Kadrosunda 1 profesör, 6 doçent,  8 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 5 araştırma görevlisi bulunan İslami İlimler Fakültesinde toplamda 21 akademisyen ile hizmet veriyor.

Halihazırda 190 öğrencisi bulunan fakülte, yeni akademik yılda 90 öğrenci daha alarak bu sayıyı 280’e çıkarmayı hedefliyor. Sözel puan türü ile öğrenci alacak olan Fakültede, Temel İslam Bilimleri Bölümünde Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelam ve İslam Mezhepler Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalları yer alıyor.

Arapça eğitimine büyük önem verdiklerini ifade eden Üniversite İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, bu yıl yüzde 30 Arapça ağırlıklı eğitim vermeye hak kazandıklarını ifade etti.

Dil, tefsir, hadis, fıkıh gibi derslerin Arap akademisyenler tarafından verildiği dile getiren Doç. Dr. Çelik, bunun yanında Kainat İlmi isimli dersin de Türkiye'de öncülüğünü yaptıklarını belirtti.

Söz konusu derste Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik gibi temel bilimlerin İslam ilmi ile ilişkilendirildiğini söyleyen Doç. Dr. Çelik, "Böylece öğrencilerin İslami anlamda her alanda bilgi sahibi olmalarını amaçlıyoruz" diye konuştu.

İslami İlimler Fakültesi olarak topluma ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına faydalı olmayı hedeflediklerini dile getiren Doç. Dr. Çelik, "Yıl boyunca başta diyanet personellerimiz olmak üzere toplumun her alanına dokunmaya özen gösteriyoruz. Çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek hem öğrencilerimizi geleceğe taşıyoruz hem de insanlık adına faydalı işler yapmaya gayret gösteriyoruz" dedi.

Fakülte olarak en önemli hedeflerinin dinini bilen ve en iyi şekilde tatbik eden nesiller yetiştirmek olduğunu belirten Doç. Dr. Çelik, "Bizim mesleğimiz, paraya değil kutsiyete değer verilerek yapılması gereken bir iştir. İnsanlara faydalı, onlara rehber olacak, inan, amel ve niyet noktasında iyiliği düşünen bir toplum meydana getirmek için çalışıyoruz. Fakültemizden mezun olan öğrencilerimiz de aynı şekilde bu amaç doğrultusunda hayatları boyunca çalışacaklar" şeklinde konuştu.

İslami İlimler Fakültesi mezunları için iş imkân ve alanlarının oldukça geniş olduğunu belirten Doç. Dr. Çelik, “Mezunlarımız imam-hatip liselerinde meslek dersleri öğretmenliğinin yanı sıra lise, ortaokul ve ilkokullarda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde müftü, vaiz/vaize, camilerde imam, müezzin, yabancı ülkelerde din hizmetleri müşaviri ve din ataşeliği gibi farklı iş imkanlarına da sahip oluyorlar. Akademik olarak ilerlemek istedikleri takdirde başta İslami İlimler Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi olmak üzere çeşitli alanlarda akademisyen olabilme imkanına sahipler. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde de tercüman olarak istihdam edilebiliyorlar. Oldukça geniş bir iş imkanına sahip oluyorlar" dedi.

Doç. Dr. Çelik, 10.185 metrekare alana inşa edilen İslami ilimler Fakültesinin yeni eğitim binasının da kısa süre içerisinde faaliyete geçeceğini belirterek, “Yeni binamızda eğitime başlamak için gün sayıyoruz. Oldukça heyecanlıyız. Eksiksiz bir eğitim binası kazanacağımızı düşünüyorum. Bina bünyesinde 2 adet 100’er kişilik amfi, 10 adet 70’er kişilik sınıf, 2 adet yabancı dil laboratuvarı, kantin, toplantı salonları, akademik ofisler, kapalı-açık otopark, bay-bayan mescit yer alacak” dedi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’nün talimatları doğrultusunda Üniversitemizde İslam Bilim Tarihi Araştırma Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalarda sona gelindiğini belirten Doç. Dr. Çelik, “Yakın zaman önce aramızdan ayrılan ve özellikle İslam Bilim Tarihi çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Fuat SEZGİN'in kurucusu olduğu İstanbul’da faaliyet gösteren İslam Bilim Araştırmaları Vakfı’nın model alınacağı merkez, bu yönüyle ünlü bilim adamına Üniversitemizin bir vefa örneği olacak. Öğrencilerimizin merkezimizden verimli bir şekilde faydalanacağını düşünüyorum” dedi.

İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Merkezi ile ilgili olarak gerekli hazırlık çalışmaların tamamlandığını ve en kısa sürede Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) sunulacağını ifade eden Doç. Dr. Çelik, söz konusu merkezin İslam bilim tarihi ile ilgili çok sayıda bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapacağını söyledi.

Son olarak Adıyaman Üniversitesini tercih edecek olan adaylara seslenen Doç. Dr. Çelik, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Fakülte olarak Kur'an, hadis ve fıkıh gibi konuları tam olarak öğrenmiş, İslam'ın yalnızca namaz ve oruçtan ibaret olmadığının farkına vararak tüm hayatına yayan ve insanlığa örnek olacak bireyler yetiştirmek istiyoruz. Bizimle yol yürümek isteyenleri üniversitemize bekliyor hayat boyu başarılar diliyorum”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha