Deniz, "Psikolojik danışmanlık profesyonel bir meslek olduğunu, günümüzde okullarımızda "rehber öğretmen" olarak adlandırılarak görev yapsalar da öğretmen değil psikolojik danışman olduklarını, görevlerinin öğrencilerimizin kişisel, mesleki ve eğitsel alanlarda gelişimlerine yardımcı olmak, yöneltmek ve yönlendirmek olduğunu söyleyen Deniz, “bu arkadaşlarımız gerekli gördüğünde bireysel veya grupla psikolojik danışma yapmaktadır. Bu noktadan hareketle psikolojik danışmanların nöbet tutması veya derse girmesi mesleğin doğasına aykırıdır ve bilimsel değildir” dedi. 
“Son günlerde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasının düşünüldüğü, bu hususta bir taslağın hazırlandığı, buna göre rehber öğretmenlere nöbet görevinin getirileceği, mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin ayrıntılı olarak düzenleneceği, psikolojik danışma faaliyetlerinin kaldırılacağı gibi iddialar dile getirilmektedir” şeklinde konuşan Deniz, şöyle devam etti:

“Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, niteliği gereği sürekli gözlem ve süreç takibi esasına dayanan, dolayısıyla yer ve zamana bağlı kılınması, belli bir zaman diliminde ifa edilerek tamamlanması mümkün olmayan faaliyetlerdir. Bu nedenledir ki, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin ve bu hizmetleri yürüten rehber öğretmenlerin mesai saatlerine tabi kılınması, nöbet görevi gibi asli işlerini sekteye uğratacak ve zarar verecek yan yükümlülükler altına sokulması, rehberlik faaliyetinin özüne zarar verecek, uzun vadeli olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Diğer taraftan psikolojik danışma faaliyetinin ve psikolojik danışmanlık görevinin ortadan kaldırılması, eğitim kurumlarında her geçen gün daha sık rastlanılan madde bağımlılığı, sınav ve başarı kaygısı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öfke kontrolü, akran baskısı ve zorbalığı, stresle başa çıkma gibi ciddi problemlerin sağlıklı bir şekilde tespit edilip soruna uygun çözümlerin ortaya konulmasına engel olacaktır. Rehber öğretmenlere asli görevleri ile bağdaşmayan, asli görevlerinden uzaklaşmalarına sebep olacak türden ilave görevler ve yükler getiren bir düzenlemeden kaçınılmalıdır.” 
Ali Deniz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Son günlerde bazı basın yayın organlarında taslak yönetmelik olarak çıkan yeni yönetmelikte Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği isminden “psikolojik danışma” ibaresi kaldırılmıştır. Sebebi, gerekçesi nedir? “Okul psikolojik danışmanı” olarak görev yapılan kurumlarda çalışma alanının sadece rehberlik hizmetleri ile sınırlandırılması mı amaçlanıyor? Söz konusu taslak yönetmelikte çalışma saatleri haftalık 30 saatten 40 saate çıkarılmıştır. Psikolojik danışmanlar için mesai günlük 6 saatten 8 saate çıkarılmaktadır. Rehber Öğretmenler için iş saatinin 1 tam saate çıkarılması çalışma barışını bozucu durumları da beraberinde getirebilecektir” 
Rehber Öğretmenlerin Merkezi sınavlarda diğer öğretmenler gibi görevlendirilip ücretlendirilmesi gerektiğini söyleyen Deniz, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri ile ilgili yapılacak bir düzenlemenin istişare yoluyla yapılması gerektiğini söyledi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha