Konu ile ilgili bir açıklama yapan Türk Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Şemsettin AĞAR şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, 23 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı açıklamada "...Bu kapsamda önümüzdeki dönemde bir Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlanıp çıkarılacak." şeklinde konuşarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağının müjdesini vermiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nca kamuoyuna açıklanan "'2023 Eğitim Vizyonu'" belgesinde de "Öğretmen ve okul yöneticilerimizin atanmaları, çalışma şartları, görevde yükselmeleri, özlük hakları ve benzeri diğer hususları dikkate alan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ çıkarılmasına ilişkin hazırlık çalışmaları yürütülecektir." ifadelerine yer verilmiştir. Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK ise 15 Aralık 2019 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılmasına yönelik dosyanın Cumhurbaşkanlığı’na sunulduğunu açıklamıştır.

Ancak tüm bunlara rağmen aradan geçen süre içerisinde Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması için TBMM nezdinde somut bir girişim sözkonusu olmamıştır.

Türk Eğitim-Sen olarak, 657 Sayılı DMK’dan kaynaklanan hak ve kazanımlarımız baki kalmak şartıyla, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıracak ve mesleğin statüsünü sağlam ve yasal zemine kavuşturacak bir meslek kanununu çıkarılmasını öteden beri savunmaktayız.

Öğretmenlerin yetiştirilmeleri, mesleğe seçme ve atama kriterleri, aday öğretmenlerin yetiştirilmesi, meslek etiği, görev, yetki ve sorumlulukları, ekonomik ve özlük hakları, ek gösterge, çalışma koşulları, kariyer basamakları, görevde yükselmeleri, zorunlu hizmet görevleri ve teşvik ödenekleri, atama ve yer değiştirmeleri, hizmet içi eğitim ve mesleki gelişimleri, okulların yönetim ve denetimi, mesleki özerklik ve iş güvencesi gibi öğretmenlerimizin beklenti ve taleplerinin karşılandığı bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi artık kaçınılmazdır.

Ayrıca öğretmenlere yönelik şiddet hadiselerinin neredeyse sıradan adli vakalar haline geldiği günümüzde, eğitim çalışanlarına karşı şiddeti önleyecek düzenlemeler de çıkarılacak yasal düzenleme kapsamında yerini bulmalıdır.

Bu minvalde, öğretmenlere yüklenen görevler ve sorumluluklar ile öğretmenlerin hakları arasında hassas bir denge kuran Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilerek yasalaştırılması için 12 Kasım itibariyle Türkiye genelinde bir imza kampanyası başlatıyoruz ve 26 Kasımda eş zamanlı olarak bütün Türk Eğitim-Sen şubelerinin kitlesel basın açıklaması ile bu imzaları Milli Eğitim Bakanlığına göndereceklerini belirten AĞAR, bütün eğitim çalışanlarını kampanyaya destek olmaya davet ediyoruz "dedi.

Editör: Adıyaman Haber