14 ülkeden bilim insanları ve araştırmacıların katıldığı Konferansın açılışını yapan İKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek Nevruz’un tüm dünyayı kucaklayan, barışın ve dostluğun bayramını olduğunu söyledi
Emek, Uluslararası hukukun hiçe sayılarak çok sayıda insan hakları ihlalleri  ile savaş ve insanlık suçunun işlenmiş olduğu ve 30 yıldır işgal altında olan Karabağ’ın yeniden Azerbaycan tarafından kontrol altına alınmasıyla artık bu topraklarda barışın ve huzurun hüküm süreceğini sözlerine söyledi.

Konferansın onursal başkanı Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü başkanı Prof. Dr. Muhtar Imanov ise konuşmasında Azerbaycan da Nevruz gelenekleri ve Nevruzun Türk Dünyasındaki önemi vurguladı. 
Imanov, Azerbaycan ve Türkiye'nin iyi ve kötü günde hep bir arada olduğunu sözlerine ekledi. Konferansta söz alan İKSAD Bilim ve Danışma Kurulu üyesi emekli tümgeneral Güray Alpar, Azerbaycan’ın Türk dünyası ve bölge için stratejik önemini vurgulayarak Karabağ zaferi dolayısıyla Azerbaycan halkını yürekten tebrik ettiğini belirtti.
14 ülkeden 200 kadar araştırmacının katıldığı konferans sonrası Azerbaycan Milli İlimler Akademisinde ödül töreni de düzenlenerek, konferansın tertip edilmesinde katkıları olan bilim insanlarına ödülleri takdim edildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha