Düzenlenen yarışmaya 9 ilden 32 proje ile katılım sağlandı. Şanlıurfa’da düzenlenen yarışmada Adıyaman 6 ödülden 5’ini alarak büyük bir başarıya imza attı. Yenilenebilir Enerji alanında birinciliği Yunus Emre MTAL, ikinciliği Altınşehir Anadolu Lisesi alırken üçüncülüğü yine Yunus Emre MTAL aldı. Yunus Emre MTAL’nin Mehmet Emin Balcı ile birinciliği elde ettiği projede, güneş atomu merkezin etrafını saran küreler enerjiyi güneşten alıp, çekirdekte bulunan küçük güneş panellerinin üzerinde yoğunlaştırıyor.

Bu sayede hem verim sağlıyor hem de fotovoltakiler için daha az malzeme kullanılıyor ve ürün daha sürdürebilir hale geliyor. Yine Yunus Emre MTAL Okan Kara ile üçüncü olduğu projede ise, doğu güneşinin enerji rüzgar türbinin kanatlarına (palalarına) güneş paneli entegresi sonucu oluşan hem güneşten hem de rüzgardan enerji üretiminden oluşan bir portatif cihaz oldu. Altınşehir Anadolu Lisesi ise, Günebakan Güneş Enerji Paneli Sistemi projesiyle ikinciliği hak etti. Sürdürülebilir Enerji alanında ikinciliği ve üçüncülüğü elde eden Fatih Anadolu Lisesinden Pirsu Doğa Arslan ve Gökçe Gönen, Atık Araba Lastiklerinden Tam Verimle Geri Dönüşümü projesiyle ikinciliği elde ederken, Kuru Yaprakların Hazinesi projesiyle Sefa Sezgin’de üçüncülüğü hak ederek Adıyaman’ın göğsünü kabarttı.
Milli Eğitim Müdürü Mete Kızılkaya, yarışmada üstün başarı gösteren öğrencileri tebrik ederek Adıyaman’da bilimsel ve proje yarışmalarında ilimizi en üst seviyelerde temsil etmeye devam edecekerini söyledi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha