Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç ve çok sayıda üst düzey yetkilinin katılımı ile açılışı yapılan Fitoklinik laboratuvarı bölgesel düzeyde bitki hastalık ve zararlarını Makrosbik, Mikroskobik, Serolojik, Genetik ve Moleküler düzeyde teşhis edebilecek altyapıya sahip olacak şekilde kuruldu.

ADYÜ-FİTO adı ile açılan Fitoklinik Laboratuvarı bitkilerde ekonomik kayıplara yol açan hastalık, böcek ve yabancı otları teşhis etmek amacıyla Makroskobik Analiz Laboratuvarı, Mikroskobik Analiz Laboratuvarı, Mikoloji Laboratuvarı, Bakteriyoloji Laboratuvarı, Viroloji Laboratuvarı, Entomoloji Laboratuvarı ve Nematoloji Laboratuvarı olmak üzere toplamda 7 adet laboratuvardan oluşuyor.

Laboratuvarda muhtelif böcek türleri, ToMV, TSWV, CMV, PDV, PPV, ACLSV, GFLV virüsleri ve Ervina amylivora, Ralstonia solonacearum bakterilerinin analizlerine başlanırken, açılan Fitoklinik Laboratuvar sayesinde ilimiz ve bölgemiz çiftçisi bitkisel üretimde hastalık ve zararları doğru tespit edebilecek imkanlara kavuşacak. Böylece doğaya daha az ilaç atılacak, daha sağlıklı ürünler yetiştirilip, üretici yetiştirdiği üründen ekonomik olarak daha fazla gelir elde edecek.

Fitoklinik Laboratuvarının ilimize ve üniversitemize hayırlı olmasını temenni eden Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü şöyle konuştu: "Adıyaman bir tarım şehri ve son yıllarda yapılan yatırımlarla sulamanın da tarımda etkin bir hale geldiği bir şehir. Üniversitemizin Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi ile çiftçilerimizin işbirliği yapması tarımdan elde edilen ürün kalitesini arttıracaktır. Bu düşünceyle çiftçimizin karşılaşmış olduğu problemlere çözüm bulmak, bitkisel üretimde hastalık ve zararları en aza indirmek ve halkımıza daha doğal şartlarda tarım ürünü yetiştirebilmesi için böyle bir klinik açtık. Bu anlamda çiftçilerimizin yanındayız, tarımda verimliliği artırmak için üniversite olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha