Adıyaman'da vatandaşlar bakırı sadece süs eşyası olarak kullanıyor. bu yüzden de bakıra ilgi her geçen gün azalıyor.

Hüseyin Ulum, Adıyaman'da 65 yıldır kalaycılık yapan Hüseyin  Ulum, unutulmaya yüz tutan mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Adıyaman oturakçılar pazarı demirciler çarsında 65 yaşındaki kalaycı Hüseyin  Ulum, yarım asırdır bu mesleği yapıyor.

Ulum, yaptığı açıklamada, "60 yıldır bu işi yapıyorum, eskiden işlerimiz iyiydi şimdi işlerimiz yok, bir çırak bile yetişmiyor. Eskiden alüminyum, krom yoktu, bakır vardı. Hepsini kalaylamaya getiriyorlardı, bizde yapıyorduk, temizliyorduk, gönderiyorduk. Şmdi ise işimiz yok, çırakta bulamıyoruz. Burada 4 esnafız, artık iş yapamıyoruz, çırak gelmiyor çünkü esnaflıkta öldü, bakırcılıkta öldü, kimse gelmiyor, çırak olarak benim çocuklarım bile benim yanımda yetişmiyor. Çırak olarak eskiden kazanları, teştileri, bakırları yapardık ama şimdi yok, vatandaş kroma alüminyuma döndü. Bunun sağlığı çok güzel osmanlı neden çıkartmış bunu osmanlı herşeyin güzelini yapmış sağlıklı olmasa bakırı tavsiye eder mi alüminyum neden sağlıklı değil, şeker, tansiyon hep onlardan çıktı. O da neyden oldu, bu kötü krom ve alüminyumlardan çıktı. Krom nedir ki, bir cila vuruyolar üstüne al sana krom" dedi.

- BAKIR; BİR USTANIN 7 DEFA ELİNDEN GEÇİYOR

Ulum, şöyle devam etti:

"Bakırı kalaylarken önce temizliyoruz, bir bakır kalaylamak için kalaylanacak malzeme bir ustanın 7 defa ellerinde geçiyor. Eskinden vatandaşlar kalaycıyız dediğinde bize farklı bakıyorlardı. Köylere gittiğimizde bizlere böle özenirlerdi ama şimdi bize öyle bakmıyorlar. Şimdi mesleğimiz bitti, gün boyu oturuyoruz. Vergimizde yok, devletimiz bize o konuda yardımcı oldu. Şimdi günlük kazancımız belli olmuyor, biz kazanı 20 lira kalaylıyoruz, ondan 5 lira bir kazancımız oluyor. Çcocuklarım benim mesleğimi yaşatmak istemiyorlar çünkü iyi bir meslek değil, eskiden mesleğimiz iyiydi, bu çalışmamızla ev aldık, dükkan aldık, çocuklarımızı evlendirdik. Şimdi bir iki parça iş geliyor ekmek paramızı bile çıkaramıyoruz"

- MESLEĞİMİ SEVEREK YAPIYORUM

Mesleğini severek yaptığını anlatan Ulum, "Bu yaştayım, yinede mesleğimi severek yapıyorum, eğer mesleğimi severek yapmazsam, bu işin tadı tuzu olmaz, mesleğimi severek yapıyorum. 65 yıldır mesleğimi severek yapıyorum. Sevmeyerek yapsaydım ben bu işi öğrenemezdim de yapamazdım da. 2 yıl daha yapıp dükkanımı kapatacağım" şeklinde konuştu.


Kaynak : PHA

Editör: Adıyaman Haber