Sözkonusu çalışma ile ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen ve Memur Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, raporun uzun süren bir emek ve gayretin ürünü olduğunu belirterek, en önemli tarafının ise sahadan derlenen ve sorunu birebir yaşayan çalışanlarla yüz yüze yapılan görüşme ve istişareler neticesinde oluşturulması olduğunu söyledi.

Daha önceki yıllarda da benzer bir raporun oluşturularak ilgili makamlara bir kitapçık halinde sunulduğunu hatırlatan Deniz, bu gayretin neticesinde bazı sorunların bertaraf edildiğini, bugün açıklanan raporun da dikkate alınarak çalışanların lehine olumlu kazanımlar elde edileceğini vurguladı.

Eğitim çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileri raporunun yakın bir zamanda tam metninin sosyal medya hesaplarında, web ortamında sunulacağını söyleyen Ali Deniz, tespit edilen sorun ve çözüm önerilerinin bir kısmını şu sözlerle paylaştı:

“ Eğitim çalışanlarını enflasyona ezdirmeyecek bir ücret artışı yapılmalıdır. Ülkenin ekonomik gelişmesinden eğitim çalışanlarının da hak ettiği payı almasını sağlayacak refah payı verilmelidir. Ücret ve aylıkların tamamı emekliliğe yansıtılmalıdır. Gelir vergisi oranları reel ücret artışı sağlayacak şekilde sabitlenmelidir. Bütün eğitim çalışanlarının birinci dereceye kadar ilerleyebilmeleri sağlanmalıdır. Mevcut ek gösterge rakamları en az 600 puan artırılmalıdır. Kılık ve kıyafet dayatması sona erdirilmelidir. Siyaset ve grev hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak, bu hizmet sınıfındaki personel genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmelidir. Hizmet kolu kapsamındaki kurumlarda görev yapan şeflere, Adalet Bakanlığı kadrolarında görev yapan şeflere tanınan mali haklar tanınmalıdır.”

Ali Deniz, öğretmenlere özel sorunlar hakkında ise şunları söyledi:

“Ek ders birim ücretleri en az iki katı tutarında artırılmalıdır.Öğretmenlerin aylık karşılığı ders saatleri arasındaki farklılık giderilerek 15 saate eşitlenmelidir.İstihdamda güçlük çekilen yörelerde görev yapan öğretmenlere ilave tazminat ödenmelidir.Zorunlu İLKSAN üyeliğini dayatan kanun hükmü kaldırılmalıdır.Alan değişikliği talepleri karşılanmalıdır.Kariyer basamakları sistemi yeniden işler hale getirilmelidir.4/B’li yerine kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir.Ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğreticilik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı bütünüyle memur kadroları yoluyla sağlanmalıdır.”

Eğitim yöneticilerinin sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerini dile getiren Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğitim kurumu yöneticilerine ödenen ücret, görev ve sorumluluklarıyla orantılı olacak şekilde artırılmalı, kurum içi ücret dengesi korunmalıdır. Eğitim kurumu yöneticilerinin sosyal güvenlik işlemleri ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatından kaynaklanan şahsi sorumluluklarının ilçe veya il millî eğitim müdürlüklerince üstlenilmesi sağlanmalıdır. Eğitim kurumu yöneticilerinin derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır. İlköğretim okulları için de bütçe tahsis edilmeli, yöneticilerin öğretmen ve velilerle karşı karşıya gelmesi önlenmelidir.”

Genel idare hizmetleri sınıfı, teknik hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının sorunlarından bazıları ve çözüm önerileri hususuna da değinen Deniz, "Öğretim yılına hazırlık ödeneği bütün eğitim çalışanlarına ödenmelidir.Haftalık 40 saati aşan çalışmalarında fazla mesai ücreti ödenmeli ya da personel yetersizliği bahanesine sığınılmadan izin kullandırılmalıdır.Yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarında çalışan engelli personel sınavsız olarak memur kadrolarına atanmalıdır. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları en geç iki yılda bir olmak üzere, düzenli bir şekilde yapılmalıdır. 4/C statüsündeki personel kadroya geçirilmelidir.”dedi.

Üniversite akademik ve idari personelinin sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerini de dile getiren Deniz, “Geliştirme ödeneği uygulamasına devam edilmeli; profesör, doçent, yardımcı doçent ve araştırma görevlisi dışındaki kadrolarda yer alan öğretim elemanlarına geliştirme ödeneği yüzde 50’si tutarında değil, tam olarak ödenmelidir.Doktorasını tamamlayan akademisyenlere kadro tahsisi yapılmalıdır.Doçentlik sözlü sınavı kaldırılmalı, doçentlik süreci yeniden ele alınmalıdır.Yardımcı doçentler daimi kadroya geçirilmelidir.2547 sayılı Kanun’un 33/a ve 50/d maddelerindeki araştırma görevlileriyle ÖYP araştırma görevlilerine daimi kadro tahsisi yapılmalıdır.Geliştirme ödeneği ve yükseköğretim tazminatı üniversite idari personeline de ödenmelidir.Döner sermaye gelirlerine katkısı olan idari personele de döner sermaye katkı payı ödenmelidir.Kamu konutlarının tahsisinde kadro unvanına dayalı ayrımcılık yapılmamalı, konutların en az yüzde 80’i sıra tahsisli konut olarak belirlenmelidir.İdari personele merkezi sistem dahilinde üniversiteler arası yer değişikliği hakkı tanınmalıdır.YÖK ya da ÖSYM tarafından en geç iki yılda bir merkezi görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılmalı, üniversitelerdeki atamalar bu sınav puanına göre gerçekleştirilmelidir “ diye konuştu.

Söz konusu tespitlerin Genel Yetkili Sendika olarak Ağustos ayında yapılacak Toplu Sözleşme masasına taşınacağını söyleyen Deniz, “Sorunları çözülmüş, iş huzurunu yakalamış çalışanların daha verimli bir performansla daha nitelikli bir gelecek hazırlayacağı şüphesizdir. Sendika olarak, çabamız, gayemiz, bunun gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu çalışmamızın, geleceğimizi yetiştiren eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümüne katkıda bulunacağını düşünüyor, sorunların çözümünün takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha