Simya Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Eğitimci-Hukukçu Bülent Bakır, öğrencileri tercih yaparken uzman öğretmenlerden yararlanmaları konusunda uyardı.

Öğrencilerin puanları geldikten sonra tercihlerine çok dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Bakır, "Daha önce f1,f2, f4 şeklinde puanlar vardı. Bunlar olmayacak. Sıralamalar da değişecek. Tercihler çok önemli olduğu için tercih konusunda tamamen uzmanlardan faydalanarak tercih yapmaları gerekiyor yoksa çok ciddi sorunlar yaşarlar. Çünkü diğer sınav tercihleri ile hiçbir alakası olmayan, zaten 3 puan sistemi olduğu yeni bir sistemle tercih yapacaklar. Bizim kendi rehber uzmanlarımız var. Onlar bizim öğrencilerimize gerekli bilgileri verecekler. Bizde hata payını uzmanlarımız eşliğinde en aza indireceğiz. Yeni sistem olduğu için hata olacak mı? Tabi uzmanlarımız bu konuyla ilgili çalışmalarını yapıyorlar. Özellikle tercih döneminde bunu sadece bizim öğrencilerimiz için değil. Bütün Adıyaman’daki öğrencilerimiz gelip faydalanabilirler” dedi.

- YENİ SİSTEMDE SORU CEVAPLAMA SÜRESİ KISAYDI

Yeni sınav sisteminde soruları cevaplamada sürenin kısıtlı olduğunu ifade eden Bakır, şöyle devam etti:

“Şimdi sınav değişti. TYT sınavı var. TYT sınavında süre kısıtlı öğrenciler, soruları cevaplayacak zaman bulamadılar. AYT’de ise bunun tam tersi, herkes kendi alanını çözdüğü için TYT’de sorular çok ağır geldi. AYT’de yine öyle oldu. Öğrenci için ne kadar belirleyici, bize göre öğrenci için çok belirleyici sınav değil. Fizik önemli bir ders. Ama çıkan soru sayısı yarı yarıya azaldı. Fizik, Kimya’yı, Biyoloji çok iyi bilenle bilmeyen arasındaki farkı belirlemek. Bu sınav sisteminde çok kolay değil. İlk defa bu soru tarzları ilk defa çıktı. Türkçe, Matematik diğer derslerde de yeni soru tarzları ile karşılaştılar öğrenciler. Öğrencilerin biraz şansızlığı oldu. Ama gelecek yıl sınava girecek öğrenciler bu şansızlık yaşamayacak çünkü o soru örnekleri yayınlanacak. ÖSYM’de açıkladı, soruları cevapları ile yayımlayacağız. Bu yıl öğrenciler daha şanslı. Çünkü biz de dahil olmak üzere bütün kurumlar artık bu yıl soruların örneklerini gördüğümüz için çocukları o yönde yetiştireceğiz.  Tabi bizim lise girişte derece yapan öğrenciler var. Ama bu bizim için yeterli mi, değil. Çünkü sınav soruları zor geldi. Lise giriş sınavındaki sorular üniversite sınav sorularından ağırdı diyebiliriz. Tabi bunu Bakanımız açıkladı. Biz bin birinci görmek istemiyoruz. Artık iyi liselerin sayıları da azaldı, çok ağır sormak zorundalar ki seçici olabilsinler. Tabi ağlayıp sınavlardan çıkan öğrencileri gördük” 

- TÜRKİYE GENELİNDE DERECE YAPAN ÖĞRENCİLERİMİZ VAR

Simya Okulları olarak Türkiye geneli sınavlarda derece yapmış öğrencilerinin olduğunu hatırlatan Bakır, “Bizim öğrencimiz Türkiye düzeyinde 0,02, çok iyi bir derece.  Ama tabi bu çocuk nereye gideceğini bilmiyor. Bunu istisna tutuyorum. Bu Galatasay lisesine gider. Bu Türkiye geneli her okula gidebilecek durumdadır. Ama geçen yıla göre kıyasladığımızda bu yıl yüzde 3’lük dilime giren öğrenciler geçen yılın rahatlıkla fen liselerine gidebiliyor. Ama bu yıl gidebiliyorlar mı? Gidemiyorlar. Bunda da bir karmaşık durum var. Yine bu sorunda Simya Okulları olarak bizim uzman kadromuzla tercih yapmak zorundalar, yoksa hata yapabilirler” diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha