"İflasla karşı karşıya kalacakları kaçınılmaz"

Kovid-19 virüsünün başlangıcından bu güne kadar bir çok kısıtlamalarla karşı karşıya kalan esnafın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tam kapanma kararıyla 17 gün boyunca iş yerleri kapalı kalacağını kaydeden Duranay, şöyle devam etti:

"Bayram ümidi yaşayan küçük esnaflarımız alınan kararla tam bir şok yaşadılar. Kısıtlamalarda hafta içi gece, hafta sonu ise tam gün yasaklarla can çekişen esnaflarımız artık ne yapacaklarını bilemez durumdalar. 

Bugüne kadar bir umutla bayram için hazırlık yaparak çek senetle borçlanarak mal alımı yapan konfeksiyon, ayakkabı ve giyim sektörü esnaflarımızın şu an alınan tam kapanma kararıyla çaresiz bir şekilde karar kara düşünmektedirler. Bayram sonuna kadar satamadıkları mallar sezonunu geçerek ellerinde kalacak ve iflasla karşı karşıya kalacakları kaçınılmazdır. Bir çok esnaf bayrama göre kendisini ayarlıyor, ay sonu günü gelen ödemelerini yapamayacaklar. Adam alacağından vazgeçmeyecek haklı olarak.

Bankaların açık olması nedeniyle ödeme zorluğu çekecek esnaflarımız protesto yiyecek, sicilleri bozulacak, hiç bir krediden faydalanmayacaklar. Bunun yanında dükkân kiraları çalışıyor, her şeyi bir kenara koyduk boğaz derdimiz var 17 günlük kapanmadan bahsediyoruz, esnaflarımız günü birlik kazancıyla geçimini sağlamakta, evimizi nasıl geçindireceğiz."

"3 harfli zincir marketler tüm sektörlerin ürününü satıyor"

"Memleketin her yerine açılmasına izin verilen üç harfli zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satması gerekirken hemen hemen tüm sektörlerden ürün, malzemenin satışı yapmaktadırlar" diyen Duranay, şöyle devam etti:

"Ancak; ayakkabıcı, konfeksiyoncu, ( iç ve dış giyim sektörü), zücaciye, elektronik malzeme, nalburiye, beyaz eşya satıcıları vb… satışını yapan esnaflarımız kapatılarak adaletli olmayan bir karar alınmıştır. Bu marketler açık biz neden kapalıyız, vakit öldürme yeri haline gelen bu marketler yalnız pazar değil tüm kısıtlama günlerinde kapatılması elzemdir.  

Bu marketler güzide küçük esnaflarımızı gün be gün yutmakta ve bitişlerine sebep olmaktan geri durmamaktadırlar. Bir türlü Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda esnaf lehine düzenleme yapılamadı.  Zaten bugüne kadar zar zor kredi ile döndürmeye,  ayakta kalmaya çalışan bu esnaflarımız günah keçisi durumuna sokuldular.Ayrıca kurallara riayet etmemektedirler.

Duranay; kongrelerin, fuarların yapılması, fabrikalarda binlerce kişinin bir arada çalışıyor olmasına dikkat çekerek, vaka sayılarının arttığında ise esnafların kapanmasına tepki gösterdi.

"Destek verilsin bizde memurlar gibi seve seve çalışmayalım, kapatalım"

Tüm esnafların turizme kurban edildiği şeklinde söylentilerin dolaştığının altını çizen Duranay, şöyle devam etti:

"Biz bundan çok rahatsız oluyoruz. Devletimiz, bizlerin yanında olduğunu hissettirecek. Keşke öncede haber verilseydi esnaflarımız bu kadar borca girip mal almazdı. Esnafla ilgili bir karara varılacak ise neden esnaf teşkilatımızın genel başkanı bu kurul toplantısına davet edilmez.   

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanımız Bendevi Palandöken, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a 12 maddelik yeni destek talep listesini dün sundu. 

Palandöken'in yazılı açıklamasında, sunduğu liste şu şekilde:

Esnaf ve sanatkarlarımızın gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olması. Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdilerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesi.

Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi.Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanması.Esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi.Ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi. Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanması.Ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV indirimi sağlanması.Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar desteklerin sürdürülmesi.Esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlara Kovıd- 19 aşısında öncelik tanınması.Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkan tanınmalı.Tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında kalan esnaf ve sanatkarlarımıza nakdi destek sağlanmalıdır.

Mücbir sebep olduğu için esnaflara bu destek taleplerinin bir an önce gerçekleştirilmesinin zorunlu hale geldiğini aktaran Duranay, "Esnaflarımızın yanında çalışanlar da mağdur. Esnaflarımıza ve çalışanlarımıza en kısa zamanda destek verilmesi gerekiyor. Destek verilsin bizde memurlar gibi seve seve çalışmayalım, kapatalım."dedi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha