İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Caner Ilgaroğlu tarafından Merkezi Derslikler Binası Yunus Emre Konferans Salonunda verilen derse, akademik çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Sunumuna İslam’ın ilim ve bilim anlayışına değinerek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Ilgaroğlu, "İslam medeniyeti açısından ilim, öncelikle Allah’ın sahip olduğu ve insanın da ancak Allah’ın kendisine vermesiyle kazanabildiği, kaynak olarak ilâhî ama zuhur olarak insanî olan bütün tasavvur, tasdik ve becerileri ifade etmektedir." dedi.

"Tevhid inancı gereği, Müslüman düşünürler ilmin, Allah’ın ezelî ilmi olarak en yetkin biçimde ve tek olduğunu düşünmüşlerdir." diyen Dr. Öğr. Üyesi Ilgaroğlu, "Mutlak bilgi ancak Allah’a aittir. Beşer düzeyinde üretilen her bilgi, gerçeğin sadece bir parçasıdır ve son tahlilde eksiktir. Bu ezelî ilim, tikel ve tümel tüm hakikatleri ihata eden, kûn emriyle kâinat biçiminde varlık aleminde tahakkuk  eden, Vahiy ile İlahi Mesaj olarak tenezzül eden ve nihayet insan aklı ve gönlüne girmek suretiyle taakkul ve tahammüd eden bir ilimdir. İnsan, 'ezelî ilmi' taakkul ettiğinde Kâinat’ı Âlem’e dönüştürür. Ve Allah’ın mahlûkatına ve masnuatına ait ilimleri icra ederek Allah’ı bilir, tanır, sever ve ona kulluk eder." dedi.

İlim, bilim, cehalet ve din konularına da vurgu yapan Dr Öğr. Üyesi Ilgaroğlu, Müslüman bilim adamlarının bilime katkılarının yadsınamaz olduğunun altını çizerek, dünya tarihine damga vurduklarını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Ilgaroğlu, Tıp biliminde İbn Sînâ, Matematik bilimine Harezmi, Ömer Hayyam, Ali Kuşçu, Astronomide Fergami, Battani, Tusi, İbn el-Heysem ve Birûnî, Fizikte İbn el-Heysem ve Kemalüddin el-Farisi, Kimyada Cabir ibn Hayyam, Coğrafyada Katip Çelebi, Denizcilikte ise Piri Reis gibi Müslüman bilim adamlarının tarihe damga vurduklarını dile getirdi.

İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Caner Ilgaroğlu, dersin sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha