Adıyaman Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Ziya Duranay, yaklaşık 1,5 yıldır devam eden pandemi sürecinde en fazla etkilenen esnaf ve sanatkarın ayakta kalabilmesi için ‘destek’ çağrısında bulundu.

Başkan Duranay, yaklaşık 1,5 yıldır süren bu pandemi sürecinde zaman zaman esnaf kefalet aracılığıyla esnaf ve sanatkara kredi verildiğini bir nebze işlerinde nefes aldıklarını ancak kredilerini ödeme gününün geldiğine dikkat çekti.

“Esnaf sanatkarın talebi faizsiz bir kredi ile işinin ayakta kalabilmesi”

PHA (Perre Haber Ajansı) muhabirine esnaf ve sanatkarın sorunlarını aktaran Duranay, şunları dile getirdi:

“1 Temmuzla birlikte ülke genelinde kısıtlamaların kaldırılması ile yaz tatili sezonunun açılması ile beraber piyasada normale dönmesi için esnaf ve sanatkarlarımızın yeniden ayağa kalkması için faizsiz bir kredinin can suyu altında esnaf ve sanatkarlarımıza verilmesi gerekiyor.

Çünkü o verilen kredilerin günü geldi, ödemelerde zorluk çekiyorlar. Kredilerde üst üste gelince tekrar kredi üstüne kredi çekmek hem krediye ulaşmakta güçlük çekiyor hem de kredi taksitleri üst üste gelince esnaf zor durumda kalıyor.

Biliyorsunuz 1,5 yıldır dediğimiz gibi esnaf en fazla esnaf ve sanatkar bu pandemi de etkilenen kesim oldu. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarın talebi faizsiz bir kredi ile işinin ayakta kalabilmesi için faizsiz krediye ulaşabilmesi için devletin esnaf ve sanatkara faizsiz kredi çıkarması gerekiyor.”

“İhtiyacı olan da olmayan da internet satışıyla alışverişini yaptı”

Pandemi ile birlikte ticaretin şeklinin de değiştiğine işaret eden Duranay, “Zincir marketlerin mahalle aralarına girmesi ile birlikte internet satışları patlama yaptı. Evde otururken internetten alışveriş yapmak bir alışkanlık haline geldi. İhtiyacı olan da olmayan da internet satışıyla alışverişini yaptı. Tabi ki bu esnaf ve sanatkarı çok mağdur etti, işini gerçekten çok geriletti.

Esnaf ve sanatkarımızın bu konuda çok sıkıntısı var. Ondan dolayı bu ticaret internet satışlarının gelişmesi ile hayata geçmesi ile esnafın durumu pekte iç açıcı değil. O nedenle sanal alışverişi bırakın, esnafa destek olun. “dedi.

Duranay, yeni yeni iş yerlerini açan esnafın bu süreçten sonra bir nebze yaptığı işlerle ayakta kalırsa hayatını idame edeceğini ancak durumların pekte iç açıcı olmadığını vurguladı.

“Alışverişimizi yerli esnaftan yapalım”

Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Duranay, şöyle konuştu:

“Esnaf ve sanatkarlarımıza yerli esnafımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Alışverişlerimize kendimiz bizzat giderek yerli esnaftan alışveriş yapmamız gerekiyor ki o cebimizdeki kredi kartlarının sayesinde limitini bilmeden harcama yaptığımızda ay sonu geldiğinde dibe düşmeyelim.

Lazım olmayan şeyleri de çok kolayca kredi kartıyla alarak belki de bilinçsizce tüketim ve alışveriş yapıyoruz. Ay sonu geldiğinde bir bakıyorsun karşımıza çok büyük rakamlar çıkıyor, ödeme güçlüğü çekiyoruz.

Kendimiz gidip esnafa bizzat yerli esnaftan alışveriş yaptığımızda hem esnafımızın işi görülecektir hem de vatandaşımız mağdur olmayacaktır hem de bu alışkanlıklarımızdan vazgeçeceğiz. Hem kredi kartı alışverişleri hem de internet alışverişleri bizi gerçekten hem vatandaşı hem esnafı perişan etti.”

“Esnaf kendi biraz daha gözden geçirmeli”

“Esnafın kendini biraz daha gözden geçirmeli çağa, bu alışverişe ayak uydurmalı temizliğe, ve hijyene kurallara dikkat etmemiz gerekiyor” diyen Duranay, “Sattığımız malın arkasında durmamız gerekiyor. Nasıl ki bir malı sattığımızda geri iadesi varsa bizimde geri alma konusunda müşteriyi memnun etme konusunda bizde kendimize biraz çeki düzen vermeliyiz.

Bu konuda ikili ilişkilerde hem alıcıda hem satıcıda bu konuda kendimizi biraz geliştirip mahalledeki insanımızla alışveriş yapma konusunda onları memnun edersek tabi ki oradaki mahalle esnafına yaşayan vatandaşlar gidip yerel esnaftan alışveriş yapacaklardır. Biz kendi işimizi kendi tezgahımızı kendi rafımızı dizmezsek veya o dükkandaki malzemelerimizin tozunu silmezsek, kaliteli mal satmazsak, rekabet etme şansımız olmaz.” diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha