Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkan Yardımcısı Habib Yıldırım, yaptığı açıklamada Milli Eğitim Şube Müdürlerinin, Milli Eğitim Bakanlığı personelinin görevde yükselme, unvan değişikliği ve yer değiştirme suretiyle atanması hakkında yönetmelik kapsamında rotasyona tabi tutulduğunu belirterek, "Şube müdürleri rotasyon çilesiyle sınanmaktadır." dedi.

Yıldırım, konu ile ilgili yönetmeliğin bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi kadrolar başlığı altındaki 26. maddesinin birinci bendinde yer alan ifadeye yer verdi;  'İl millî eğitim müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü ve il,ilçe milli eğitim şube müdürü kadrolarında asaleten görev yapmakta olanlar, bu yönetmelik kapsamında yapılacak bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi tutulurlar' denilmektedir."

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 2014 yılından bu yana sadece şube müdürlerinin rotasyona tabi tutulduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Mevzuata aykırı olduğu açıkça görülen bu uygulamada hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Rotasyonun; moral ve motivasyon düşüklüğüne, sorumluluk ve inisiyatif alamamaya, aidiyetsizliğe ve buna bağlı olarak iş veriminin düşmesine neden olmaktadır. 10 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra şube müdürlüğüne atanan bir kişinin, 4 yıl üzerinden 35 yıl hizmet yaptığı düşünüldüğünde 6 defa rotasyona tabi olacaktır. Bu çok kısa süreli yer değiştirme durumu aile düzeninin bozulmasının yanında, özellikle çocukların sürekli okul ve öğretmen değiştirmek zorunda kalmalarından dolayı psikolojilerini bozmakta ve sağlıklı bir eğitim almalarını engellemektedir."

Şube müdürlerinin bölge hizmetine bağlı yer değişikliği sürecinin sağlıklı yönetilemediğini, bölge düzenlemeleri, güncellemeleri yapılmaksızın bölge hizmetine bağlı yer değişikliği yapılmasının sorun oluşturduğunu dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu günlerde gerçekleştirilecek olan yer değişikliğine tabi bin 219 şube müdüründen yaklaşık 700’ü mazeret bildirmiştir. Ancak bu mazeretlere karşı hukuka ve ilgili mevzuata aykırı kriterler re’sen belirlenmiş durumdadır. Mevcut durumda ilgili yönetmelikte yer verilmemesine rağmen sadece kendisi ve eşi/çocuğu kanser tedavisi gören, ağır engelliler ve çocukları ağır engelli olanlar yönünden mazeret kabul edilmektedir. Diğer mazeret halleri haksız ve gerekçesiz kabul edilmemektedir. Bakanlık, mazeret bildiren şube müdürlerinin başvurularını hukuka uygun olarak değerlendirmeli, keyfi kriterlerle mağduriyetin önünü açmamalıdır. Aynı sorun 2017 yılında da yaşanmış, mazereti kabul edilmeyenler mahkeme kararıyla yer değişikliği kararlarını iptal ettirmişlerdir. Bakanlığı yine aynı hukukî ve idari zorluk beklemektedir. Ayrıca rotasyona tabi olan şube müdürleri içinden yaklaşık üçte ikisinin mazeret ifade etmesi rotasyonun istenen bir uygulama olmadığını göstermektedir. Zorunlu rotasyon uygulaması yerine MEB'in her yıl tüm münhalleri ilan ettiği ve bölge sınırlaması olmayan, isteğe bağlı bir yer değişikliğini uygulaması verimli ve hakkaniyete uygun olacaktır."

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha