Merkezi Derslikler Binası Yunus Emre Konferans Salonunda düzenlenen önlük giyme töreni ile Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1. sınıftaki 78 öğrenciye mesleğe girişin ilk adımı olarak önlük giydirildi.

Törende Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik,  Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aydın, Adıyaman Eczacılar Odası Başkan Vekili Yaşar Koca, odaya bağlı üyeler, üniversitemiz akademik ve idari çalışanları, öğrenciler ile öğrencilerin aileleri hazır bulundu.

-ECZACILIK FAKÜLTESİ DEKANI SOLMAZ: “BEYAZ ÖNLÜK DÜRÜSTLÜĞÜN, ÇALIŞKANLIĞIN VE VEFANIN RESMİDİR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende günün anlam ve önemine dair açılış konuşmasını yapan Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Solmaz konuşmasında, eczacılık mesleğinin önemine değinerek şöyle konuştu:

“2015-2016 yılında eğitim öğretime başlayan üniversitemiz Eczacılık Fakültesinin ilk öğrencileri şuan 4. sınıftalar. Bu, bizler için mutluluk verici bir durum... Bugün burada giyilen beyaz önlük de büyük önem arz etmektedir. Beyaz; dürüstlüğün, çalışkanlığın ve vefanın rengidir. Hata kabul etmeyen bir renktir. Öğrencilerimiz bugün beyaz önlükle birlikte insanların sağlığını korumaya ve insanlığa faydalı olmaya yemin etmiş de sayılıyorlar. Eczacılık, Hz. Adem (A.S.) atamızdan bu yana gelen bir meslektir. O dönem olduğu gibi günümüzde de çok önemli bir meslektir. Emek ister, hassasiyet ister. Bugün burada mesleğe ilk adımını atan kıymetli öğrencilerimize hayat boyu başarılar diliyorum.” dedi.

-ADIYAMAN ECZACILAR ODASI BAŞKAN VEKİLİ KOCA: “MESLEĞİMİZ KUTSAL VE İNSANA FAYDALI BİR MESLEKTİR”

Adıyaman Eczacılar Odası Başkan Vekili Yaşar Koca ise Eczacılık mesleğinin dünü, bugünü ve yarınından bahsederek,  "Eczacılık insanlıkla birlikte varolan bir meslektir. Sevgi ve çalışkanlık isteyen, özveri isteyen bir meslektir. Bilindiği üzere 1960-2000 yılları arasında Türkiye’de sadece 7 fakülte eczacılık eğitimi verirken bugün bu sayı 49’a yükselmiştir. İstihdam konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşansa da mesleğimiz kutsal ve insana faydalı bir meslektir. Umarım evlatlarımız buradan mezun olduktan sonra güzel işlere imza atarlar.” şeklinde konuştu.

-REKTÖR GÖNÜLLÜ: “HEDEF KENDİ KARİYERİMİZ DEĞİL, TOPLUMUN İHTİYAÇLARI OLMALIDIR”

Önlük giyme töreninde konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, giydirilen önlüğün ve mesleğin önemine değindi.

Rektör Gönüllü konuşmasına şöyle devam etti:

“ Bu tören, üniversitemizde 4 yıldır devam eden bir motivasyon ve şartlandırma törenidir. Şunu belirtmek isterim ki üniversitemizde eğitimi çok önemsedik. Ne gerekiyorsa tedarik ettik. Laboratuvarlar, atölyeler ve materyal anlamında Türkiye’de en önemli üniversitelerden biri olduk. Kısa süre önce üniversitemiz bünyesinde bulunan Merkezi Araştırma Laboratuvarı tarafından yurt dışına yollanan validasyon örneği gerçeğe en yakın örnek olma anlamında ülke genelinde birinciliği elde etmiştir. Başarılarımız hep istatistiki başarılar ve bunu sadece biz söylemiyoruz, rakamlar, istatistikler de söylüyor. Allah’a şükürler olsun ki güvenilir bir üniversite olduk. Hedef olarak kariyerimizi değil, her zaman toplumun ihtiyaçlarını öncelik olarak belirledik. Zaten gerçek akademisyenlik ve yurtseverlik de bunu gerektirir. Elimizden geldiğince çalıştık ve yorulmak bilmedik. Öğrencilerimizle sürekli iç içe olduk, onları merkez alarak hareket ettik. Bugün geriye dönüp baktığımızda ilimize, ülkemize güzel işler yaptığımızı, faydalı, fedakar insanlar yetiştirdiğimizi görüyor ve bunun hem mutluluğunu hem de gururunu yaşıyoruz.” 

-“ATALARINIZIN EMANETİNE SAHİP ÇIKIN”

Öğrencilere doğru yoldan ayrılmama konusunda uyarılarda bulunan Rektör Gönüllü, ataların emanetine sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

Gönüllü, “Herkes bulunduğu yerde üzerine düşeni yapmalı. Zorluktan kaçan bir birey değil de zorluklarla mücadele eden, fedakar, vefakar bireyler olmalıyız. Hiçbir zorluk karşısında yılmamalıyız. Önlük giymek, ahilik sistemindeki çıraklığa benzer. Burada ustalarınızdan yani hocalarınızdan mesleğinizle ilgili incelikleri öğreneceksiniz. Yetişeceksiniz. Bu anlamda hocalarınıza minnet ve vefa duymanız gerekiyor. Sadece meslek olarak değil, geleceğin aydın ve münevver insanları olarak yetişmeniz gerekiyor. Atalarınızın emanetine sahip çıkmanız gerekiyor.” diye konuştu.

-“BİLGİYİ VE BİLİMİ KULLANIP MİLLİLEŞTİRMELİYİZ”

Bilgi ve bilimi kullanmanın önemine de değinen Rektör Gönüllü,“Geçmişle olan bağımızı diri tutmamız gerekiyor. Bizlere bırakılan mirasın kıymetini bilmeliyiz. Atalarımızın bizlere kanını ve canını vererek bıraktığı değerlere yorulmadan, yılmadan sahip çıkmalıyız. Merhamet, şefkat, sabır, doğruluk, sır tutma, sadakat, cömertlik ve şükretme kavramlarını kendimize şiar edinmeliyiz. Değerler üretmeliyiz. Aksi halde kaybolur gideriz. Bilgiyi ve bilimi kullanıp millileştirmeliyiz. Alanda olmalıyız. Birbirimizi çok sevmeliyiz. En iyi eğitimi alsak bile kendimizi geliştirmeli, yetiştirmeli ve müteşebbis olmak için uğraşmalıyız. Çünkü gelecek, müteşebbis olmayı şiar edilen gençlerin olacaktır. Ben hepinizi Allah’a emanet ediyor, hayatınızda üstün başarılar diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından üniversitemiz Eczacılık Fakültesinde eğitim gören 78 öğrenciye beyaz önlükleri giydirildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha