Memur-Sen Adıyaman İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, memur maaşlarına iyileştirme yapılmasını istedi.

Deniz, Genç-Memur-Sen Adıyaman Temsilciliği yönetim kurulu üyeleri ile gerçekleştirilen istişare toplantısı sonrasında açıklamada bulundu.

Ocak ayı enflasyonu ile hakem kurulunun daha önce vermiş olduğu yüzde 3’lük zammın yarısından fazlasının eridiğini söyleyen Deniz, "Ocak ayı enflasyonu yüzde 1,68 Kamu İşvereninin ve Hakem Kurulu’nun birinci 6 ay için verdiği zam  yüzde 3 hakemin zammının  yüzde 56’sı Ocak ayı enflasyonu tarafından geri alındı." dedi.

Deniz, enflasyon rakamlarının bu şekilde devam etmesi halinde memurların aldığı zammın 3. aydan itibaren tamamen enflasyona yenileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"2020’de, yüzde 4+yüzde 4 hakem zammı, yüzde14,60 yılsonu enflasyonu, yüzde 6,08 toplam enflasyon farkı tablosu var. Yüzdelik olarak verdikleri zam bir iki ay içinde enflasyonun altında kaldığı için o fark memurun alım gücünü düşürüyor. Toplu Sözleşme sürecinde ortaya koyduğumuz refleksin ne kadar doğru olduğunu görmüş olduk. Merkez bankasının enflasyon hedefi ile piyasanın gerçekliği arasında çok ciddi fark var. Bu kaybı telafi etmek için en düşük memur maaşının yüzde 10’u kadar tüm kamu görevlileri için bir seyyanen zam yapılması gerekiyor."

 Deniz, 2021’de de benzer bir tablo oluşmaması için önerilerini şöyle dile getirdi:

"Öncelikle 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere seyyanen zam yapılması gerekmektedir.Ayrıca enflasyon oranının hakem zammını geçtiği aydan itibaren ise enflasyon farkı zammı yansıtılmalıdır.  Enflasyonla mücadele maaş ve moral kaybıyla değil, maaş ve moral artışıyla yapılmalıdır. 2020 yılsonu enflasyonunun ve 2021’in ilk enflasyon oranının, kamu görevlilerine en düşük devlet memur maaşının yüzde 10’u oranında (400 TL) Ocak ayından geçerli olmak üzere seyyanen zam yapılması gerekmektedir. 

Ağustos ayında gerçekleştirilecek toplu sözleşmeye kadar seyyanen zam müjdesini beklediklerini, aksi takdirde benzer kayıpların ve sorunların yaşanacağını söyleyen Deniz, söz konusu talep için yetkili konfederasyon olarak çalıştıklarını belirterek "Toplu Sözleşmeye kadar memurların alım gücündeki düşüklüğünün önüne geçilebilmesi için 400 TL seyyanen zam yapılması gerektiğini her fırsatta söylüyor ve görüşmelerimizde bu konuya özel başlık açıyoruz. Ümit ediyoruz ki Toplu Sözleşme’ye girilmeden bu konuda bir adım atılır. Kamu İşvereni ve Hakemi 5. Dönemdeki enflasyon hesabı hatasına ve makul teklifleri göz ardı etme yanlışına düşmemeli." ifadelerini kullandı. 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha