2011 yılında iflas eden ve kendini kitap okumaya veren Yakup Tosun, günlük 3 paket sigara içerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sigarayı bırakın çağrısının ardından sigarayı bırakarak içtiği sigara paralarını biriktirdi. 3 ayda 7 bin lira biriktiren Tosun, okuduğu kitaplarla birlikte çarşı merkezinde 2 bin 500 liraya 250 metrekare alanı kiraladı. 2019 yılında açtığı kütüphanede kitap satışının yanı sıra öğrencilerinde faydalanacağı kütüphane oluşturdu. Ücretsiz olarak çay ikramı yapılırken kütüphanede satışa sunulan kitapların geliri ile kütüphane masraflarını karşılıyor.  

"Gündüz su ve tüp dağıtımı yapıyor, akşam ise öğrencilerle kitap okuyor"

Su ve tüp işletme sahibi 3 çocuk babası Tosun, kitap sevgisinin çocukluğundan bu yana artarak devam ettiğini belirterek şunları ifade etti:

"Annemin okur yazarlığı yoktu yüzde 50 Türkçe, yüzde 50 ise Kürtçe babam ilkokul mezunu. Okulla hiç bir zaman aram barışık olmadı. Okulun gelecekte bana finansal olarak bir katkısının olmayacağını düşünerek onun için iş hayatına atıldım. Yıllarca işçilik yaptım 2010 yılından beri kendi işimi kurdum bu arada kitap okumayı hiç bırakmadım ve çalışıyorum. Tüp ve su sektöründe bir işyerim var hala devam ediyorum. Gündüzleri tüp ve su dağıtıyorum akşamları ise kütüphaneye gelip öğrencilerle vakit geçiriyoruz kitap okuyoruz."

"Ticari iflasımdan sonra kitaplara sığındım"

Kitaplarla diyaloğunun devam ettiğini belirten Tosun, "İnsanların bakış acısının farklılaştığını görünce kitaplara daha bir sığındım. Ticari iflasımdan sonra  kaçmak yerine kitaplarla daha bir sığınak olarak gördüm onunla beraber hayata ve dünyaya bakış açım daha değişti."dedi.

Tosun, bu sırada çalışarak borçlarını ödediğini ve kitap okurken edindiği tecrübe ve bilgiyi paylaşma kaygısı yaşamaya başladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bilgime bilgi katıp insanlarla bu bilgimi nasıl paylaşabilirim kaygısına düştüm 20 yıllık bir hayalim vardı uzun süredir ve onu kurmak için artık yeter dedim. Sayın Cumhurbaşkanımızın sigaraya olan özel nefretinden dolayı bunu düşündüm ve sigarayı bırakarak bunu finanse edeceğim kararına vardım. Sigarayı bıraktım oradan elde ettiğim gelirle çünkü ciddi bir rakamdı. Oradan kütüphanenin kirasını ve öğrenciye ısmarladığımız çay ücretini karşılayabileceğini görünce vakit geçirmeden kütüphaneyi kurduk. Kütüphaneyi ilk kurduğumuz zaman öğrenci talebinin çok olmayacağını düşündük. Kendini finanse edebilmesi için kitap satışı, ders çalışabileceği, kitap okuyabileceği, sesiz bir ortam 20-30 öğrencinin ders çalışabileceği bir ortam oluşturalım dedik ama açtıktan sonra çok aşırı bir talep gördük kitap satış yerini kütüphaneye çevirmek zorunda kaldık. Adıyaman'da bunun eksiğini gördüğümüz içi her gün biraz daha yenileyerek ve büyüterek kütüphanemizi geliştirip öğrencilerimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Bunun yanında öğrencilere sadece okul kitapları ile değil normal kitapları da okumalarını anlatmaya çalışıyoruz."

Evinde yaklaşık 3 binin üzerinde kitap bulunduğunu ve tamamını okuduğunu sözlerine ekleyen Tosun, "Bunları okumuştum okuyarak büyümüştüm,  insanlarla paylaşmam gerektiğini düşündüm insanların okuması gerekiyordu. Misafirliğe gittiğim zaman gıda maddesi hediyesi götürmek yerine kitap götürmeye başladım. Şuan kütüphanemizin içerisinde yaklaşık 5 bin kitap var. Öğrencilerin dışarıda değil burada okumasını sağlıyoruz. Burada yaklaşık 40-50 öğrenci aynı anda kitap okuduğu zaman öğrencilerde buna odaklanmak ve alışkanlık yapmak zorunda kalıyorlar. Böyle bir algı oluşturmaya çalışıyoruz."şeklinde konuştu.

"Temiz, steril olması ve kitap olanaklarının fazla olması dikkatimi çekti"

Pandemi sürecinde evlerinde olduğu kadar  temiz ve steril bir ortamda ders çalışabilme şansı bulduğu için mutlu olduğunu ifade eden öğrenci Enise Yücetürk, "Buraya ilk geldiğim zaman dikkatimi çeken ortamın temizliği ve sterilliği sosyal mesafeye uyularak kurallara göre oturulması oldu. Pandemi sürecinde evde ders çalışma olanağım olamadı. Kütüphanelerde çok temizlik yok, herkes içli dışlı oturuyordu ama burada herkes mesafesini koruyarak oturduğu bir ortam olduğu için kitapların fazla olması olanakların fazla olmasından dolayı dikkatimi çekti."dedi.
Üniversite sınavına hazırlanırken kütüphaneyi ablası sayesinde keşfettiğini belirten Zeynep Karadağ ise "Böyle bir çalışma ortamı olması gerçekten çok güzel 1 yıl önce gelmeye başladım ve her gün gelmeyi düşünüyorum. Sınav sonrası matematik öğretmenliği için tercih yapacağım."dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha