Konferans öncesinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret eden Ilıcalı, üniversite onur defterini imzaladı. Rektör Gönüllü, Ilıcalı ile birlikte Adıyaman Üniversitesi Merkez Külliyesinde yer alan Minyaman Çarşısı, ADYÜ Kale ve Yaşayan Kültürel Hazine Müzesini gezdi. Üniversite gezisinden sonra Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferans programına geçildi. Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman AK Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Süleyman Kılınç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldılar.

-“ULAŞIMDA ÇAĞ ATLAYAN ÜLKEYİZ”

Türkiye’de 2002-2019 yılları arasındaki ulaşım yatırımlarından bahseden Ilıcalı, ulaştırma anlamında ülkemizin 2002 yılı baz alındığında dünya genelinde 39. sırada yer aldığını, gerçekleştirilen yatırımlarla birlikte 2019 yılı verilerine göre 9. sıraya yükseldiğini ifade etti.

Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanından 2002 yılına kadar 6.100 km bölünmüş yol yapıldığını, 2002-2016 yılları arasında bu rakamın 24.891 km’ye ulaştığını ve 2019’da hedefin 30.000 km olduğunu belirten Ilıcalı, ülkemizin kara yolu, hava yolu, deniz ulaşımı ve haberleşme anlamında çağ atladığının altını çizdi.

Ilıcalı: “Özellikle bölünmüş yollar ülkemize önemli katkılar sağlamıştır. İş gücü anlamında 11 milyar lira, akaryakıt ve yıllık tasarrufta ise 6,5 milyar lira tasarruf sağlanmıştır. Bunun yanı sıra 3,26 ton daha az karbonmonoksit doğaya salınmıştır. Bölünmüş yol projelerimizle trafik güvenliğini sağlayarak kazaları azaltmak ve kazalardaki ölüm oranını düşürmek, mevcut kapasite yetersizliklerini iyileştirerek taşıt işletme giderlerinde tasarruf sağlamak suretiyle ekonomiye katkıda bulunmak, yolların fiziki ve geometrik standartlarını yükseltip seyahat konforunu arttırmak ve böylelikle seyahat süresini kısaltmak amaçlanmıştır. Bu hedef doğrultusunda, 2003 yılında 6 bin 101 km bölünmüş yolumuz vardı. Buna 18 bin 790 km ilave ederek toplam 24 bin 891 km’ye ulaşılmıştır. 2003 yılında sadece 6 ilimiz bölünmüş yollar ile birbirine bağlıyken bugün 76 ilimiz birbirine bölünmüş yol ile bağlıdır.” dedi.

-“BOĞAZ VE KÖPRÜLERİMİZİN FAYDASI YADSINAMAZ”

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli projelerine de değinen Ilıcalı: “Yapılan hizmet ve hayata geçirilen projelerle birlikte İstanbul deyim yerindeyse yeniden inşa edilmiş, ulaşımda dünya çapında atılımlara imza atılmıştır.” dedi.

-“DEMİRYOLU AĞIMIZ GENİŞLEDİ”

Ilıcalı, Cumhuriyet'in ilanının ardından 1950’lere kadar toplamda 3.700 km olan demir yolu ağına 2004-2015 yılları arasında 1.800 km daha eklendiğini ve devam eden çalışmalarla beraber bu rakamın 5.000 km’yi bulacağını söyledi.

-“MARMARAY ASRIN PROJESİYDİ”

“Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki yüzyılın projesi Marmaray’ı gerçekleştirmek hükümetlerimize nasip oldu.” diyen Ilıcalı: “Biliyorsunuz, bu proje 150 yıllık bir hayaldi.  29 Ekim 2013’te halkımızın hizmetine sunduk. Yoğun saatlerde 10 dakika aralıklarla sefer yapılmaktadır. Günde 219 tren seferi ile ortalama 180 bin yolcu taşınmaktadır. Bugüne kadar taşınan toplam yolcu sayısı 165 milyondur. Olası büyük depremlere dayanıklı, en son teknoloji ile inşa edilen ve Dünya'nın en özgün ulaşım projesidir. Dünya'nın en derin batırma tüp tüneliyle Asya ile Avrupa’yı denizin altından birleştirdik. Genişleme planıyla birlikte bu tüp tünel, İstanbul’un kent içi raylı sisteminin omurgasını oluşturuyor. Marmaray’ın Metro ve YHT hatlarıyla entegre edilmesi çalışmalarına devam ediyoruz. Proje çalışmaları sırasında bulunan tarihi eserlerle İstanbul’un bilinen tarihi 6.500 yıldan 8.500 yıla çıktı. İki kıta arası 4 dakikada geçiliyor. Şunu da eklemek gerekir ki Marmaray, Londra-Pekin arası kesintisiz İpek Demir Yolu Hattı'nın en önemli unsurudur.” dedi.

-“İÇ HATLARDA AVRUPA’NIN EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKESİYİZ”

Türkiye'nin hava yolculuğunda da önemli mesafeler aldığına da değinen Ilıcalı, bu anlamda Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesinin Türkiye olduğunu söyledi.

Ilıcalı: “2003 yılında 2 merkez ve 6 noktaya sahip olan Türkiye, 2016 yılı itibariyle 6 hava yolu, 7 merkez ve 55 noktaya sahip durumdadır.” dedi.

-“DENİZ ULAŞIMINDAKİ İHRACAT RAKAMI İKİ KATINA ÇIKTI”

Deniz ulaşımı konusuna da değinen Ilıcalı,  2003 yılında 110 ülkeye 46 milyon ton ihracat yapıldığını, bu rakamın 2016 yılı itibariyle 122 ülke ve 96 milyon tona çıktığını söyleyerek, ihracat rakamlarının da 23 milyon dolardan 78 milyon dolara çıkartıldığının altını çizdi.

Ilıcalı: “İktidara geldiğimizde yaptığımız ilk iş denizcilik sektörünü en yüksek iltifata tabi sektör haline getirmek olmuştur. Bu anlamda kabotaj taşımacılığında yakıttan alınan ÖTV’yi sıfırladık ve vatandaşlarımıza bugüne kadar yaklaşık 5.5 milyar lira destek sağladık. Böylece kabotaj taşımacılığında  yüzde 80 artış sağlandı. Kabotajda taşınan yolcu sayısı 2003 yılında 100 milyon kişi iken yüzde 64'lük bir artış ile 2015 yılında 164 milyon kişiye ulaşmıştır. Kabotajda taşınan araç sayısı ise 2003 yılında 6.2 milyon adet iken yüzde 110’luk bir artış ile 2015 yılında 13 milyona ulaşmıştır.” dedi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'ya teşekkür eden Rektör Gönüllü, "Bugün üniversitemizde kıymetli bir devlet adamını aynı zamanda kıymetli bir bilim insanını ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Malumunuz Adıyaman'ımızın da trafik anlamında yeni düzenlemelere ihtiyacı var. Bu işin Türkiye'deki en önemli uzmanlarından biri olan hocamız da eminim ki ulaşım anlamında ilimize yeni ufuklar açacaktır. Son yıllarda her alanda olduğu gibi ulaşım alanında da ülkemizin çağ atladığına hepimiz tanık olduk. Bu durum bizleri de ziyadesiyle memnun ediyor. Hamd olsun artık bizim vatandaşlarımız da bölünmüş yollarda seyahat edebiliyor, hızlı trene binebiliyor, hava yolu taşımacılığından istediği gibi yararlanabiliyor. Daha önceleri birçok vatandaşımız için bunlar birer hayaldi. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca elbette bugünün ayrı bir önemi var, çünkü bugün 8 Mart...Bu vesileyle tüm bayan çalışanlarımızın, tüm bayan öğrencilerimizin Dünya Kadınlar Günü'nü en iyi dileklerimle kutluyorum." dedi.

Konferansın sonunda Ilıcalı’ya, Rektör Gönüllü tarafından üniversite külliyesinde adına dikilmiş fidanın sertifikası takdim edildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha