Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, yaptığı açıklamada, kentte son yıllarda tohumculuk alanında yaptıkları çalışmaların meyvesini vermeye başladığını söyledi.

Tohumculukta kentin üst sıralara yükseldiğini kaydeden Alan, “Sertifikalı tohum üretiminde nohutta Türkiye’de birinci, mercimekte Türkiye birincisi arpada Türkiye üçüncüsü, pamukta altıncısı, buğdayda Türkiye yedincisiyiz. Gecen yıl Adıyamandan Cezayir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bulgaristan ve Romanya olmak üzere sertifikalı tohum ihraç edildi. Bu yıl ise 3 ülkeye tohum ihracatı için sözleşme imzalandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yapılacak ihracat için TIR’lara tohum yükleniyor. Bu yıl yine Bulgaristan ve Ukrayna sözleşmeler yapılmış, bu yıl ihraç 5 bin tona çıkacak. Bu da her geçen günde yükselecektir. Adıyaman bölgede tohumculuğun üstü haline gelecek, gelmeye de devam edecek inşallah” diye konuştu.
Tohum İşletmesi sahibi Mithat Olgun da ürettikleri tohumları çeşitli ülkelere ihraç ettiklerini belirtti.
 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin tüm tohum ihtiyaçlarını karşıladıklarını vurgulayan Olgun, “Tarım Bakanlığı ile görüştük. Tarım bakanı gelmiş bizim tarım bakanımızla görüşmüş. Şuanda Tırlar gelmiş. Allah’ın izniyle daha güzeli Adıyaman’ın olacak. Hedefimiz 5 bin ton tohum ihracatı gerçekleştirmek. Türkiye’de 56 ile veriyoruz. Şuanda İran ile görüşmelerimiz devam ediyor.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber