Adıyaman Üniversitesi Stadyumunda gerçekleşen törene, AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Mehmet Turgut, Milletvekilleri Halil Fırat, Fatih Toprak, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin kurum müdürleri ve aileleri katıldı.

Tören, dereceye giren öğrencilere il protokolü tarafından diploma ve hediyelerin verilmesiyle devam etti.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, ”Bugün burada ortak bir sevinci yaşamak için toplanmaktayız. Geleceğimizin en büyük teminatı ve aydınlık yarınlarımızın mimarı gençlerimizi mezun etmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemizin ülkemize kazandıracağı mesleğinde yetkin gençlerin uğurlamak için bi aryadayız. Kısacası bugün büyük gün bugün hasat günüdür.” dedi.  

Rektör Turgut: Üniversiteler öğrencisiz çok masum kalmıştır

“Mezuniyet törenleri  kökenleri 13’üncü yüz yıla kadar uzanan gurur günleridir” diyen Turgut, şöyle devam etti:

“Mezuniyet törenleri şahsım olarak ta çok farklıdır. Bugün çoğu aşılı olan ve sınırlı sayıda öğrencimizin dahil etmek zorunda kaldığımız törene 34 yıl önceki mezuniyetime bakarak değerlendiriyorum. Öğrencilerimizin ve ailelerinin gururuna ortak olmak için her yık akademik yılın bitmesinin ardından büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz mezuniyet törenlerini pandemi nedeni ile sizlerin sağlığını korumak amacıyla 2020 yılında çevrim içi gerçekleştirmeyi planlamıştık. Ancak malum şartlar nedeni ile bunu yapamadık. Bu yıl yine çevrim içi yapmayı planlamış iken, ya da hiç yapmamayı düşünürken mezun öğrencilerimizden gelen yoğun talepler salgın ve mücadelede aşılama 18 yaşa inmesi sonrası yönetimimiz ve YÖK ile istişare ederek bu kararımızı aldık ve sınırlı ve pandemi kuralarına uygun bir şekilde bir karar aldık. 2020-2021 mezunlarının mezuniyet törenine tüm öğrencilerimizi ne yazık ki davet edemedik. Onları temsilen aşılı kardeşlerimiz ile HES kodu maske ve mesafe kurallarını gözeterek açık havada temsili bir tören gerçekleştirmeyi planladık. Çok uzun zamandır öğrencilerimizden uzak kalmanın burukluğu her zaman içimizde kalmıştır. Bilinmesini isterim ki üniversiteler öğrencisiz çok masum kalmıştır. Eski normallerimizin geri gelmesi için hepinizi aşı olmaya davet ediyorum. Bugün ilimizden çok sayıda öğrencimizi mezun edip uğurluyoruz. Evlatlarımız gittikleri her yerde Adıyaman halkının gösterdiği konuk severliği ve insanlığı anlatacak gönüllü elçilerimiz olacaklardır. Yeni gelecek öğrencilerimize de aynı konuk severliği insanlığı göstereceğinizden hiç şüphem yok herkese teşekkür ediyorum.”

Başkan Kılınç: Eleştiri ve öz eleştiri kültürü noktasında çok zayıfız

Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç ise,  Öncelikle gençlerimizi kutluyorum büyük emekle okullarını bitirdiler. Üniversiteler bilimin yuvası başarılı olmak istiyorsanız, bilgili olmak zorundasınız. Bilgi sizleri taşır önceliğiniz makam ve mevki olmamalı önceliğiniz bilgi olmalıdır. Bir taraftan kültürel değerlerinizi bir taraftan bilimi kucaklayacak şekilde kendimizi yetiştirmemiz lazım. Bu bilgilerinizi insanların hayrı için kullanmayacaksınız kendi menfaatimize kendi egolarınızı  tatmin etmek için kullanacaksanız bu bir felaket olur. Ama ümitsizliği elden bırakmıyoruz. Burada öğrencilerimizin gözlerinde o ışıltıları görüyorum. Ülkenin geleceğinin sizler ile daha güvenli daha adil, özgür kültür ve sanatta bilimde ekonomide daha güçlü olacağına inanıyorum. Bizim toplumumuzda en eksik olan eleştiri ve öz eleştiri kültürüdür. Bu eleştiri ve öz eleştiri kültürü noktasında çok zayıfız eleştiri ve öz eleştirinin olmadığı yerde bilimde olmaz. Aliya İzzetbegoviç ne diyor elimde olsa doğu toplumlarına eleştiri kültürü dersi koyarım tüm okullara diyor. Dolayısı ile bilgili olmak tek yetmez, hem değerlerimize sahip çıkacağız.” İfadelerini kullandı.

Milletvekili Aydın: Kolay zamanlardan geçmedik  bu kazanımlar gökten inmedi

AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, ”Bugün bende bu tablo içerisinde çok duyguluyum. Bu süreci yakından takip edenlerden biri benim 15 yıl önce Adıyaman’da bir üniversite olacak o üniversitede Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi  ve ismini sayamadığım fakülteler olacak dendiğinde inanmazdım. Bu Adıyaman’da şunu biliyoruz, burada bırakın üniversiteyi hayal etmek bir fakülte kurmak için bütün şehir bir araya gelirdi. Birlikte hayal ederlerdi. Maddi ve manevi ne kadar güç varsa birleşirdi bir fakülteyi kurmak hayaldi. 2 ve 3 tane meslek yüksel okulumuz  ve eğitim fakültemiz vardı. Daha sonra Fen Edebiyat Fakültemiz kuruldu. Eğitim Fakültemiz Gaziantep’e bağlıydı. Fen Edebiyat Malatya bağlıydı. Yine Kahta’da yüksek okulumuz vardı Harran Üniversitesine bağlıydı. Üç farklı şehir bağlı yüksek okullar öğrenci sayısı toplamada 4 bin 428 mezun veriyoruz, bir yıl içerisinde öğrenci sayısı bunun yarısı kadardı. İşte o günden bu bugüne bugün hamdolsun mezunlar vermeye başladı. İnsanımız için ülkemiz milletimiz için hizmet  edecek pırıl pırıl  gençlerimiz  buralardan yetişiyor. Bugün üniversiteyi hayal edemeyenler  81 ilde üniversitesine kavuşmuş durumda bunu görmemiz lazım. Bunun hikayelerini anlatmamız lazım. Kolay zamanlardan geçmedik  bu kazanımlar gökten inmedi. Kolay olmadı eldekilerin kıymetini bilmemiz lazım ki o nimetler için şükür ettikçe nimetler artsın ve eldeki imkanlardan kendimiz ve kentimiz için ailemiz ve ülkemiz için en iyi şekilde istifade edeceğiz. Üniversitenin şuan buluğumuz yeri virane bir yerdi. Buralarda böyle binalar yoktu. O binaları doldurmak çok kıymetliydi. Binalar yapıldı ama çok kıymetli olan Türkiye’nin her tarafından gençlerimiz geldi. Ben burada yetişeceğim, ben insanıma faydalı olacağım dedi.”

“Bizim siyasetimiz eser siyaseti, bizim siyasetimiz hizmet siyaseti”

Milletvekili Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

“Bilgi çok kıymetli sizler bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamazsınız. Ama bir o kadar kıymetli olan o bilgiyi nasıl kullandığınızdır. İnsanlığın faydasına mı insanlığını zararına mı bunu da hepimizin bilmesi lazım. Çünkü bu üniversitenin kurulma sürecinde  bugüne kadar  adım adım atılan her imzanın yapılan her işin burada örülen her duvarın bir şekilde takipçisi olduk. Aşama aşama hamdolsun o günlerden bugünlere geldik. Yeter mi elbette yapacak çok işimiz var. Elbette üniversitemizi çok daha fazla şekilde büyütmek  standartlını daha yükseklere taşımak zorundayız. Bu üniversitenin kurulma aşamasında yaklaşık bir ay Cumhurbaşkanımızın o zaman Başbakanımız  Recep Tayyip Erdoğan’ın emin olun kapısında bekledik. İlk 15 üniversite kurulacak dendiğinde  Adıyaman’ı nasıl 15’e davet ederiz mücadelemizi  o zaman bulunan arkadaşlarımızla verdik. Ama zor oldu ilk 15’in içerisine Adıyaman girdi. Sonrasında bütün 81 yere yayıldı.

Bazı şeyler kolay kolay elde edilmiyor. Tıp Fakültesinde okuyan öğrencilerimizin bunu bilmesi lazım. Burada üniversiteyi kurmuşken birkaç yıl içerisinde Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesini açmak hiçbir ilimize nasip olmamıştır. Bizim bir çabamız oldu. Biz üniversitemizi kurduğumuzda burada iki tane özel hastane karşılıklı şimdi bir tanesi kadın doğum hastanesi olarak kullanılıyor. Diğer ise diş hekimliği olarak kullanılıyor. O ikisi özel hastane inşaatıydı. Ve onu yapan ortaklar anlaşamamıştı. Adeta enkaz halinde kalmıştı. O zamanın Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a gittik onu getirdik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a gittik büyük düşüneceğiz dedik. Ve biz Adıyaman’a burayı kazandırırsak o an için Tıp Fakültesi açılacağın farkındaydık. Buradan eski Rektör Mustafa Gündüz teşekkür ediyorum. Alt yapısını hazırladı Ankara’ya geldik. Kapıları aşındırdık o günün şartlarında iki inşaatı devralsaydı üniversite ben biliyorum ki çığır açacaktı. Ve yine o gün hamdolsun Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Kalkınma Bakanımızın desteği ile üniversitemize o iki inşaatı kazandırdık. Kısa sürede tamamladık. Hemen bu fakültelerin kuruluşlarını da yaptık.

Şu günleri hayal ettim zaman o günlerden gelebilir mi? Görebilir miyiz? Diye çok şükür gördük. Ve ben şunu zaman zaman yine yaşadım. Siyaset zor ve engebelidir. Hele ki bu bölgelerde çokta kolay olmuyor. Hak etmediğiniz sitemler ve eksikleriniz olur. Ama hep şunu gördüm enerjim düştüğü zaman sıkıntıya ve dara düştüğümde aracımla gelir buraya yakın bir yerde dururdum. Gizliden Adıyaman Üniversitesi tabelasını izlerdim. Ve giderdim o zaman eğitim ve araştırma hastanesi yoktu. Eski devlet hastanesi oraya giderdim. Orada bir acil birimi yapmıştı. Gider yine oraya acil hastaneden giren çıkan o hizmetten yararlanan insanları izlerdim. O bütün sıkıntılarımı atardı. Yeni bir heyecanla yeni bir enerji ile çalışmalarıma devam ederdim. Bizim siyasetimiz eser siyaseti, bizim siyasetimiz hizmet siyaseti inşallah daha fazlasını Adıyaman’a kazandırmak için arkadaşlarımızla el birliğiyle yapacağız.”

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha