Mehmet Demir, kamu da sözleşmeli personel ve özellikle eğitim sektöründe ücretli öğretmen gibi isimler altında çalıştırılan personelin özlük hakları bakımından dezavantajlı duruma düştüğünü belirterek, "Söz konusu durum aynı işi yapan ancak farklı haklara ve müktesebata sahip olan çalışanlar arasında iç barışı ve çalışma huzurunu zedelemektedir." dedi.

Sözleşmeli ve ücretli öğretmen alımlarının sorunları çözmediğini, sürekli yeni sorunlar ürettiğini vurgulayarak, "Halihazırda sözleşmeli veya ücretli olarak çalışmakta olan öğretmenlerimizin kadro talepleri henüz bir sosyal maliyet oluşmamışken karşılanmalıdır. Ücretli-sözleşmeli gibi uygulamalardan vazgeçilmeli, öğretmenlik kariyer mesleği olmalıdır. Sözleşmelilik hem mevzuatıyla hem de varlığıyla bir sorunlar ve tepkiler yumağı oluşturmaktadır."dedi.

Demir, "Bugün, kendine emanet edilen çocukları eğitip hayata hazırlayan bir sözleşmeli öğretmenimiz, kendi çocuklarını eğitmek bir yana, bir ebeveyn olarak onların yüzüne hasrettir. Bu ne insan haklarına sığar ne eğitimin niteliğine katkı sağlar ne de geleceğimize hizmet eder." ifadelerini kullandı.

Sorunlarından arınmış bir eğitim sistemine kavuşmadan hedeflere ulaşmanın kabil olmadığını ifade eden Mehmet Demir, öncelikle sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi, eğitimin niteliği, verimliliği ve sürekliliği için ailelerin kavuşmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Eğitim Bir -Sen Adıyaman Şube Sekreteri Mehmet Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi mutlaka sağlanmalıdır. İlk adım olarak ilgili kanunlarının revize edilerek tüm haklarının kadrolu personelin mali, sosyal ve özlük hakları ile eşitlenmesi sağlanmalıdır.  Sözleşmeli personele, kadroya geçirilmeleri süreçlerine ilişkin kalıcı bir düzenleme yapılması beklenmeksizin, mazerete ve isteğe bağlı yer değişikliği hakkı tanınmalıdır. Personel istihdamında güçlük çekilen yerlere atananların kadrolu statüye geçmek için çalışmak zorunda kaldıkları mecburi sürelerin kaldırılması gerekmektedir.

Atama yapılacak sözleşmeli pozisyonu sayısının üç katı kadar adayın mülakata çağrılması, mülakatın ise esasen güvenlik soruşturması aracı olarak kullanılması, adayların neden kazanıp neden kaybettiklerine ilişkin değerlendirmelerin şeffaf olmaması ve adayların bir komisyon tarafından birkaç dakikalık mülakatla elenmesi adalet duygusunu zedelemekte; atanan kamu görevlisi sayısının iki katı kadar küskün, güvensiz, mutsuz, umutsuz ve toplum nezdinde damgalanmış bir mağdur kitlesi oluşturmaktadır."

Kamuda istihdam türleri karmaşasının ortadan kaldırılarak kadrolu memur statüsünün esas alınmasının sağlanması gerektiğini vurgulayan Demir,  "Sosyal adalet ve hakkaniyet gözetilerek sosyal devlet ilkesinin gereği mevcut sözleşmeli personelin kadroya geçişine ilişkin takvim oluşturulmalı ve hızla uygulanmalıdır. Kahta ilçemize atanan aday öğretmenlerimizi çalışma hayatlarında başarılar diliyor, bizi öğretmenlerimizle buluşturan Eğitim-Bir-Sen Kahta İlçe Temsilcisi İsmail Tümer'e ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum." dedi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha