Türkiye’nin ilk katılım bankası olan Albaraka Türk, hayata geçirdiği “Zekât Asistanı” internet uygulaması ile sektöründe bir ilke daha imza atıyor. Zekât vermek isteyip de hesaplama konusunda sıkıntı yaşayan insanlara yardımcı olmayı hedefleyen “Zekât Asistanı” dijital uygulaması ile dini vecibesini yerine getirmek isteyenler, daha pratik ve doğru hesaplama imkânına kavuşacak. Hesaplama işleminin ardından dileyenler zekâtlarını anlaşmalı vakıf ve derneklere ödeyebilecek.

Albaraka Keşfet Kurum İçi Girişimcilik programıyla, Avrupa Dijital Bankacılık servisinde çalışan Melih Turan tarafından hayata geçirilen “Zekât Asistanı” internet uygulaması, Albaraka Türk internet şubesinde kullanılabiliyor. Projenin ikinci aşamasında Albaraka Türk mobil şubesinde de kullanıma açılacak.

“Dijitalin her alanında insana dokunuyoruz”

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “Kişinin kazanç elde etme biçimine göre şekillenen zekâtı hesaplamak insanlar için çoğu zaman kolay olmuyor. Biz ‘Zekât Asistanı’ uygulaması ile insanlara yardımcı olmayı hedefleyerek yola çıktık. Bu tür geleneksel işlemlerin dijitalleşmesi, bizim gibi insanlara dijital alanda da dokunmak isteyen bir kurum için büyük bir önem taşıyor.Başarılı bir kurum içi girişimcilik örneği olan bu proje insan kıymetimizin girişimcilik ruhu ve yetkinliğini göstermesi açısından da önemli. Aynı zamanda güzel bir sosyal inovasyon örneği de olan bu proje, ürün ve hizmetlerimizin dijitalleşmesinde sosyal faydayı da gözettiğimizin en büyük göstergesi oldu. Bu projeyi Almanya’da hayata geçirdiğimiz dijital katılım bankacılık hizmetimiz insha ile Avrupa’ya da yayacağız.” açıklamasında bulundu.

Kurum içi girişimciliğe büyük bir önem veren Albaraka Türk, hayata geçirdiği “Keşfet Kurum içi Girişimcilik” programıyla, 2017 yılında, 20 yıldır düzenlenen “Financial Innovation Awards” tarafından “En iyi Müşteri Odaklı Kültürel Dönüşüm ve Çalışan Katılımlı İnovasyon” kategorisinde ödüle layık görülmüştü.

“Bu projeyle İslami fintechlerin de önünü açacağımıza inanıyoruz”

Bu program çerçevesinde, “Zekât Asistanı” projesini hayata geçiren Avrupa Dijital Bankacılık Servisi çalışanı Melih Turan ise, konuyla ilgili olarak; “Zekât ile ilgili birçok İslam ülkesinde hesaplama, toplama ve dağıtma konusunda devlete bağlı veya özerk kurumlar var. Ancak Türkiye’de toplama ve dağıtma dışında hesaplama ve standartlar konusunda çok fazla mesafe kat edememiş gözüküyoruz. Basit gibi görünen ama arka planında çok fazla ayrıntısı olan bu konuyu katılım bankacılığı açısından gündeme getirdik. Bankamızın dijitalleşmeyle ilgili ortaya koyduğu vizyondan ilham alarak, arkasında çok ciddi hesaplama algoritmaları olan pratik ve etkili bir uygulamayı hayata geçirdik.Bu konuda Türkiye’de öncü olurken, aynı zamanda İslami fintechlerin de önünü açacağımıza inanıyoruz.”

“Proje için icazet alındı”

Hesaplama algoritması oluşturulurken İslam hukukunun temel kaynaklarına başvurulan “Zekât Asistanı”, Prof. Dr. Abdul Sattar Abu Guddah, Prof. Dr. Hayreddin Karaman, Prof. Dr. Ahmed Mohyuiddin Ahmed, Prof. Dr. Hamdi Döndüren’in aralarında bulunduğu Albaraka Türk Danışma Kurulundan icazet aldı.

Editör: Adıyaman Haber