Konferans öncesi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret eden Prof. Dr. Akkoyunlu, davetten ve Adıyaman Üniversitesinde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Üniversite Onur Defterini imzaladı.

Rektör Prof. Dr. Gönüllü de Prof. Dr. Akkoyunlu’yu Üniversitede ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kendisine hediye olarak Adıyaman'ın tarihi ve kültürel değerlerinden biri olan Cendere Köprüsünün maketini takdim etti.

Konferansına davetlerinden dolayı Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'ye teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Akkoyunlu, "Adıyaman'ı ve Adıyaman Üniversitesini o kadar beğendim ki buradaki Çevre Mühendisliği Bölümüne gelmeyi bile düşündüm." diye konuştu.

Konuşmasında, İstanbul’daki nüfus, su kaynakları, içme suyu havzaları ve arıtma tesislerinden bahseden Prof. Dr. Akkoyunlu, İstanbul’da su kaynaklarının kapasitesinin 1 milyar 660 milyon metreküp olduğunu belirterek, günlük verilen ortalama su miktarının ise 2 milyon 644 bin 261 metreküp olduğunu söyledi.

İstanbul’da kişi başına düşen su miktarının günlük ortalama 180 litre civarı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Akkoyunlu, "İstanbul’un içme suyunun hemen hemen tamamına yakını yüzeysel kaynaklardan karşılanmaktadır. Metropol bir şehir olan İstanbul’da büyük bir su mücadelesi vardır aslında. Gayri resmi rakamlara göre 20 milyon civarındaki bir nüfusa her gün milyon mertebesinde metreküp su vermeniz ve bunu her gün yapmanız gerekiyor. Bu da yetmez, temiz ve hijyenik su vermeniz gerekiyor. Bu sebeple arıtma tesisleri de büyük önem arz etmektedir. Suyun arıtılacağı yerler buralardır." dedi.

Suyun güvenliği için İstanbul’da denetimlerin ve güvenlik önlemlerinin de arttırıldığını belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, "Yapılan denetimlerde kaçak olarak yapıldığı belirlenen yapılarla ilgili idari işlem başlatılıyor. İSKİ tarafından başlatılan insansız hava araçlarıyla yapılan denetimlerle İstanbul'un tüm havzaları kontrol altında tutuluyor. Kilometrelerce karelik alana sahip havzaların denetimlerinde insansız hava araçlarının kullanması sayesinde, zaman ve maliyet açısından önemli kazanımlar elde edildi. Tespiti yerden yapılması mümkün olmayan tüm alanlar, havadan yüksek çözünürlükle görüntülenmesi sağlandı." şeklinde konuştu.

Tesislerde yapılan dezenfeksiyon üniteleri ile arıtılan suyun geri kazanılarak park, bahçe ve rekreasyon alanlarının sulanmasında kullanılabildiğini belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, "Geri kazanılan su Tuzla, Pendik, Kartal ve Maltepe ilçelerinin sahil bandındaki yeşil alanlarının sulanması sağlanmaktadır." dedi.

Soru cevap kısmı ile devam eden konferansın ardından Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü tarafından Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Akoyunlu’ya Üniversite Merkez Külliyesinde adına dikilmiş fidanın sertifikası takdim edildi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha