Duranay, yazılı açıklamasında, destek almak için uygun şartları taşıyan esnafların 31 Mart 2021 tarihine kadar başvuru yapılabileceğini kaydetti.

"En çok etkilenen 133 iş kolu tespit edildi"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen esnaf, sanatkâr ve gerçek kişi tacirlere yönelik gelir kaybı desteği ödemelerinin ilk taksiti 20 Ocak'ta, kira desteği ise 27 Ocak'ta ödenmeye başladığını hatırlatan Duranay, şunları ifade etti:

"Gelir kaybı desteği 3 ay süreyle 1000 lira, kira desteği ise büyükşehirlerde 750, diğer şehirlerde de 500 lira olarak veriliyor. Gelen talepler üzerine desteklerden yararlanma şartlarını taşıyan ancak müracaatta bulunmayanlara yönelik e-Devlet üzerinden son başvuru tarihi 31 Mart 2021'e uzatılmıştı. 

Söz konusu desteklere yönelik talepleri ve başvuruları 30 Aralık itibarıyla almaya başlandı. Ticaret Bakanlığımızca en çok etkilenen 133 iş kolunu tespit edildi ve Ticaret Bakanlığı web sitesinde ve Odalar Birliği olarak sosyal medya hesaplarımızda yayımladık.

Bunlarla ilgili faal olan ticari işletmelerde basit usulde vergiye tabi olanlardan, esnaf ve sanatkârlardan,  vergi muafiyeti olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkârlarımızdan kimlerin yararlanabileceklerini ilan ettik. 11 Ocak Pazartesi günü akşamına kadar başvuru sürecini uzatıldı. Şu ana kadar ülkemiz genelinde 2 milyonun üzerinde başvuru var. 1 milyon 300 binin üzerinde gelir kaybı desteğine, 754 bin civarında da kira desteğine müracaat eden esnafımız var. Esnaf ve sanatkârlarla gerçek kişi tacirlere yönelik şubat ayı gelir kaybı ve kira desteği ödemelerine başlanıldı."

"2 bin 200 işletme gerekli şartları taşımasına rağmen destek başvurularından yararlanmadı"

Duranay, desteklerden faydalanabilmek için taşınması gereken şartları şöyle ifade etti:

"14.12.2020 tarihinden önce vergi mükellefiyetini tesisi ettirenler. Esnaf ve Sanatkarlar Siciline kayıtlı olan vergiden muaf esnaf ve sanatkarlar. Faal olan ticari kazançları basit usulde tespit edilenler. Faal olan ve işletme hesabı esasına veya bilanço esasına göre defter tutanlardan “esas faaliyet konusu” Bakanlık tarafından desteklenen NACE kodları arasında yer alan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirler. Kira desteği için işyeri kira olanlar faydalanabilmektedir.

Bu çerçevede Ticaret Bakanlığımızca gönderilen listesinde ilimiz genelinde 2 bin 200 işletmenin yukarıda belirtilen şartları taşımasına rağmen destek başvurularından yararlanmadıkları tespit edilmiştir. 

AESOB olarak, bu esnaflarımıza başvuru yapmalarına yönelik sms yoluyla bilgi verdik. Esnaflarımızın hak kaybına uğramamaları için en kısa süre içinde (son başvuru 31 Mart 2021) e – devlet üzerinden başvuru yapmalarını bekliyoruz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha