Anma programı hazırlayan 2. Sınıf öğrencileri, Mehmet Akif Ersoy maskesi takarak, Akif yüzlü çocuklar olarak Mehmet Akif’in izinde olduklarını gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Yavuz Selim İlkokulu Müdürü Mahmut Balcı, “Milletimiz, canını, dinini, namusunu, geleceğini, kısaca her şeyini kurtarmak için, Kurtuluş Savaşını başlattı’’ dedi.

Balcı, sefaletler ve imkânsızlıklarla devam eden Kurtuluş Savaşında yüz binlerce şehit verilerek kazanıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

 ‘’Ülkemiz düşman işgalinden kurtulup, bağımsızlığını kazanmış oldu. Meclis kurulduktan sonra da her bağımsız milletin olduğu gibi bizim de birlik beraberliğimizi sağlayacak, ordumuza güç verecek ve vatanımızı kurtarmak için çektiğimiz acıları ve gösterdiğimiz kahramanlıkları hatırlatacak bir marşımız olması fikri ortaya çıktı. Bunun için büyük para ödülü olan bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonucunda o günleri bizzat yaşayan ve yaşananları en güzel şekilde anlatan Mehmet Akif Ersoy'un şiiri birinci olmuştu. Mehmet Akif bu marşı milletimize armağan ederek, para ödülünü de kabul etmemiştir. İşte Mehmet Akif'in bu şiiri 12 Mart 1921 tarihinde de resmen İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. O günden beri içimizdeki vatan sevgisinin sönmemesi için İstiklal Marşı'mızı okur, o günleri unutmamaya çalışırız.’’

Atalarımızı, bin bir zorlukla kazandığı istiklalimize sahip çıkmak gerektiğini ve her zaman şükranla anmak gerektiğini belirterek, ‘’Sözlerimi Mehmet Akif'in şu cümlesiyle bitirmek istiyorum, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’’ dedi.

Öğrenciler tarafından İstiklal Marşı’nın seslendirilmesi, Hacivat-Karagöz oyunu, oratoryo, Mehmet Akif’e Mektup ve Bayrak şiirinin seslendirilmesinin ardından, programın sona erdi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha