. Sorunlar ve sıkıntılar direk olarak iletilirse bunun yerine geleceğine inanmaktayım. Malatya’yı gördük, iki günün ayırdı oraya. Başbakan iş adamları ile bir araya geldi. Sorunları dinledi. Bunu sanayici işadamı yaşadıkları olayları sıkıntıları anlattıkça çözüm buldular. İnşallah Adıyaman’a Başbakanımız bir daha gelirse değerli vekillerimizden bunu talep ediyoruz. STK’lar bu zamana kadar başbakan kaç defa Adıyaman’a gelmişse hiçbir zaman Başbakanımız bir araya gelmemiştir. Yani Başbakanımızı kaçırmışlardır. Hitapları ve konuşmaları hep aynıdır. Biz Mahmut Ensari ve Abuzer Gaffari çok iyi biliriz. Biz açız bir işsiz bu noktada bize çözüm noktasında ne getirdiniz ne götürdünüz. Sorunlarımızı problemlerimizi anlatabildik mi, bunlar önemli konular bunları dile getirmemiz lazım. Adıyaman her seçimlerde üstüne düşen görevi yapıyor”dedi.
Editör: Adıyaman Haber