Konferans öncesinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret eden Dr. İsmail Kapan üniversite onur defterini imzaladı.

Ziyaretin sonrasında Rektör Gönüllü ile üniversite külliyesini gezen Kapan, üniversite külliyesinde bulunan Minyaman Çarşısı, ADYÜ Kale ve Yaşayan Kültürel Hazine Müzesine hayran kaldı.

Üniversite gezisinden sonra Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa geçildi.

Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Ali Aydın, üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

-“DÜNYANIN AĞIRLIK MERKEZİ ASYA’YA DOĞRU KAYIYOR”

Konuşmasına dünyadaki küresel değişimden bahsederek başlayan Kapan, büyük güç diye tabir edilen ülkeler arasında bir pazar savaşının devam ettiğini söyledi.

Dünyanın ağırlık merkezinin Asya’ya doğru kaydığının altını çizen Kapan, Asya’dan Amerika’ya yeni bir tehdit oluştuğunu ifade etti.

Kapan “Euro-Atlantik eski gücünü kaybetmiştir. Asya’dan Amerika’ya doğru bir Çin tehdidi oluşmuş durumda. Amerika Çin tarafından gelebilecek siber saldırılardan korkuyor. Önemli bir ivme kazanan Rusya ile birlikte Hindistan küresel aktör olarak yer almaya başlamıştır” dedi.

-“ORTADOĞU BELAYLA UĞRAŞIYOR”

Ortadoğu’daki son durum, paylaşım kavgaları ve yaşanan diğer olumsuzluklardan da bahseden Kapan, Ortadoğu’nun politik ve stratejik önemi nedeniyle birçok belayla uğraştığını söyledi.

Ortadoğu bölgesindeki petrol rezervlerine dikkat çeken İsmail Kapan, şöyle devam etti:

"Dünya'daki petrol rezervlerinin yüzde 70'e yakını, yine doğal gaz rezervlerinin de yüzde 35'i Ortadoğu bölgesinde. 13 stratejik boğazın 8’i bu bölgede yer alıyor. Ayrıca Avrupa ve Güney Asya arasındaki deniz yolu mesafesini büyük ölçüde kısaltan ve Akdeniz ile Kızıldeniz’i birleştiren Süveyş Kanalı'nın, 1869 yılında faaliyete girmesinden sonra başta Mısır olmak üzere bölgenin jeopolitik önemi bir kat daha arttı. 'Ortadoğu’yu kontrol etmek Dünya’yı kontrol etmektir.' prensibini Dünya’ya tekrar hatırlatan faktörlerdir bunlar. Ayrıca Basra Körfezi'nin devasa petrol üretimini Dünya’ya açan kapı olan Hürmüz Boğazı da bölgenin önemini arttıran bir diğer faktördür. Dolayısıyla en şiddetli paylaşım kavgaları da bu bölgede cereyan ediyor. Bunun bir göstergesi de dünya silah ticaretinin yüzde 75'i Ortadoğu ülkelerine yapılıyor. Bu rakamlar gerçekten son derece çarpıcı rakamlar. Ortadoğu'da batılı güçlerin enerji kaynaklarını paylaşmak, sömürmek ve hakim olmak için sürdürdüğü ciddi bir mücadele var ve bu mücadele 100 seneden beri devam ediyor.” 

-“ARAP BAHARI ORTADOĞU’NUN BAŞINA GELEN EN BÜYÜK FELAKETTİR”

2011 yılındaki Arap Bahar’ına da değinen Kapan, bunun Ortadoğu’nun başına gelmiş en büyük felaket olduğuna vurgulayarak şunları söyledi:

“Maalesef Suriye’yi dört parçaya bölme girişimi oldu ve hala devam etmekte. Bunun yanı sıra Irak üç parçaya bölündü. Mısır’a ölümü gösterdiler ve Mısır'ı sıtmaya razı ettirdiler. Mısır halkı, darbe sonrası askeri rejimin elinde inim inim inliyor. Yemen’de insanlar açlıktan ölüyor. Ortadoğu’da dengeler değişti. Ortadoğu darmadağın oldu. Nereye elinizi atsanız orası dökülüyor. Libya zaten darmadağın oldu.”

-"BİZİM BELİMİZİ BÜKEN ASIL ŞEY MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ FESAT VE TEFRİKADIR"

Türkiye’nin Ortadoğu politikasından bahseden Kapan, Batı’nın Osmanlı’dan bu yana Müslümanlara karşı devam ettirdiği nefret politikasını 21. yüzyılda da devam ettirdiğini söyledi.

Türkiye’nin Ortadoğu’da emperyalist güçler tarafından açılması planlanan terör koridorunun önüne geçmek için çabaladığını belirten Kapan: “Bu koridor açılırsa dengeler alt üst olur. Türkiye buna izin vermeyecektir. Bundan önce iki önemli operasyona imza atılmıştı. Belki sonucu ağır olacak ancak bu koridora izin veremeyiz. Batılı küresel emperyalist güçlerin oyununa gelmeyeceğiz. Bu haçlı ve hilalin savaşıdır. Türkiye gelişen durumlara göre vaziyet almak durumunda. Bizler birlik ve beraberliği her zaman diri tutmalıyız. Bizim belimizi büken asıl şey Müslümanlar arasındaki fesat ve tefrikadır. Birlik olursak kazanırız” şeklinde konuştu.

 Rektör Gönüllü ise  bu coğrafyanın çok önemli bir coğrafya olduğunu, yüzyıllardır da ne yazık ki bu coğrafyada kan ve gözyaşının eksik olmadığını belirterek, ''Birçok emparyalist ülkenin farklı amaçlarının olduğu bu coğrafyayı ata yadigarı olarak görüp sahiplenmeliyiz. Yüzlerce yıldır İslam'a bayraktarlık yapmış olan bu büyük millet kesinlikle ama kesinlikle 'son kale' olduğunu unutmamalıdır. Biz de düşersek İslam coğrafyası asıl o zaman tarumar olur. Bu bilinçle hareket etmeli, nesillerimizi bu bilinçle yetiştirmeliyiz" dedi.

Konuşmaların ardından Kapan, soru cevap kısmında kendisine yöneltilen sorulara cevapladı.

Rektör Gönüllü, Dr. İsmail Kapan'a üniversite külliyesinde adına dikilmiş fidanın sertifikasını taktim etti..

Kaynak : PHA
Kaynak: pha