Konferans öncesi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'yü makamında ziyaret ederek, Üniversite Onur Defterini imzalayan Başbakanlık Baş Danışmanı Prof. Dr. Lütfi Akca'ya Rektör Prof. Dr. Gönüllü tarafından Adıyaman'ın tarihi değerlerinden biri olan Cendere Köprüsünün maketi takdim edildi.

Üniversite Merkez Külliyesi Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Ali Aydın, Fakülte Dekanları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler ve davetliler hazır bulundu.

Sözlerine Üniversitenin kısa zamanda kat ettiği yola değinerek başlayan Prof. Dr. Akca, "Adıyaman Üniversitesini gerçekten oldukça gelişmiş ve gelişmeye de açık bir üniversite olarak gördüm." dedi.

Konferansta Dünya Sağlık Teşkilatının (DST) verilerine değinen Prof. Dr. Akca, dünyada her yıl 50 milyon insanının çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdiğini, bu insanların 12,6 milyonunun çevre kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğinin altını çizdi.

Bu rakamın toplam ölüm oranının yüzde 25’ine tekabül ettiğini belirten Prof. Dr. Akca, "Uluslararası Enerji Ajansının verilerine göre dünyada 2016 yılında hava kirliliğinden 6,5 milyon insan hayatını kaybetmişken bu rakam 2012’de 3,7 milyon kişi idi. Yani 4 yılda neredeyse 2 katı kadar artış olduğunu görüyoruz. Bu da bize rakamların her geçen yıl hızla arttığını ve çevre kirliliğinin ne denli önemli bir konu olduğunu göstermektedir." dedi.

Herkesin çevreci olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Akca, "Her birimiz yaşadığımız çevreden sorumluyuz. Dolayısıyla herkesin birer çevreci olması gerekir. Bunun için de ülkemizin menfaatlarini gözeten, yerli ve milli sivil toplum kuruluşlarında görev alarak birlik olmalı ve ülkemizin gelişmesi ve güzelleşmesi için çaba sarf etmemiz gerekir. Bunlar bence her vatandaşın ödevidir." dedi.

Ülkemizde son 15 yılda çok büyük çevre yatırımları yapıldığına değinen Prof. Dr. Akca, "Ülkemizde 2002 yılında toplam 145 adet atıksu arıtma tesisi varken aradan geçen 15 yılın ardından bugün bu sayı 967'ye çıkmıştır. Yani yüzde 567 oranında bir artış sağlanmıştır. Böylece atıksu hizmeti verilen nüfus 2002'de yüzde 35 iken 2017'de yüzde 82'ye ulaşmıştır. Bunun bir sonucu olarak da 2001'de Ülkemizin mavi bayraklı plaj sayısı sadece 99 iken yapılan çalışma ve yatırımlar ile 2017'de bu sayı 454'e ulaştırılmıştır. 2003'de tüm Türkiye'de sadece 15 adet olan katı atık düzenli depo tesisi yapılan yatırımlarla 2017'de 87'ye ulaştırılmıştır. Böylece hizmet verilen nüfus da 23 milyondan 55 milyona çıkarılmıştır. Bugün 36 adet düzenli depo tesisinde depo gazından toplamda 1,5 milyon megavat elektrik üretilmektedir. Aynı şekilde 2005 yılında tüm Türkiye'de sadece 15 adet olan hava kalitesi ölçüm istasyonu sayısı bugün 300'ü geçmiştir." dedi.

2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman varlığının bu yıl 22,3 milyon hektara çıkarıldığına değinen Prof. Dr. Akca, "Başlatılan ağaçlandırma seferberliği ile 15 yılda 4 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Sadece bu yıl 800 bin dekar alanda erozyonla mücadele çalışması yürüttük. 2002'de sadece 17 olan tabiat parkı sayımızı 222'ye çıkardık. Yaptığımız çalışmalarla sadece ülkemize değil dünyaya hizmet ediyoruz. Asrın projesi olarak nitelendirilen Dünya'da ilk defa deniz içinden geçirilen askıdaki borular ile KKTC'ye Türkiye'den su temin ettik. Afrika'nın birçok ülkesinde susuz halkların ihtiyaçları için su kuyusu açmaktayız." dedi.

Türkiye'de insanların temiz çevrede yaşaması için neler yapılabileceği konusunda çalışmalar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Akca, "İlk olarak evlerden başlamamız lazım. Evde farkında olmadığımız çok sayıda sağlımıza zarar veren eşyalarımız var. Kağıt yapıştırıcıdan evdeki ayakkabı boyasına, kullandığımız spreylerden kozmetik ve benzeri ürünlere çevreci gözüyle baktığımızda bunların insan sağlığına ciddi zararları olan maddeler olduğunu görüyoruz. Bunları nasıl yönetebiliriz sorusuna cevap olarak projeler yaptık, Belediyeleri bu konuda maddi ve manevi olarak destekliyoruz." diye konuştu.

Konferansın ardından dinleyicilerin sorularını cevaplayan Başbakanlık Baş Danışmanı Prof. Dr. Lütfi Akca'ya Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü tarafından ziyaret ve konuşmalarından dolayı teşekkür edilerek, Üniversitede kendisi adına dikilmiş olan fidanın sertifikası takdim edildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha