Kovid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetleri durdurulan ve çalışma saatleri ile çalışma şekilleri sınırlandırılan tüm esnafa nakdi destek sağlanması gerektiğini söyleyen Kahta Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Çatan, yaptığı açıklamada, “Kahta’da esnaf ve sanatkarlar olarak salgın boyunca en fazla sıkıntıyı biz çektik."dedi. 

Mart ayından bu yana Kahta’daki tüm esnafın bu süreçten olumsuz etkilendiğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bazı meslekler artık bitme noktasına geldi. Yeni tedbirler kapsamındaki kısıtlamalarla birlikte esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı. Kovid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetleri durdurulan ve çalışma saatleri ile çalışma şekilleri sınırlandırılan tüm esnafımıza nakdi destek sağlanmalı. Esnaf ve sanatkarlar olarak her zaman devletimizin ve milletimizin yanında durduk. Mart ayından bu yana halkımızın sağlığı için yapılan tüm düzenlemelere harfiyen uyduk. Sağlık için alınan tüm tedbirleri destekliyoruz ancak salgının yayılmasını önlemek için faaliyetleri durdurulan kahvehane, kıraathane, internet kafe işletmecileri başta olmak üzere, örgün eğitime yeniden ara verilmesiyle işine ara veren servis araçları, okul kantinleri ve hizmetleri yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe gibi işletmelere nakdi destek şart. Bu işletmeler zaten mart ayından bu yana çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor.

Kısıtlamalar nedeniyle çalışmayan esnafımız bırakın ev geçindirmeyi, iş yeri kirasını ve faturalarını bile ödeyemez. Bu dönemde esnafımız ya kepenk kapatacak ya da nakdi desteklerle bir şekilde ayakta kalacak. Esnafın kira, elektrik, su ve doğal gaz faturalarını ödeyebilmesi için aylık nakdi yardım yapılmalı. Esnaf ve sanatkârlar kapalı oldukları bu dönemde SSK, Bağ-Kur ve vergi ödemelerinden muaf tutulmalı. Ayrıca geçmiş dönem borçları için yapılandırmaya başvuran esnafın tüm borçları faizsiz olarak en az 1 yıl süreyle dondurulmalı."

Kovid-19 tedbirleri kapsamında yeni alınan kısıtlamalarla esnafın mağduriyetinin giderilmesi için esnaflara faizsiz kredi desteğinin verilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Başkan Çatan, “Esnaflarımızın sıkıntılarının giderilmesi için en az bir yıl geri ödemesiz olmak şartıyla 50 bin TL faizsiz kredi verilmelidir. Böylece esnaf hem geriye dönük borçlarını hem de yeni kısıtlamalarla doğacak yeni borçlarını ödeyebilecek. En az bir yıl geri ödemesiz olması da esnafımıza kredi borcunu ödeyebilmesi için kolaylık sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha