Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Projesi" kapsamında okullara güneş enerji panelleri kurulmaya kapsamında kentte uygulanacak olan enerji projesinin ilk adımı, Mimar Sinan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde Güneş Enerjisi Santrali yapım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sorulan soru üzerine güneş enerji panelleri hakkında bilgi veren Alagöz, şu ifadelere yer verdi:

"Milli Eğitim Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankası İşbirliği İle AB KFW Projesi Kapsamında 3 faz olarak yapılması planlanan projelerde 1. Faz kapsamında Güneş Enerji Santrali Kurulması için İlimiz Merkez Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Pilot Okul olarak seçilmiştir. Bu kapsamda 350 KW AC Güç, 450 KWP  civarında DC güç kurulması için ihale edilmiştir. İş bitim aşamasına gelinmiştir, sistem devrede olup geçici kabul işlemleri başlatılmıştır.

Projenin kurulum gücü okulun tüketim gücünden fazla olduğu göz önüne alındığında arta kalan enerji AKEDAŞ ile mahsuplaşmaya gidilerek diğer okullarımızda kullanılacaktır.

Bakanlığımız tarafından ihalesi yapılması planlanan ilimiz merkezde 13, Kâhta ilçemizde 2 olmak üzere toplamda 15 okulun çatısına güneş paneli (GES) yapılması için 2021 Ocak ayında ihale yapılması için askıya çıkıldığı Mart ayında da yer teslimi yapılacağı planlanan bu kapsamda aşağıda belirtilen okullarımızın çatısına toplamda 1950 KW AC Güç güneş paneli kurulumu gerçekleştirilecektir. İkinci faz kapsamında Adıyaman Merkez Kayacık Köyünde Saha tipi 9 MWP Güneş tarlası yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamda mart ayında ihaleye çıkılması, yılsonunda işin tamamlanarak teslim edilmesi planlanmaktadır.

Projelerin tamamlanarak devreye girmesi neticesinde yaklaşık olarak bin 500 dairenin enerji ihtiyacını karşılanması beklenmektedir. Üçüncü faz kapsamında enerji verimliliğinin artırılması için okullarımızda iyileştirilmeler yapılması planlanmakta olup bu kapsamda ilimiz merkez Borsa İstanbul Anadolu Lisesi ve Mehmet Akif Ersoy İlkokulu proje okulu seçilmiş olup ihale aşamasındadır, iş kapsamında okullarımızın enerji kimlik belgelerinin A sınıfa çıkartmak için ısı yalıtımı, mekanik imalatlar (sıhhi tesisat ve kalorifer tesisatı) aydınlatmanın LED yapılması gibi imalatlarda iyileştirmeler yapılması planlanmaktadır.

Ayrıca bu proje dışında yapım aşamasında olan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze de müdürlüğümüzce 40 KW Güneş Paneli projesi ihale kapsamında olup, tamamlanmasıyla birlikte Halk Eğitim Müdürlüğümüz enerjisinin büyük kısmını kendi imkânlarıyla karşılayabilecektir.”dedi.

2020 yılının değerlendirilmesi ve 2021 yılının beklentileri nelerdir? Hakkında ki soruya ise; “Dünya değişiyor. Dijital teknolojiler hiç olmadığı kadar hayatımızın bir parçası haline gelirken, eğitim sistemlerinde de yapısal değişiklikleri beraberinde getiriyor ya da değişime zorluyor. 2020 yılına hâkim olan salgın krizi bu dönüşümü hızlandırmakta oldukça etkili oldu. Salgının yayılmasını önlemek için insan etkileşiminin azalması gerekliliği ile birlikte, dijital bağlantılarımız arttı ve iş, eğitim, alışveriş gibi birçok yaşam süreci büyük oranda çevrim içi ortamlara taşındı. Ülkeler imkânları ölçüsünde salgının etkilerini en aza indirebilmek için mücadele ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz de Kovid-19 salgınının hem ülkemizde hem dünyada eğitime etkilerini yakından takip edip bu süreçte ülkemiz eğitimi için çözümler üretmeye devam ediyoruz.

2020 yılı eğitimciler, aileler ve çocuklar için farklı tecrübelerin yaşandığı bir süreç oldu. Mart ayından itibaren ülkemizde görülen salgın krizinde aradan geçen yaklaşık 10 aylık zaman diliminde ülkeler yaşamın bütün alanlarına yönelik farklı önlemlere gitti. Okulların kapatılması dünya genelinde neredeyse bütün ülkelerin öncelikli olarak aldığı önlemlerden biri oldu. Dolayısıyla bu salgının okul öncesinden yükseköğretime milyonlarca öğrencinin eğitim süreci üzerinde etkileri oldu. Eğitim öğretim süreçlerinin tamamıyla değişmek zorunda kaldığı ve öğrenmenin sürdürülebilmesi için hızlı ve etkili önlemlerin planlandığı bu süreçte, biz EBA Eğitim Platformumuz ve EBA TV gibi ulusal kanallarımızı hizmete sokarak öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi buluşturma yoluna giderek dünyada bu konuda öncü ülkeler arasına girmeyi başardık. Ülkemiz çok kısa bir sürede uzaktan eğitim sistemine geçti. Eğitim de yüzyıllardır devam eden köklü alışkınlar bir kenara bırakıldı, yeni tecrübeler hayatımıza girdi. EBA’nın büyük rol üstlendiği dönemde kayıpların telafisine çalışıldı.

2021 yılında dünyaca en önemli dileğimiz ve beklentimiz; salgının hayatımızın normali olmaktan çıkması ve yüz yüze eğitime geçerek okullarımızda öğrencilerimize kavuşmamız. Bunun mümkün olması halinde biz tüm eğitim camiası olarak çok hızlı bir şekilde salgının gerek eğitim kayıplarını gerekse de öğrencilerimiz üzerinde bıraktığı psiko – sosyal etkilerinin telafisi üzerinde canla başla çalışacağız.

Biz de İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu süreçte tüm öğretmenlerimiz ve çalışanlarımızla eğitim öğretim çalışmaları ve salgınla mücadele konusunda tüm çabamızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlimizde şuan 173 sabit 27 Gezici olmak üzere toplam 200 EBA Destek Noktası bulunmaktadır. Bu 200 EBA destek noktasında 840 bilgisayar, 700 tabletle öğrencilerimizin uzaktan eğitim sürecini destekliyoruz. EBA Destek noktalarımız 15 Eylül 2020 tarihinden itibaren hizmet vermeye başladı. Gezici EBA destek noktalarımız ise 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren öğrencilerimize hizmet vermektedirler. 27 Gezici EBA Destek Noktamızla Türkiye’de 1. Sıradayız. Her Gezici EBA Destek Noktamızda 3 dizüstü bilgisayar, 4 tablet ve 1 modem bulunmaktadır. Gezici EBA Destek araçlarımız internet alt yapısı bulunmayan kırsal kesimlerimize giderek öğrencilerimize hizmet vermektedirler. Gezici EBA Destek araçlarımız 1 Aralık 2020 tarihinden beri 10 binin üzerinde öğrencimize hizmet etti.

Salgınla mücadelenin başladığı Mart 2020 tarihinden itibaren meslek liselerimiz ihtiyaç duyulan hijyen malzemelerinin üretiminde öne çıkmış ve bu alanda büyük başarılara imza atmış, adından söz ettirmiştir. İlimizde de üretim merkezi haline gelen meslek liselerimizde bu kapsamda; 33,000 litre El dezenfektanı, 10,000 litre Sıvı Sabun, 7000 litre Yüzey Temizleyici, 5000 litre Kolonya, 103.000 litre Ortam dezenfektanı, 2000 litre Çamaşır suyu, 80,500 maske, 5000 adet siperlik, 72 adet Otomatik Dezenfektan aparatı ve 50 adet pedallı dezenfektan standı üreterek Aralık 2020 sonu itibariyle 2.968,883 TL ciro elde ettiler.

Salgın sürecinde özel eğitim çalışmalarımız da öğrencilerimiz için çalışmalarını sürdürüyor. Öğrencilerimizin Psikolojik sağlığına katkı vermek için; iki Rehberlik ve Araştırma Merkezimiz tarafından; e-rehberlik dergisi çıkarıyoruz ve yerel gazete ve basın araçlarında rehberlik sayfası hazırlıyoruz. Rehberlik ve Araştırma Merkezlerimiz tarafından 20’ye yakın bülten oluşturduk. Ayda iki defa rehberlik servislerimize yönelik çevrim içi yollarla konferans ve seminerler oluşturuyoruz. Tüm öğretmenlerimiz sınıf rehberliği yaptığı öğrencilere ulaşıp moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyorlar.

Ölçme ve Değerlendirme Birimimiz tarafından kazanım pekiştirme kitapçıkları hazırlıyoruz. Ünite (Tema) değerlendirmesine yönelik gerek dijital gerekse de manuel ortamlarda dağıtımlar yaparak veli ve öğrencilerimize ulaştırıyoruz.

Biliyoruz ki eninde sonunda bu salgın bitecek, hepimiz normal hayatımıza geri dönerken, bizler de öğrencilerimizle okullarımıza geri döneceğiz. O zaman bu salgın sürecinde edindiğimiz yeni ve dijital tecrübelerle gece gündüz demeden çalışacağız. Milli eğitim camiası olarak o günlere hazırlanıyoruz. Salgın dönemi eğitimde durduğumuz değil, yeni çözümler ürettiğimiz bir dönem oldu. Ülkece bu zor günleri atlatıp, ferah yarınlara ereceğimiz bir yıl olmasını temenni ediyorum."dedi.

Program Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz'e yaptıkları başarılı çalışmalar için teşekkür edilerek sonlandırıldı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha