Henüz Türkiye’de 4 ilde yapılan bu çalışmanın 5’incisi Adıyaman’da yapıldı ve başarı hikâyesi 8 yaşına kadar indi. TEDx toplantılarının tamamlanması nedeniyle Adıyaman Milli Eğitim Müdürü Mete Kızılkaya, konferanslarla ilgili detaylı bilgi verdi.

"DÜNYANIN EN KÜÇÜK TEDx KONUŞMACISI"

Muhammed Egemen Geyik, henüz 8 yaşında. 16 Nisan 2010 tarihinde doğdu. Üç çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu. 2014-15 ve 2015-2016 eğitim-öğretim yıllarında farklı okullarda iki yıl üst üste anaokuluna gitti. Anaokullarında yapılan yılsonu müsamere etkinliklerinde görev aldı. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Altınşehir ilkokuluna başladı ve halen aynı okulda 2. Sınıf öğrencisi olarak devam etmektedir. Yazılım ve kodlama başta olmak üzere mekanik ve elektronik ‘e özel ilgi duymakta ve akran eğitimi vermektedir. Bu konuşması ile de Dünyanın en küçük TEDx konuşmacısı olarak tarihe geçti. “TED” geleceğimizi şekillendiren üç kapsamlı konunun – Teknoloji, Eğlence, Tasarım’ın (Technology, Entertainment, Design) ilk harflerinden oluşuyor. Etkinliğin kapsamı herhangi bir disiplinle ilişkisi bulunan bütün fikirlerin ortaya konulmasını teşvik ediyor.

"PAYLAŞMAYA DEĞER FİKİRLER"

TED, “Paylaşmaya Değer Fikirler” anIayışıyla, kişiler ve organizasyonların TED benzeri kendi yerel etkinliklerini yapabilmeleri için TEDx’i yapılıyor. Ankara, İstanbul, Adana ve Kayseri’den sonra TEDx yapılan 5. il Adıyaman oldu. TEDx, “paylaşmaya değer fikirler ”in dile getirildiği kar amacı gütmeyen yerel bir program. 30 senelik bir geçmişi olan ve konuşmaların 18 dakikayla sınırlı olduğu TED konferanslarında bugüne kadar Bill Gates, Al Gore, JaneGoodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, NandanNilekani, PhilippeStarck, NgoziOkonjo-Iweala, Isabel Allende ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown gibi isimler konuşmacı olarak yer aldı. TEDx, “ideasworthspreading” sloganının ruhuyla, TED benzeri bir deneyimi yerel ve bağımsız olarak gerçekleştirmek amacıyla düzenlenen bir etkinlik. TEDx etkinlikleri küçük topluluklara TEDTalks videolarını ve canlı konuşmaları bir arada izleme ve tartışma imkanı veriyor.

"TEDx ETKİNLİKLERİ BAĞIMSIZ BİRER ORGANİZASYON"

TED Konferansları TEDx etkinliklerine birer rehber olmakla birlikte TEDx etkinlikleri bağımsız birer organizasyon. TEDTalks ve TEDxTalks videoları şimdiye kadar internette 4 milyarın üzerinde hit aldı. TEDxEskisarayED konferanslarının ilki ‘ Break yourchains/ Kır Zincirlerini’ temasıyla Adıyaman'da düzenlendi. Eskisaray ismi de Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı İnovasyon Merkezinin bulunduğu mahalle olması nedeni bu isim ile bu lisans alındı. Tedx konferansını TEDX moderatoru ve Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü olan Mete Kızılkaya’nın organizesi ile gerçekleştirildi. Organize de tarafından düzenlendi. Adıyaman da ilk defa yapılması özellikle öğretmenleri heyecanlandırdı. Konsept olarak en fazla 100 kişi tarafından izlenmesi gerekirken, yönetici, akademisyen, öğretmen ve üniversite öğrencileri tarafından ilgiyle izlendi. Katılımcılar Organizasyonu yapan İl Milli Eğitim Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yönetici ve ARGE birimi çalışanları tebrik etti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha