Programa Adıyaman’ın yetiştirdiği varlığıyla şehre ve şehir kültürüne katkı sunan birbirinden değerli konuklar katıldı. Edebiyat ve düşünce dünyasının taze ve güzide eseri ‘’aliya’’ kitabının müellifi AbdulvahapBallı’nınAliyaİzzetbegoviç’ anlattığı programda Eğitimci-Yazar Hamza Çelenk ve Av. Abdurrahman Akıncı  ‘’aliya’’ kitabını müzakere ettiler, programın moderatörlüğünü H. Abuzer Nas yaptı.

Programa Memur-Sen ve Eğitim-Bir Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz’in selamlama konuşmalarıyla başlandı. Deniz, konuşmasında katılımcılara teşekkürlerini sunarken, “ülkemizin ve geleceğimizin inşasında ilmek ilmek dokudukları medeniyet yürüyüşüne küçük birer adım sunmanın heyecanı ve gururunu yaşıyoruz, şehrimizin daha nice yazarlar yetiştireceği inancımızla sendika üyemiz, T. Dili ve Edebiyatı öğretmeni Abdulvahap Ballı’nın bu çalışmasını örnek bir çalışma olarak tüm eğitim camiasına sunuyoruz, 2023 eğitim vizyonunu ancak üreten ve üretmeyi öğreten öğretmenlerle yakalayabiliriz” dedi. Deniz, Eğitim-Bir Sen Adıyaman Şubesi olarak 2 yıldır düzenledikleri Medeniyet Sohbetlerinin bu yıl da devam edeceğini ifade etti.

“Tarihî kazanımlarla taçlandırarak ulaştığımız bugünkü nokta, inanç, duygu ve gönül birliğiyle, birlikte yürüttüğümüz kararlı mücadelenin sonucudur ama hak ederek, ter akıtarak, birbirimize tutunarak geldiğimiz bu noktayı hiçbir zaman yeterli görmedik, görmüyoruz. Bizim davamız her türlü gündelik hesap ve çekişmenin ötesinde, millet ve medeniyet davasıdır. Aldığımız eğitimler hayata geçirildiğinde gerçek anlamını ve karşılığını bulacak, bu eğitimler sendikal yürüyüşümüze canlılık, dirilik katacaktır” şeklinde konuşan Deniz,“Erdemliler hareketi olarak başlayan yolculuğumuzun bu nezih ve değerli mirasa sahip çıkarak onu yeni kuşaklara aktarmanın gayreti ve heyecanı içindeyiz. Gayretimiz ve heyecanımız artarak, yoğunlaşarak devam ediyor, edecektir” dedi.

Yaptığı edebiyat alan çalışmaları ile beğeni kazanan Abdulvahap Ballı ise “Aliya, Kur’an-ı Kerim de zikredilen iman edenler ve salih amel işleyenler terkibinin gereğini hayatı boyunca ifa etmeye çalışır, imanını salih amelle kemale erdirmeye gayret eder, şüphesiz İman kişinin Rabbiyle arasındaki özel duruma matuf inanma halidir; salih amel ise imanın eyleme geçmiş suretidir, dolayısıyla Müslümanın başkasıyla muhataplığı salih amel üzerinden gerçekleşir, bu itibarla salih amel en güzel Tebliğ zeminidir.  Sözle pratiğin vücut bulmuş halidir” dedi.

“Aliya, bağımsızlığını elde etmiş bir halkın cumhurbaşkanıdır; ancak tarih ona hem askeri hem de diplomatik bir misyon yükler,  bu yönüyle Aliya, Bosna için bir şanstır. Aliya gibi bilge bir lider bir taraftan ordusunu yeni baştan örgütler; diğer taraftan uluslararası alanda törpülenmiş vicdanları harekete geçirmeye çalışır, ambargoya direnir ve direnişi tercih eder” ifadelerini kullanan Ballı,“Direniş ruhu Bosna’yı daha büyük bir felaketten kurtarır,  savaş Dayton anlaşmasıyla neticelenir.  Aliya barış şartlarını kabul etmek zorunda kalır, bunu acı ama faydalı bir ilacı alan kimsenin durumuna benzetir,  herkes gibi Aliya  da savaşın barışla neticelenmek zorunda olduğunun farkındadır, şartlar Aliya’yı toprak ya da otoriteyi paylaşmak zorunda bırakır. Aliya tercihini otoriteden yana kullanır”dedi.

Kitabın ve Ballı’nın sunumunu müzakere eden Hamza Çelenk ve Abdurrahman Akıncı’nın kitaba ve sunuma yönelik katkı ve eleştirilerinden sonra programa katılanlara ‘’aliya’’ kitabı hediye edildi.

Editör: Adıyaman Haber