Merkezi Araştırma Laboratuvarı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen eğitim seminerine Adıyaman Üniversitesi Genel Sekreteri Esin Karayılan, Kurumsal İletişim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Türker Barış Bulduk ve Üniversitede görevli Özel Kalem memurları katıldı.

Eğitim programı kapsamında Kurumsal İletişim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Türker Barış Bulduk tarafından devlet protokolü ve kurumsal nezaket kuralları en ince ayrıntılarına kadar anlatıldı.

Nezaket ve protokol kuralları konusunda konuşan Bulduk, özel alandan sosyal alana ve kamusal alana kadar tüm alanlarda uyulması gereken nezaket ve protokol kuralları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Bulduk,  protokolün önemi, anlamı, saygı, nezaket, onur, itibar, temsil, mütekabiliyet, düzey eşitliği, önce-önde gelme, makam protokolü, davranış biçimleri konusunda özel kalem memurlarına bilgiler aktarırken, araç protokolü, iş yaşamında giyim, resmi karşılamalar, telefonla konuşma kültürü, toplantı, toplantı yönetimi gibi konularda da deneyimlerini paylaştı.

Sosyal alanda görgü ve nezaket kuralları; kamusal alanda protokol kurallarının uygulandığını vurgulayan Bulduk, saygılı ve nazik olmanın önemine değinerek, “Kamusal ve sosyal yaşamda bir insanın imajı kıyafetiyle, nezaketi davranışlarıyla, bilgisi konuşmasıyla, görgüsü ise yemesi ve içmesiyle ortaya çıkar.” dedi.

-“ÖĞRENCİLERİMİZİ ODAK NOKTASI OLARAK ALMALIYIZ”

Konuşmasının devamında toplumsal nezaket kurallarından bahseden Bulduk, kamusal alanda ve sosyal alanda uyulması gereken kurallardan bahsetti. Bulduk, “Toplumun değişmesi elbette birtakım görgü kurallarını da etkiliyor. Bu da kuşaklar arası kırılmalara neden oluyor. Bizler için doğal görünen bir davranış, babamız veya dedemiz tarafından yadırganabiliyor. Sosyal ve kamusal alanda empatiyi merkeze alarak davranışlarımıza yön vermeliyiz. Kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyleri iş arkadaşlarımıza ya da vatandaşlarımıza da yapmamalıyız. Unutmayalım ki bu Üniversitede çalışan herkes öğrenciler var diye çalışıyor. Bu nedenle en iyi hizmeti öğrencilerimize sunmalıyız. Onların problemlerini çözmek için çabalamalıyız. Çünkü devletimiz bu kadar yatırımı öğrenciler var diye yapıyor. Bu bilinçle işimizi yapmaya özen göstermeliyiz.” dedi.

Bulduk, eğitimin kalan kısımlarında ast-üst ilişkileri, hitap ve tanışma, etkili iletişim yolları, makamda davranış, yönetimde protokol kuralları, genel telefon adabı konularıyla ilgili katılımcılara ayrıntılı bilgiler vererek konuşmasını tamamladı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha