Başkan Çatan, esnaf ve sanatkarların bir yandan koronavirüsle mücadele ederken diğer yandan salgın yönetimi kapsamında özellikle kısmi ve tam kapanma kararlarının alındığı süreçlerde uygulanan tedbirler sebebiyle ekonomik olarak büyük sıkıntılarla mücadele ettiklerini ve devam ettiklerini vurguladı.

Koronavirüse yakalanan tüm hemşerilerine şifa, atlatanlara geçmiş olsun dileklerini sunarak ise Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileyen Çatan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Öte yandan hayatın devam ettiği gerçekliğinden hareketle temel ihtiyaçların giderilmesi, faturaların, kredilerin ve çeşitli borçların ödenmesi gibi zorunlu geçim sorunlarımız da eş zamanlı olarak devam etmektedir. Kapanma süreçlerinden ekonomik olarak en fazla etkilenen kesimlerin başında özellikle her meslek dalından esnaf ve sanatkarlarımız ile toplu ulaşımın sağlanması alanında hizmet veren otobüsçülerimiz, kıraathane, lokanta, kantin minibüsçülerimiz, okul öğrenci servislerimiz ve taksicilerimiz gelmektedir.

Kahta Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak gerek konfederasyonumuz aracılığı ile devletle, gerekse yerel düzeyde ilçe kaymakamlıklarıyla, yerel yönetimlerle, ilgili ve yetkili diğer kurumlarla ilçemizin genelinde esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarına ve taleplerine çözüm üretilmesi konusunda alanımız ve yetkimiz dâhilinde olan tüm hususlarda üzerimize düşen görev ve sorumlulukları fazlasıyla yerine getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Kovid-19 salgın süreci çalışmalarımız kapsamında; esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına dönük talep ve beklentileri için merkezi düzeyde Ankara’da konfederasyonumuzun genel merkezinde gerçekleştirilen toplantılara düzenli olarak iştirak ederek esnaf ve sanatkarlarımızın temsilen tespitini yaptığımız sorunları, talepleri, destek ve yardımlar ile beklentileri konusunda her zaman sesleri olduk.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla kullandırmış olduğumuz kredilerin; ilk 3 ay faizsiz olarak, ikinci 3 ay faizli olarak, üçüncü 6 ay ise faizli olmak üzere toplamda 1 yıl ertelenmesi sağlandı. Bağ-Kur prim borcunu ödememiş esnaf ve sanatkarlarımıza 1 yıl boyunca sağlık hizmeti sağlandı. Birikmiş prim borcunu ödemeyen ve emekliliğini hak etmiş esnaf ve sanatkarlarımız için kamu bankalarıyla anlaşmalar yapılarak emekli olmaları sağlandı.

Vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, sosyal güvenlik primleri, emeklilik kesintisi ve kurum karşılığı işsizlik sigortası primleri, trafik cezaları ve diğer idari para cezaları ile bunlara bağlı cezalar, gecikme faizleri ve gecikme zamları, belediyelere olan su, atık su, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı alacaklar ile bunların gecikme zamları ve faizleri, yıllık oda aidatları, SGK primleri, emeklilik kesintisi ve kurum karşılığı işsizlik sigortası primleri, icraya düşmüş krediler dahil kamunun tüm alacaklarının yapılandırılması sağlandı. Çeki, senedi protesto olmuş kefalet ve teminat bulunmayan mağdur durumdaki esnaf ve sanatkarlarımıza 25 bin TL işletme kredisi 6 aylık ödemeli 36 ay vadeli olmak üzere yıllık 4.5 faiz oranıyla kredi sağlandı.”

Yeni işyeri açmak isteyen esnaflara KOSGEB’den geleneksel ve ileri girişimcilik programı kapsamasında 5 bin kuruluş desteği, kişi başına 5 bin ile 20 bin TL yılsonu performans desteği, işletmenin sermaye ihtiyacı için 50 bin ile 70 bin TL düşük faizli kredi desteği sağlandığını aktaran Çatan, şöyle devam etti:

“Ayrıca imalat ve üretim yapan mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmelere 75 bin TL’ye kadar 3 yıl ödemesiz, 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitle 5 yıl vadedeli destek kredisi başlatıldı. Odamıza kayıtlı tüm üyelerimize 175 bin TL aylık, 3 aylık ve 6 aylık ödemeli 60 ay vadeli olmak üzere yıllık 4.5 faiz oranıyla işletme kredisi sağlandı. Basit usule tabi esnaf ve sanatkarlarımıza 1 yıl boyunca vergi muafiyeti getirildi. Gelir veya basit usule tabi esnaf ve sanatkârlarımıza gelir kaybı desteği, kira desteği ve ciro kaybı desteği sağlandı.

Yine katılım sağladığımız son toplantıda alınan kararlar neticesinde Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş’a Konfederasyon Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken tarafından 12 maddeden oluşan; esnaf ve sanatkarlarımız için gelir vergisi ve stopaj muafiyeti sağlanması, elektrik, su, doğalgaz faturalarının geçici olarak devlet tarafından ödenmesi, tüm mesleklerde iş ve ticaret yapan esnaf ve sanatkarlarımıza ve yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi ve SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi, esnaf ve sanatkârlarımızın tüm borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi, pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya düşen ve yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkarlarımıza yeni bir yapılandırma hakkı tanınması, ticari araçların almış oldukları akaryakıttan ÖTV ve KDV indirimi sağlanması, risk altında olan esnaf ve sanatkârlarımıza Kovid-19 aşısında öncelik tanınması, kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek yeni başvurulara imkân tanınması, tam kapanma döneminde muafiyet kapsamı dışında bulunan iş yerlerine nakdi destek yardımı yapılması talepleri sunulmuş olup açıklanan pakette birçoğuna yer verilmiştir.”

Çatan, pandeminin başından beri esnaf ve sanatkarların sorunlarını yerinde görüp tespitini eksiksiz yapabilmek için Kahta, Sincik ve Samsat ilçesinde, Menzil köyü ile Narince köylerinde bulunun tüm esnafların iş yerlerini ziyaret ederek bire bir görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Görüşmeler sırasında tespit edilen sorunlar, ihtiyaç ve talepler  iletilerek çözüm için taleplerde bulunulmuştur. Gerekli destek ve yardımların yapılması için bundan sonrada özverili bir şekilde çalışmalarımız devam edecektir. Salgın yönetimi alanında yayınlanan genelgeler ile ilçemizde hıfzıssıhha kurulunun aldığı kararları anında esnaf ve sanatkârlarımıza en doğru şekilde aktararak iş ve çalışma kolaylığı sağladık. Gerek yazılı gerek sözlü olarak kurumsal danışmanlık hizmetlerini çok aktif bir şekilde sunarak tedbirlerin tam ve doğru uygulanması için gerekli tüm çalışmaları yaptık. Bu sayede zaten zor durumda olan esnaf ve sanatkarlarımızın yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalmamasını sağladık. Pandemi başında kaymakamlık tarafından oluşturulan salgın denetimi ve tedbirleri çalışmalarında yer alarak, çalışmaları yakından takip edip esnaf ve sanatkarlarımızın hak ve menfaatlerini kurumsal dayanışma ve işbirliği içinde en üst düzeyde temsil ettik.

Esnaf ve sanatkarlarımıza ait iş yerlerinin denetiminde ilçemiz salgın denetim ekibi içinde yer alarak birebir bilgilendirme çalışmaları yaptık. Ayrıca kurmuş olduğumuz sosyal medya hesaplarımız, whatsapp gruplarımız ve telefonlar, SMS üzerinden düzenli olarak bilgilendirme çalışmalarımıza devam ederek esnaflarımızın tüm sorunlarına ve ihtiyaçlarına yetkimiz ve hizmet alanımız kapsamında 7/24 saat cevap olmaya çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Kurumumuz kısmi ve kapanma kararlarının alındığı süreçlerin hiçbirinde kapanmaya gitmeyerek tüm risklere rağmen personellerimiz mesai saatleri içinde özveriyle esnaflarımıza gerekli mesleki hizmetleri sunmuş ve herhangi bir aksaklığa mahal vermeden görevlerini yerine getirip, getirmeye de devam etmektedirler.”

Başkan Çatan, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Pandemi başından beri yönetim kurulumuz büyük bir özveriyle çalışma ve hizmetlerini eksiksiz sürdürmüş, gerçekleştirdiği toplantılarda almış oldukları kararlarla esnaf ve sanatkarlarımıza eksiksiz ve doğru bir şekilde hizmet etmişlerdir. Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarını çözmek ve mesleki çalışmalarını kolaylaştırmak için başta ilçe kaymakamımız olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla dayanışma ve işbirliği içinde çalışmalarımız devam etmektedir.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha