MÜSİAD Şube Başkanı Dağtekin, Kapanan Fabrikalara Dikkat Çekti

 

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikaların teşvikin son bulmasından sonra teker teker kapandığını ifade eden MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin, sorunun çözümü için sesimizi Ankara’ya duyurmamız gerektiğini dile getirdi.

5084 sayılı teşvik yasasının son bulmasından sonra sorunların ancak STK’ların girişimleriyle çözüme kavuşabileceğini söyleyen MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin, “STK’ların bu hususta tek tek sorunlara eğilmeleri gerekir. Bu sorunun çözümüne ilişkin olarak düşüncelerimizi ortaya koymamız bir borçtur ve hükümlülüktür. Basın bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getiriyor. Bu saatten sonra STK’lar üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.  Bundan önce Ankara’da Başbakan Yardımcısı Ali Bababcan’a bu durumu ilettikten sonra bu konuyu yerel basınla paylaşmıştım. Ekonomiyle ilgili koordinasyon toplantılarında bu konunun gündeme geleceğini, 5084 sayılı teşvik yasasının benzeri bir düzenlemenin Adıyaman için yapılacağının sözünü almıştım. Bu açıklamadan sonra siyasilerimiz de çalışıyorlar. Böyle bir planlama olacak. STK olarak bugün duyduğumuz ızdırap seslerini, işverenlerin ve işçilerin çığlık seslerini herkesten önce duymalıyız. O kadar işsiz vatandaşlarımız iş arıyorlar ki, anlatamam. Bu durum bizi kahrediyor.  İşçiler işten çıkarılmadan önce bu olaya el atılmış olsaydı, bugün sorun çözüme kavuşurdu. Temel sıkıntı bu noktadan itibaren başlıyor. Gün geçtikçe gecikiyoruz. İşverenlerimizin dile getirdikleri gibi Şubat ayında asıl sarsıntılar ortaya çıkacak. Halen geç kalmış değiliz. Kapılarına kilit vuran birkaç fabrikamızın belki de geri dönüşü olabilir. Bu geri dönüşün sağlanması için hem STK’ların hem de siyasilerin daha bir gayretle etkin çalışma içerisinde olmaları gerekir. MÜSİAD olarak bu konuda üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Biz kendimizi tam anlatamıyoruz” diyerek sözlerine devam eden MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin, “Eğer kendimizi tam ifade edebilirsek, hükümetin gayret gösterenlerin yanında olduğunu fark ederiz. Yanı başımızda bulunan bazı iller teşvik paketinde 6’ıncı bölgede yer alırken, bu illerin konumu itibariyle Adıyaman’dan farksız olduğu göze çarpıyor. Bu iller “kendi dertlerini iyi anlattılar” diye kendilerini daha iyi yerde buldular. İşadamlarımızın dediği gibi birbirimize sahip çıkamamanın ızdırabını yaşıyoruz. “Şuanda yanan ben değilim” diyoruz. Halbuki bu durumdan sonra hepimiz yanacağız. Aç kalan bir insanın ne yapacağı belli olmaz. Bizler insanları açlığa ve işsizliğe mahkum etmemeliyiz. 4 ila 5 bin arası bir fason iş yaparak işçi çalıştıran ve OSB’de bulunan işverenler sinyal veriyorsa bu yükün taşınması mümkün değil. İşverenlerin söylediği gibi SSK işveren payının devlet tarafından desteklenen payının kalkmasıyla birlikte feryat eden sanayiciyi duymalıyız. Bu durumdan sonra MÜSİAD olarak acil olarak toplanıyoruz. Yapmamız gereken hususlar noktasında bir çalışma grubu oluşturacağız. Sanayicilerimizin dertlerini dinledikten sonra yetkililere aktarmak üzere köprü vazifesini yerine getireceğiz. Bu noktada gücümüz nispetinde devreye gireceğiz. Adıyaman’ın sorunlarıyla ilgili olarak elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceğiz. Derdimizi anlattığımız zaman kapıların hiçbir zaman kapanamadığını görüyoruz. Yeter ki bizler hep birlikte hareket edelim. Bazen küçük hesaplar peşinden koşanlar oluyor. “Yapacağım açıklamadan dolayı siyasiler ve bürokratlar üzülmez mi? Yapacağım açıklama 5 yıl sonra bana nasıl yansır?” gibi hesaplar yapanlar oluyor. Söylenmesi gereken sözler zamanında söylenmediği için Adıyaman her zaman geride kalıyor. Sorunlar dile getirildiği zaman görülecek ki, karşımızda çok duyarlı bir yapı var” dedi.

Editör: Adıyaman Haber