Özel bir kahvaltı salonunda toplantı yapan İşkur Müdürü Emin Yücekaya'ya Adıyaman SGK İl Müdürü Fuat Tekin ve çok sayıda basın mensubu eşlik etti.
İşkur Müdürü Emin Yücekaya, burada yaptığı açıklamada, bu yıl işe alınacak her çalışan için bütün vergi ve SGK yükünü üslendiklerini söyledi.

 Bu teşvik paketinin özelliğinin bu olduğunu anlatan Yücekaya, "Bu Adıyaman piyasasına ciddi bir hareketlilik getiremeyecek bir destek değil. Ciddi bir destek, bugüne kadar cömert bir destek olmamış, biz işverenlerle konuştuğumuzda sürekli işcinin üzerindeki SGK, vergi, damga vergisi ciddi yükler var ve herkesin söylediği dile getirdiği konudur. Şimdi bu 2017 yılı için kalktı, birkere sıfır SGK sıfır, vergi sadece işveren asgari ücreti ödeyecek, bu iki şeye hizmet edecek, bir yeni istihdama katkı sağlayacak, iki kayıt dışı istihdamı içine alınmasına katkı sağlayacak. Kayıp dışı istihdamın gerekcesi o zaten. SGK yükünün fazla olması, o kalktığı için kayıt dışındakilerde kayıt içine alınabilecek ama Adıyaman için söyleyecek başka şeylerde var" dedi.

- CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI ÇOK ÖNEMLİ

Caziber merkezleri programının çok önemli olduğunun altını çizen Yücekaya, şöyle konuştu:

"Program, devlet 23 ilde uyguladığı bu programla sahici işletme kuracak olana, büyük işletme kuracak olana yatırım yapacak olan ciddi destekler sağlıyor. En az 2 milyon tl'lik yatırım yapan işveren için, yatırımcı için devlet kesenin ağzını açmış, yatırım yeri tahsisi, bina yapımı, ekipman satın alınması gibi pek çok destek paketi içerisinde. Zaten ciddide bir ilgi gördü. Bildiğim kadarıyla Kalkınma Bankasına bu kapsamda 1'inci etap için 200'ün üzerinde müracaat oldu. Ve bu 200 yatırımcının tamamı Adıyaman'dan değil yani adam İstanbul'da yatırımcı ama Adıyaman'ı bu anlamda cazip görmüş, şimdi bir enteresan bişeyde cazibe merkezlerinin en cazip ili Adıyaman"

- CİDDİ GETİRİSİ OLACAK

Programın ciddi getirisinin olacağını kaydeden Yücekaya, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrıları sonrasında işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu 6 Ocak 2017 Cuma günü Konya’da “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programını başlatmıştır.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat 2017 Salı günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası’nda özel sektörde faaliyet gösteren işverenlerimizin oluşturacakları ilave istihdam için destekleneceklerini açıklamıştır. 09/02/2017 tarihinde söz konusu istihdam teşviki Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yeni teşvik kapsamında uygulamaya ilişkin temel noktalar: Teşvik uygulamasından özel sektör işverenleri yararlanacaklardır. İşverenler, 31/12/2017 tarihine kadar 2016/Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave aldıkları her bir sigortalı için bu teşvikten yararlanacaklardır. İşverenlerin 01/02/2017 tarihinden itibaren mevcut çalışanlarına ilave alacakları sigortalıların;  İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmaları ve işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları gerekmektedir. Bugün için bir çalışanın işverene maliyeti 2.177 TL’dir. (SGK tarafından uygulanan 5 puanlık prim indirimi sonrasında işveren maliyeti 2.088,56 TL olmaktadır.) Uygulanacak teşvikle işverenler, mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her 1 sigortalı için sadece 1.404 TL ödeyecek olup, geriye kalan 773 TL tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacaktır. Başka bir deyişle, ilave istihdam edilen her 1 kişi için işverenlerin maliyeti 773 TL azalacaktır.  Teşvik uygulaması 31/12/2017 tarihine kadar geçerli olacaktır. Bu teşvikten yararlanacak işverenler; aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacaklardır. Programın temel amacı mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasıdır"dedi.

- NİTELİKLİ İŞGÜCÜ ARTACAK

Programın bir diğer amacının ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunduğunu belirten Yücekaya, şöyle devam etti:

"Bu sayede, iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler iş tecrübesi kazanmakta, işverenler ise ihtiyaç duydukları işgücünü kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta olduğundan hem iş arayanlar hem de işverenler doğru iş ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler. Mesleki deneyim ve beceri kazanma, İstihdam edilmeyi kolaylaştırma, Tecrübe eksikliğinin giderilmesi, Program süresince gelir elde etme, Öğrencilerin zorunlu isteğe bağlı ve stajlarının yapılmasına imkan verme İşe almayı planladıkları kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemleme, Herhangi bir maliyete katlanmadan potansiyel işçilerini yetiştirme, İşgücü maliyetinin azalması ile rekabet avantajı sağlama, Katılımcıları istihdam ederek teşviklerden yararlanma, Katılımcılara yaptıkları ekstra ödemeleri vergi matrahından düşme imkanı"

- ŞARTLAR

İşveren ve işçi şartlarına ilişkin değerlendirmede de bulunan Yücekaya, "İşbaşı eğitim programı ilgili mevzuatı gereği en az 2 sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilir.  Özel sektör işyerleri, ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, sendikalar, konfederasyonlar, vakıflar, dernekler, bankalar, kamu kurumlarının hizmet alım ihalelerini alan firmalar, noterler, aile hekimleri, site yönetimleri, okul aile birlikleri, öğretmenevleri, organize sanayi bölgeleri müdürlükleri, teknokentler, meslek birlikleri programdan yararlanabilir. İşbaşı eğitim programına katılmak için 15 yaşını doldurma, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olma, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmama, program başlangıcından önceki son 3 ayda 10 günden fazla uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşımak gerekmektedir. Tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de programa katılabilmekte, öğrencilerin programa katılmasını teşvik etmek amacıyla da İŞKUR ile üniversiteler arasında protokoller imzalanmaktadır. İşsizlik ödeneği alanlar da katılımcı olabilmektedir. En az 2 çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işverenler  çalışan sayısının % 10’undan % 30’una kadar katılımcı talep edebilmektedir.  Kontenjanın tamamı tek seferde kullanılabileceği gibi, bölünerek farklı tarihlerde de kullanılabilecektir. Program talepleri kullanılan kontenjan oranlarından bağımsız olarak en az %50 istihdam taahhüdü verilmesi ve program süresi 60 günden az olanlar için en az 60 gün, diğer programlarda ise program süresi kadar istihdam verilmesi durumunda değerlendirilebilir. İşverenler programa almak istedikleri katılımcıyı İŞKUR’dan talep edebilmekte veya kendileri de belirleyebilmektedir. Aynı durum katılımcılar için de geçerlidir" diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha