Başkan Salman açıklamasında, esnafın sıkıntılarını giderme konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Esnafın 3502 sayılı esnaf kooperatifi ile bin 193 tane esnaf, Türkiye çapında 81 vilayette 3 bin 500’e yakın oda bulunduğunu belirten Salman, “Bunun içerisinde kooperatif olarak 9 tane oda var. Ticaret Bakanlığı’na bağlıyız. Esnaf, şu anda bizim verdiğimiz kredilerle, maliye kaydını yaparak esnaf sicil gazetesine kayıt olduktan sonra esnaf kimliğini kazanıyor.

Dolayısıyla bu esnaf kardeşlerimiz imkanları doğrultusunda iş yeri açtıklarında herhangi bir talepleri olduğu zamanda biz esnaf kefaret kooperatifleri olarak bu konularda kendilerine katkı sağlıyoruz.

225 bin liraya yakın bir kredi talebinde olursa son limit olarak bunun içinde 100 bin lira olabilir, 50 bin lira olabilir miktarına göre biz buda prosedür gereği ne yapılması gerekiyorsa kısa sürede kendilerine destek amacı ile vermeye çalışıyoruz.” dedi.

“Önümüzdeki süreçte mutlu bir haber bekliyoruz”

Haziran ayından sonra açılma gibi bir ihtimalin olduğuna işaret eden Salman, pandemiden de Kovid-19 dan da biraz aşağıya doğru çekildi dolayısı ile esnaf kardeşlerimizin önümüzdeki süreçte mutlu bir haber bekliyoruz.” dedi.

İş yeri açacak esnaf adaylarına bazı önerilerde bulunan Salman, şunları kaydetti:

“Esnaf olacak kardeşlerimiz ticaret ile uğraşıyorsa ticari ahlakı ilke ediyorsa bu konuda Türkiye’de herkes kendi iş yerini istediği memlekette açabilir. İş yerini meslek grubuna göre açabilir. Tuhafiye, manifatura, zücaciye vesaire her yer de açabilir. Bundan dolayı hiçbir sıkıntı yok esnaf olduktan sonrada maliyede tescil ettirdikten sonra da bizlerde de bir kaydı olması lazım ki esnaf teşkilatının kendisini esnaf olduğunu bilsin.

Dolayısıyla bugün bir piyasaya bakıyoruz, Adıyaman’da 14 bine yakın bir esnaf kitlemiz var ilçeler ile 20 bine yakın esnaf kardeşlerimiz var. Pandemi de arkadaşlarımız mağdur oldular ama neticede bu hastalık meselesidir. Allah bu hükümetimizi eksikliğini vermesin. Şu anki verdiğimiz kredileri 8 buçuktan veriyoruz, piyasada biliyorsunuz ki faiz oranları yüzde 19 civarında. Herkes kendi bulunduğu yerde iş yeri açabilir. Şimdi şu anda dikkat ederseniz ki 5 bin lira ile 3 bin lira arası bir hibe oranı var, yani meslek grupları içerisinde fırıncılara, lokantacılara, pastanecilere 5 bin lira veriyor. Bunun dışında da bazı destekleyenin 2 milyona yakın esnaf kitlesi var, onlara da 3 bin veriyor vergi levhası olduktan sonra ayın 17’sinden itibaren kayıtlı olan bütün esnaf kardeşlerimiz bu destekten faydalanabilir.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha